GOTOWANIEUMIEJĘTNOŚCI

Jak parzyć kawę, aby nie straciła swoich walorów?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Jak parzyć kawę, aby nie straciła swoich walorów?

Artykuł sponsorowany

Picie kawy to prawdziwy rytuał. Ziarna kawy trzeba odpowiednio przechowywać, zmielić oraz parzyć, by napój miał odpowiednie walory smakowe oraz zapachowe.

Aromat kawy to ponad połowa przyjemności z jej picia, ponieważ to właśnie charakterystyczna woń świadczy o jakości ziaren. W zależności od sposobu przygotowania kawy jej właściwości mogą się różnić. Podpowiadamy, jak to robić, aby “czarne złoto” zachowało swoje najlepsze walory. 

Przechowywanie ziaren kawy  

Oprócz parzenia kawy, samo przechowywanie ziaren również ma ogromne znaczenie. Ziarna, całe lub mielone, najlepiej jest trzymać w szafce, w zaciemnionym miejscu i temperaturze pokojowej. Paczka z kawą nie może znajdować się na słońcu czy innym jasnym oraz nagrzanym miejscu, ponieważ dużo łatwiej utlenia się i traci smak.

Z kolei w lodówce zbyt niska temperatura, obecność innych zapachów oraz wilgoć sprawiają, że kawa szybko traci na jakości. Ziarna najlepiej jest przechowywać w ich oryginalnym opakowaniu, ponieważ szklane pojemniki nie chronią ich przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, z kolei metalowe puszki mogą wchodzić w reakcję z zawartością i zmieniać smak naparu. Opakowanie kawy należy po prostu szczelnie zamknąć klipsem i w takiej formie włożyć do szafki lub ozdobnego pojemnika. 

Parzenie kawy  

Sposobów na zaparzenie naparu z ziaren kawowca jest mnóstwo, od po prostu zalania ich wrzątkiem, przez filtry przelewowe, francuskie prasy po kawiarki i ekspresy. Wszystko zależy od preferencji osoby pijącej kawę. W Polsce najczęstszą praktyką jest parzenie kawy przez zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą.

Ogromnym błędem jest jednak zalewanie ich bezpośrednio wrzątkiem. Najlepszy smak kawa osiąga, kiedy parzona jest wodą o temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Wrzątek sprawia, że kawa ma mniej intensywny aromat i smak. Duży wpływ na końcowy efekt ma też pochodzenie ziaren oraz stopień ich przepalenia. Na stronie https://mkfresh.pl/ znajdziesz bardzo szeroki wybór kaw z najróżniejszych zakątków świata oraz palonych na różne sposoby. Dzięki temu możesz  wybrać surowiec najlepszy dla siebie. 

Ekspresy do kawy budzą pewne kontrowersje wśród kawoszy. Niektórzy uważają, że maszyna psuje smak oraz cały charakter czarnego napoju, inni zaś piją kawę tylko zaparzoną w ten sposób i bardzo to sobie cenią. Wszystko zależy od jakości oraz możliwości ekspresu oraz sposobu jego użytkowania.

Ekspres musi być dobrze czyszczony z zalegających w przewodach płynów, by kawa nie była kwaśna. Ziarna w ekspresach mielących je na świeżo muszą być przechowywane w szczelnym pojemniku, by nie wietrzały i nie straciły aromatu. Dobrze zadbany i jakościowy ekspres do kawy może zaparzyć Ci napar godny najlepszego baristy. Bardzo rozbudowane i profesjonalne modele możesz kupić w internetowym sklepie https://proficafe.pl/

Alternatywne sposoby parzenia kawy  

Wiele osób, przez niechęć do fusów na dnie filiżanki, wybiera kawę rozpuszczalną, jest to jednak zazwyczaj bardzo okrojona wersja napoju, który ma o wiele szerszy potencjał, niż da się to zawrzeć w formie proszku czy granulek. Jeśli nie znosisz, kiedy w kawie pływają fusy, spróbuj kawy parzonej w kawiarce lub francuskiej prasie.

W pierwszym wypadku otrzymasz idealne, intensywne espresso, które może być pite saute lub stać się bazą do napojów kawowych czy americano. Z kolei smak kawy z prasy francuskiej nie różni się zbytnio od zwykłego naparu parzonego w kubku czy filiżance, ale jego zaletą jest właśnie brak fusów zanieczyszczających napój.

Zdj. główne: Mike Kenneally/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*