Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jak usunąć konto na Instagramie?

Napisane przez

Nie chcesz już korzystać z Instagrama? Możesz w prosty sposób usunąć swoje konto – zarówno z komputera, jak i ze smartfona. Będziesz mieć do wyboru 2 metody. Pierwsza to tymczasowe zablokowanie konta, druga to trwałe jego usunięcie. Opisaliśmy krok po kroku, jak przeprowadzić procedurę skasowania konta na Instagramie.

Instagram to jedna z najpopularniejszych sieci społecznościowych. Pozwala użytkownikom komunikować się z ludźmi na całym świecie. Można na niej udostępniać zdjęcia, chwile z życia w swoich historiach i filmach lub śledzić ulubione gwiazdy. Jednak social media wykorzystują wiele wrażliwych danych osobowych, czasami tych informacji jest aż za dużo. 

Skasowanie konta ze wszystkich mediów społecznościowych jest nieco ekstremalnym podejściem, ale dla niektórych może wydawać się najłatwiejszym sposobem ochrony swojej prywatności. Ponieważ rejestracja na Instagramie jest łatwa, równie prosto i w dowolnym momencie można usunąć swoje konto. Jeśli jednak chcesz tylko zrobić sobie przerwę od Instagrama, masz dwie możliwości: możesz usunąć swoje konto i na stałe opuścić platformę społecznościową lub po prostu tymczasowo ją wyłączyć, jeśli nadal masz wątpliwości. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, profil, zdjęcia, komentarze zostaną całkowicie ukryte, ale jeśli zalogujesz się ponownie, Twoja aktywność zostanie przywrócona.

Przyjrzyjmy się bliżej tym dwóm metodom.

Fot. NeONBRAND/Unsplash

Jak tymczasowo usunąć konto na Instagramie?

  1. Przejdź do strony głównej serwisu Instagram, kliknij „login” i wprowadź swoją nazwę użytkownika i hasło. Możesz zalogować się do swojego profilu przez Facebooka, jeśli masz tam konto. Jeśli nie pamiętasz swoich danych, spróbuj je przywrócić.
  2. Po wejściu na stronę znajdź ikonę ze swoim zdjęciem profilowym w prawym górnym rogu, obok serca, i kliknij na nią. Następnie przejdź do „Edytuj profil”.
  3. Przewiń obraz w dół i kliknij przycisk „zablokuj konto”. Teraz musisz odpowiedzieć tylko na pytanie i ponownie wprowadzić hasło. Dopiero wtedy będziesz mógł zablokować konto. Wybierz odpowiedź „inne”, w przeciwnym razie Instagram zacznie „prosić” o pozostanie z serwisem.
  4. Po zablokowaniu, wszystkie Twoje posty, publikacje, zdjęcia i komentarze nie będą dostępne dla innych użytkowników, dopóki ponownie nie odblokujesz swojego konta. Przywrócenie aktywności będzie możliwe dopiero po kilku godzinach poprzez ponowne wprowadzenie danych.

Jak trwale usunąć konto na Instagramie?

Niestety nie da się usunąć konta na Instagramie z poziomu aplikacji zainstalowanej na smartfonie. W tym celu otwórz program za pomocą przeglądarki na komputerze. Tak samo, jak w poprzednim kroku, otwórz menu swojego profilu, wybierz opcję „usuń konto”, odpowiedz na pytanie „Dlaczego usuwasz swoje konto?” i ponownie wprowadź swoje hasło. Kliknij „Trwale usuń moje konto”.

Jak usunąć konto na Instagramie z telefonu?

Jeśli chcesz tymczasowo lub trwale usunąć swoje Instagramowe konto, ale do dyspozycji masz tylko telefon, musisz wykonać te same kroki, ale z niewielkim niuansem.

  1. Otwórz przeglądarkę w telefonie i przejdź do serwisu Instagram. Niestety nie da się usunąć konta na Instagramie z aplikacji mobilnej.
  2. Musisz całą procedurę przeprowadzić używając przeglądarki, a nie aplikacji. Jeśli masz iPhone’a, możesz włączyć przeglądarkę Safari, jeśli masz Androida, otwórz Google Chrome. Znajdź okrągłą ikonę ze swoim zdjęciem profilowym i kliknij na nią, a następnie przejdź do „edycji profilu”. Zjedź na sam dół i kliknij „Zablokuj”.
  3. Wybierz odpowiednią opcję i nie zapomnij podać hasła. Teraz potwierdź swój wybór, klikając przycisk „blokuj”.
  4. Aby trwale usunąć swoje konto, wybierz opcję “Trwale usuń moje konto”.

Ostrzeżenie! Jeśli tymczasowo usuniesz Instagram, wszystkie Twoje zdjęcia i filmy zostaną zapisane, a Twoi znajomi nie znikną z subskrybentów. Jeśli po tej procedurze przejdziesz na swoją stronę, zastaniesz tam informację, że taki użytkownik nie istnieje ale w rzeczywistości wszystko jest jedynie ukryte.

Jeśli zdecydujesz się trwale usunąć swoje konto, nie będziesz mógł już go przywrócić! Nie zachowasz nawet swojego pseudonimu, musisz wymyślić nowy. Na koniec pozostaje już tylko usunąć samą aplikację z telefonu.

Fot. energepic.com/Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *