Marzysz o tym, by samodzielnie warzyć piwo, ale nie chcesz tracić pieniędzy na zakup zestawu dla początkujących? Oto kilka niezbędnych elementów wyposażenia i składników. Jeśli poczujesz, że piwowarstwo domowe to Twoje hobby, przejdziesz na wyższy poziom. Sprawdź, czego potrzebujesz.
Zanim zabierzesz się do pracy, przygotuj następujące akcesoria:
• duży garnek, który pomieści kilka litrów wody,
• sitko kuchenne – do przecedzania ziaren i chmielu,
• termometr kuchenny,
• duży lejek,
• wałek do ciasta – do kruszenia ziarna,
• pojemnik 11 l, do którego wlejesz wodę butelkowaną, potrzebną do przygotowania piwa – pojemnik przyda się później podczas procesu fermentacji,
• pojemnik o pojemności przynajmniej 11 l lub czyste, odporne na zarysowania, plastikowe wiaderko do żywności,
• 1 m przezroczystego przewodu poliwinylowego do zasysania i blokady powietrza fermentacyjnego,
• butelki.
Większość przepisów jest napisana tak, by wyprodukować 20 l piwa. Możesz zmniejszyć listę składników o połowę, by przygotować 10 l trunku. Poszukaj lokalnego sklepu z artykułami gorzelniczymi lub znajdź taki w internecie.
Przygotuj 1,35 kg jasnego, suszonego ekstraktu słodowego, 226 gramów słodu kryształowego, 28 gramów chmielu w granulkach, 1 opakowanie drożdży piwnych, ⅜ szklanki cukru do butelkowania (rozlewu) piwa.
Użyj dużej, ciężkiej torby do zamrażania i wlewaj po trochu około 225 gramów słodu. Użyj wałka do ciasta, by zmiażdżyć ziarno. W przyszłości możesz kupić specjalny młynek.
Moczenie to termin warzenia określający proces wydobywania właściwości krystalicznego słodu. Najpierw wlej 1,5 l wody z butelki o pojemności 11 l i zaznacz kreskę na poziomie 9,5 l wody. Teraz wlej 9,5 l do garnka, pozostawiając przynajmniej 7,5 cm do krawędzi naczynia. Dodaj zmiażdżone ziarna. Włącz średni palnik na kuchence i podgrzej do temperatury 65 – 70 stopni Celsjusza. Wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką na 30 minut, spokojnie poczekaj. Przecedź przez sitko (nie martw się, jeśli zostanie kilka ziaren).
Zagotuj zawartość garnka, a następnie zdejmij pokrywkę i dodaj ekstrakt słodowy. Ponownie zagotuj. Uważaj, by nie wykipiało. Dodaj około 20 gramów chmielu i utrzymuj proces wrzenia przez 60 minut, by jak najlepiej wykorzystać gorzki potencjał chmielu. Zanurz sitko kuchenne na ostatnie 15 minut, by zdezynfekować je do późniejszego zużycia. Teraz wyłącz palnik i dodaj resztę chmielu. Przykryj garnek i poczekaj 10 minut. Dzięki temu piwo nabierze wyjątkowego aromatu.
Ten krok jest dość ważny. Brzeczka to po prostu niefermentowane piwo. Jeśli chodzi o chłodzenie, to im szybciej, tym lepiej. Możesz częściowo zanurzyć garnek w zlewie z zimną wodą. Dodaj do niej kilka kostek lodu, by przyspieszyć proces chłodzenia. Delikatnie obracaj garnek w zimnej wodzie. Kiedy boki naczynia będą już zimne, możesz przejść do następnego kroku. Delikatnie wlej schłodzoną brzeczkę przez sitko i lejek do pustej butli fermentacyjnej.
Dodaj do niej drożdże i pozwól im fermentować. Uszczelnij butlę przewodem poliwinylowym. Trzymaj ją w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. W ciągu następnych 7 – 10 dni drożdże będą przekształcać cukry w brzeczce na alkohol i dwutlenek węgla. Nie przejmuj się, jeśli nic się nie dzieje przez pierwsze 12 – 24 godzin. Po tym czasie powinieneś zauważyć pianę i bąbelki wydostające się ze śluzy.
Butelkowanie i starzenie się piwa
Po dwóch tygodniach piwo będzie gotowe do butelkowania. Gotuj ⅜ szklanki (¼ filiżanki plus dwie łyżki stołowe) cukru (najlepiej kukurydzianego, ale wystarczy stołowy) w 1 szklance wody przez 5 minut. Przykryj i pozwól mu ostygnąć. Następnie wlej do pojemnika. Teraz wlej piwo z fermentora do dużego pojemnika. Uważaj, by nie naruszyć zbyt dużej ilości osadu na dnie fermentora.
Rozlej piwo do butelek i umieść je w chłodnym, suchym miejscu na 7 – 10 dni. Nie wkładaj ich w tym czasie do lodówki, by nie zaburzyć pracy drożdży. Najlepiej, byś wstrzymał się z otwarciem pierwszej butelki 30 dni.