Garden party jest bardzo przyjemnym i docenianym sposobem spędzania czasu w towarzystwie rodziny lub znajomych. Odpoczynek na świeżym powietrzu można stosunkowo szybko zaaranżować – najwięcej problemów sprawia skompletowanie menu. Jak wybrać odpowiednie dania?
Dobrze przygotowane garden party nie wymaga od organizatorów dokupowania dodatkowych produktów na ostatnią chwilę. Planując listę zakupów, należy uwzględnić menu i liczbę osób, które zaprosimy. Jedzenie przygotujmy odpowiednio wcześniej, abyśmy mogli cieszyć się w pełni przyjęciem.
Babcine rady wciąż jeszcze stosowane są w wielu domach, dlatego przed przyjęciem wpadamy często w wir zakupów. Czy słusznie? Poniekąd tak, ale pod warunkiem, że przygotujemy poszczególne potrawy tak, aby można było je zamrozić i spożyć w późniejszym czasie. Wyrzucanie jedzenia nie jest dobrym rozwiązaniem.
Często problemem jest fakt, że nie znamy upodobań wszystkich gości, którzy zostali zaproszeni. Dobrze więc przygotować proste potrawy, które każdy lubi. Warto wykorzystać do tego sezonowe owoce i warzywa, np. fasolkę z bułką tartą, pieczone ziemniaki lub prostą sałatkę z sosem vinegret. Dobrym rozwiązaniem bywa też zwykle sałatka na zimno z makaronem, serem feta, suszonymi pomidorami, kurczakiem i bazylią.
Zawsze dobrze wypadają przyjęcia w ogrodzie, gdzie ważne miejsce w menu zajmują dania z grilla. Nie tylko mięso, ale też bakłażany, cukinia lub vegeburgery to świetny pomysł na tego rodzaju imprezę.
Pamiętaj też, że coraz więcej osób, z różnych zresztą powodów, stawia na dietę wegetariańską lub wegańską. Warto więc w jadłospisie umieścić także potrawy, które nie zawierają mięsa. Dobrym pomysłem jest zadbanie o to, aby w lodówce był dobry zamiennik mięsa – świetnym wyborem będzie wędzone tofu. Posiada tę przewagę nad zwykłym, że dobrze smakuje nawet bez obróbki np. poprzez smażenie.
Dobrym i urozmaicającym menu wyborem będzie przygotowanie kotletów wegetariańskich. Możemy je przygotować np. z ciecierzycy, tofu czy suszonych pomidorów. Podawać je można zarówno z grilla na ciepło, jak i na zimno zamiast nuggetsów. Koniecznie zadbajmy o różnorodne sosy do nich.
Dostosowanie się do różnych preferencji naszych gości nie musi być wcale tak trudne i pracochłonne, jak mogłoby się wydawać. ‘’Zasada kilku wersji’’ jest w tym przypadku nadzwyczaj pomocna – choćby przy wykonywaniu sałatek. Wystarczy skomponować jedną bazę stanowiącą mix sałat z przyprawami i pomidorkami. Podajemy go następnie w kilku wersjach np. z fetą, kurczakiem lub tofu. Niewielka szansa, że wśród naszych gości znajdzie się osoba, która nie lubi żadnej spośród zaproponowanych sałatek.
Pamiętajmy też o prostych i smacznych przekąskach. Dobrym wyborem będą sezonowe owoce. Słodyczy możemy dostarczyć dzięki muffinom, które da się przecież zaserwować zarówno w wersji czekoladowej, jak i owocowej lub z cynamonem. Zdrowszą wersją łakoci, które szybko znikną ze stołu w trakcie garden party, będą ciastka owsiane. Jeśli chcemy postawić na kanapki, to wybierzmy do nich pełnoziarniste pieczywo i ciekawe składniki. Alternatywą mogą być niewielkie nadziewane tortille.
Gazowane napoje i słodkie soki wcale nie są dobrym wyborem jeśli chodzi o imprezę w ogrodzie. Zdecydowanie nie jest to również opcja dobra dla naszego zdrowia. Zdramiast nich możemy wybrać wieloowocowy kompot czy lemoniadę z miętą.