Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

W jakich temperaturach przechowywać żywność?

Napisane przez

Artykuł sponsorowany

Firma gastronomiczna musi mieć jasno określone obszary magazynowania żywności i procedury z kilku powodów. Ponadto określone produkty muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach.

Sucha żywność, konserwy

Obszar powinien być suchy i chłodny, aby zapobiec psuciu się i pęcznieniu konserw. Idealny zakres temperatur to 10°C do 15°C. Pomieszczenie powinno być łatwe do utrzymania w czystości i wolne od gryzoni i owadów. Oznacza to, że wszystkie otwory w ścianach, suficie i podłodze powinny być uszczelnione i zabezpieczone.

Przestrzeń powinna być zaprojektowana tak, aby łatwo było zorganizować i przestawić zapasy, aby ułatwić rotację zapasów. Najlepiej ustawić półki pośrodku pomieszczenia, dzięki czemu można je zaopatrzyć z obu stron. Magazyn powinien być dobrze oświetlony.

Półki muszą znajdować się co najmniej 15 cm nad podłogą. Nie przechowuj przedmiotów bezpośrednio na podłodze. Korytarze powinny być wystarczająco szerokie, aby zapewnić miejsce na wózki, które należy wykorzystać, aby zapobiec ewentualnym urazom podczas podnoszenia.

Żywność mrożona

Przede wszystkim zaopatrz się w urządzenia mroźnicze. Żywność mrożoną należy przechowywać w temperaturze -18°C lub niższej. Jeśli temperatura wzrośnie powyżej -18°C, żywność może odbarwić się i stracić składniki odżywcze. Owoce i warzywa otrzymane w stanie zamrożonym będą zdatne do spożycia przez wiele miesięcy, jeśli zostaną odpowiednio opakowane. Prawidłowo zapakowane ryby i mięso mają również stosunkowo długi okres przydatności do spożycia. Koniecznie zaopatrz się w stół mroźniczy i szafy mroźnicze. Świeże owoce muszą być odpowiednio przygotowane do zamrożenia, inaczej nie będą dobrze znosić magazynowania. Wszystkie produkty przeznaczone do zamrażania, które nie są odpowiednio zapakowane, powodują oparzenia zamrażalnicze, czyli utratę wilgoci, która wpływa zarówno na teksturę, jak i smak żywności. Powszechną oznaką oparzeń zamrażalniczych jest biała lub szara sucha plama rozwijająca się na powierzchni zamrożonego produktu. Mięso jest szczególnie podatne na oparzenia zamrażalnicze. 

Produkty, wymagające przechowywania w chłodni

Chłodnia jest ważnym elementem planowania przechowywania artykułów spożywczych. Większość świeżych produktów spożywczych musi być przechowywana w chłodni, aby opóźnić ich psucie się i rozkład. Zawsze należy przestrzegać najbardziej podstawowej zasady: przechowuj surowe produkty poniżej, nigdy powyżej produktów gotowanych lub gotowych do spożycia.

Przechowuj żywność w 4°C. Codziennie monitoruj temperaturę lodówki. Wszystkie powinny być wyposażone w termometr, aby można było dokonywać codziennych odczytów. Utrzymuj chłodnię w dobrym stanie. Dodatkowo podpisz umowę serwisową z lokalną firmą zajmującą się naprawą tego typu sprzętów. Większość awarii jest poza możliwościami naprawy przez personel kuchenny, ale jeśli lodówka przestanie działać, najpierw sprawdź, czy przewód zasilający nie został po prostu wyciągnięty. Regularnie czyść lodówki. Półki powinny być płytkie i dobrze wentylowane, aby takie czyszczenie było szybkie i łatwe. Opracuj i przestrzegaj harmonogramu, aby zapewnić regularne czyszczenie lodówek.

Fot. Pixel-Shot/Adobe Stock

Nabiał

Produkty mleczne należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 2°C do 4°C. Tłuszcz w produktach mlecznych ma tendencję do pochłaniania silnych zapachów z otoczenia. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo takiego zdarzenia, przechowuj produkty mleczne we własnym obszarze w pojemnikach i innych osłonach. Nie przechowuj produktów mlecznych w lodówce do warzyw; oddzielna lodówka jest znacznie bardziej akceptowalna.

Utrzymuj lodówkę w czystości przez cały czas. Produkty mleczne nie powinny być zamawiane z dużym wyprzedzeniem przed ich użyciem. Najlepiej byłoby, gdyby takie produkty były dostarczane codziennie.

Świeże mięso, drób i owoce morza

Są to najtrudniejsze do przechowywania i najdroższe artykuły spożywcze sprzedawane przez restaurację. Przechowuj żywność w 4°C.  Wszystkie tusze mięsne należy rozpakować i powiesić, aby powietrze mogło wokół nich krążyć. Powinny być przechowywane w temperaturze od 1°C do 3°C w chłodni. Umieść chłonny papier pod mięsami, aby szybko wyczyścić wszelkie niechciane płyny. Nie wolno przechowywać świeżego mięsa zbyt długo. Mięso bez kości należy przechowywać nie dłużej niż trzy dni. Poszczególne kawałki należy zużyć w ciągu dwóch dni. Poszczególne kawałki mięsa, takie jak steki, kotlety, mięso duszone i mięso mielone, należy przechowywać przykryte na tackach z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej w temperaturze od 2°C do 4°C. Świeży drób należy pakować w lód i przechowywać w lodówce. Świeże owoce morza powinny być pakowane w lód i przechowywane w temperaturze od -1°C do 2°C i wykorzystane tak szybko, jak to możliwe. Przechowuj surowe produkty na dolnych półkach lodówki, pod produktami gotowanymi.

Zdjęcie główne: chika_milan/Adobe Stock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *