Czyszczenie piekarnika pewnie kojarzy Ci się ze żmudną i męczącą pracą. Istnieją jednak proste triki na jego umycie, i to bez użycia silnych detergentów. W tym artykule poznasz wszystkie sposoby, które sprawią, że piekarnik będzie lśnił jak nowy!
Przypalenia powstają najczęściej wtedy, gdy pieczesz potrawy z sosem lub tłuszczem, który pod wpływem wysokiej temperatury lubi pryskać na szybę i ściany piekarnika. Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania i bez trudu? Pomoże ci w tym zadaniu soda i ocet!
Z łatwością pozbędziesz się ich za pomocą wody, sody i octu. Oba składniki zapewne znajdują się już w Twojej kuchni, więc do dzieła!
Teraz już wiesz, jak wyczyścić piekarnik sodą. To najbardziej ekologiczny sposób mycia, bez użycia chemicznych środków.
Jeśli powierzchnia w środku piekarnika jest nadal tłusta, na koniec użyj również odtłuszczacza w sprayu.
Do czyszczenia piekarnika możesz użyć również tabletek do zmywarki! Wystarczy jedną tabletkę rozpuścić w dwóch litrach wody i nasączyć nią ręczniki papierowe. Następnie wyłóż nimi wnętrze piekarnika i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ręczniki papierowe i przetrzyj urządzenie mokrą ściereczką.
Substancje odtłuszczające znajdujące się w tabletkach od zmywarek idealnie radzą sobie z różnymi typami zabrudzeń.
Istnieją dwa sposoby na czyszczenie piekarnika parą. To bardzo ekologiczna, a przy okazji skuteczna metoda na pozbycie się zabrudzeń. Co ważne do tego sposobu pozbywania się zabrudzeń nie potrzebujesz żadnych detergentów.
Pierwszy sposób czyszczenia piekarnika za pomocą pary polega na umieszczeniu w piekarniku naczynia żaroodpornego z wodą. Wystarczy około 250 ml, czyli jedna szklanka wody na cały proces mycia.
Następnie nastaw piekarnik na temperaturę 140°C – górna grzałka lub termoobieg. Odczekaj około 10 minut. Para wodna zacznie rozpuszczać zabrudzenia, dzięki czemu łatwiej je zetrzesz. Wyłącz piekarnik i poczekaj aż nieco ostygnie. Przypalenia i zabrudzenia zejdą ścierane ściereczką z mikrofibry.
Drugim sposobem jest użycie czyścika parowego, który daje podobny efekt. Ma on różne końcówki, dzięki czemu z łatwością dotrzesz we wszystkie zakamarki piekarnika. Za pomocą czyścika pozbędziesz się brudu, ale również bakterii, dlatego ten sposób jest idealny do zachowania urządzenia w czystości i świeżości.
Połowa sukcesu już za tobą! To jednak nie koniec mycia piekarnika. By był czysty, należy również zadbać o jego obudowę, a nie jedynie o wnętrze i ruszty.
Wyczyścisz je za pomocą miękkiej szczoteczki do zębów lub szorstkiej gąbki. By brud lepiej schodził z ich powierzchni, dodaj na szczoteczkę nieco płynu do naczyń, który z łatwością poradzi sobie również z tłuszczem.
Te również warto przetrzeć, najlepiej za pomocą wilgotnej szmatki lub miękkiej szczoteczki do zębów. Należy uważać, by ich nie zalać, ponieważ mogą potem skrzypieć.
Szklaną szybę piekarnika najlepiej wyczyścisz za pomocą sody oczyszczonej oraz wody. Do pół szklanki sody dolewaj stopniowo wodę, by stworzyć pastę. Z jej pomocą wyczyść szybę piekarnika z zewnątrz. By pozbyć się smug, użyj octu wymieszanego z wodą.
Fot. Cottonbro/Pexels