Przygotowanie deski serów uświetni niejedno spotkanie w gronie przyjaciół. Jest to prosty, ale i elegancki sposób serwowania przekąsek. Nie wymaga też długich przygotowań – wystarczy zrobić zakupy i zastosować się do kilku zasad. Jakich? Podpowiadamy.
Serwowanie deski serów wywodzi się z Francji. Właśnie nad Sekwaną podaje się w ten sposób sery żółte i pleśniowe. Podaje się ją najczęściej po daniu głównym, ale czasami też przed deserem lub zamiast niego.
Mając pewne doświadczenie w serwowaniu deski serów, możemy dobierać je według gustów naszych i przyjaciół. Ważne, żeby widoczne było zróżnicowanie wizualne, smakowe, zapachowe i pod względem tekstur.
Poza wymienionymi już różnicami ważne jest pochodzenie sera. Można zaserwować gościom sery francuskie, włoskie lub nawet polskie. Można też pokusić się o podawanie serów zagrodowych. Sery dzielimy ze względu na:
Kluczem do sukcesu jest zbudowanie z różnych gatunków serów interesującej kompozycji. Przykładowe zestawienia to:
Dużym problemem jest właściwa kompozycja sera i wina. Niektóre rodzaje nabiału są przy tym bardziej uniwersalne, inne mniej. Co do zasady:
Deskę serów możemy serwować także do piwa. Wówczas trzeba pamiętać o tym, że:
Należy wybrać deskę, która będzie wykonana bardzo estetycznie i dzięki naturalnemu pięknu drewna będzie dodatkowo podkreślała elegancki charakter posiłku. Powinna więc być wolna od spękań, efektów działania wilgoci i zbyt wielkich zarysowań. Trzeba wreszcie, żeby była dostatecznie obszerna, aby dało się na niej pomieścić wszystkie rodzaje serwowanych serów i dodatków. Rzadziej używa się desek ze szkła lub kamiennych.
Istnieje kilka sposobów krojenia sera, które są uzależnione od jego kształtu i rodzaju:
Do deski serów pasują różne rodzaje dodatków, które można wybierać według uznania. Najpopularniejsze z nich to:
Większość serów najlepiej smakuje po ok. dwóch godzinach od wyjęcia z lodówki. Najlepiej jest je degustować, począwszy od gatunków o najmniej wyrazistym smaku. Tylko wówczas uda nam się w krótkim czasie uchwycić subtelne różnice. Dodatkowo niektóre spośród nich wydobywają pełnię smaku dopiero w zestawieniu z winem.
Fot. Alexy Almond/Pexels