Kamień w czajniku może sprawić, że herbata lub kawa nie będą smakowały tak jak powinny. Raz na miesiąc warto wykonać odkamienianie czajnika – dzięki temu napoje gorące będą smaczne i przede wszystkim zdrowe. Sprawdź, jak przeprowadzić odkamienianie czajnika.
Najbezpieczniejszym i przede wszystkim najbardziej ekologicznym sposobem jest odkamienianie czajnika za pomocą wody z octem. Do czajnika wlej 250 ml octu oraz pół szklanki wody. Zagotuj mieszankę, a następnie po godzinie wylej ją.
Pamiętaj, że zaraz po czyszczeniu czajnika może utrzymywać się w nim charakterystyczny zapach octu. By się go pozbyć, warto odczekać, zanim zrobisz sobie w nim wodę na napój – zagotuj w czajniku wodę i wylej ją, by uniknąć nieprzyjemnego smaku następnych porcji. Przy czyszczeniu czajnika octem należy bardzo uważać, by nie dodać go zbyt dużo do czajnika. W innym wypadku możesz uszkodzić gumowe i plastikowe elementy urządzenia.
Bardzo popularne jest także odkamienianie czajnika sodą oczyszczoną. Wsyp do czajnika około dwóch łyżek sody oczyszczonej, a następnie zalej ją wodą. Odczekaj około godziny i po tym czasie wylej mieszaninę. Soda, podobnie jak ocet, może pozostawić nieprzyjemny smak wody. Aby się go pozbyć, przegotuj kilkakrotnie wodę w czajniku i dokładnie do wypłucz.
Odkamienianie czajnika można również wykonać za pomocą kwasku cytrynowego. Pozwoli pozbyć się zacieków oraz osadu bez wydawania pieniędzy na drogie środki chemiczne. Całe opakowanie kwasku wsyp do zalanego wodą czajnika i odczekaj trzy godziny. Jeśli nie masz w domu kwasku cytrynowego, możesz użyć również soku z cytryny. Skórką z tego cytrusa bardzo szybko wyczyścisz ścianki czajnika. Nada im ona również połysku i sprawi, że kamień nie będzie się tak często osadzał.
Często używasz w swoich potrawach ziemniaków, ale obierki z tych warzyw wyrzucasz? Po przeczytaniu tej rady już nigdy tego nie zrobisz! Okazuje się, że skórka z ziemniaka świetnie sprawdza się do czyszczenia czajnika z kamienia. Wystarczy oczyszczone z ziemi obierki ziemniaków umieścić na dnie czajnika i zalać je wodą.
Zagotuj je kilkakrotnie i wylej wodę – przed przygotowaniem sobie kawy czy herbaty koniecznie wypłucz ponownie czajnik! Ten sposób nie będzie odpowiedni do czajników plastikowych, ponieważ ziemniaczana skórka może pozostawić na powierzchni czajnika nieestetyczne przebarwienia.
Jeśli kwasek cytrynowy i ocet nie dają sobie rady z kamieniem, możesz użyć np. odkamieniacza do ekspresu, a także innych środków chemicznych. Rozpuszczają one nawet bardzo widoczny osad z kamienia oraz sprawiają, że czajnik będzie czysty i gotowy do użycia.
Najłatwiejszym sposobem na smaczniejsze napoje wykonywane na bazie wrzątku oraz czysty czajnik jest używanie filtra do wody. Obecnie istnieją bardzo poręczne dzbanki filtrujące, które pozwalają uzdatnić wodę do picia, ale również sprawdzą się w przypadku czajnika.
Dobrze sprawdza się również zmiękczacz do wody, montowany pod kranem lub w kotłowni – jeśli posiadasz dom jednorodzinny. Środek zmiękczający dodawany do urządzenia niweluje ilość kamienia w wodzie, co ułatwia utrzymanie czajnika w czystości. Jeśli jednak nie możesz pozwolić sobie na montaż uzdatniacza wody, filtr w dzbanku powinien w zupełności wystarczyć.
Zdjęcie główne: Lisa/pexels.com