Nigdy wcześniej nie gotowałeś brokułów i chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej to zrobić? W tym artykule opisaliśmy, w jaki sposób najlepiej przygotować to warzywo, aby zachować wszystkie zawarte w nim składniki i witaminy.
Nie każdy wie, jak prawidłowo ugotować brokuły. To zdrowe warzywo często wybierane jest ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów. Jest to także świetna opcja dla osób będących na diecie – są niskokaloryczne i zawierają niewielką ilość węglowodanów. Aby zachować wszystkie przydatne właściwości brokułów, należy je odpowiednio przygotować.
Aby ugotowane warzywa były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, zdecydowanie zaleca się wykorzystanie świeżych różyczek, a nie mrożonych. Jeśli chodzi o smak, mrożonki praktycznie niczym nie odbiegają od świeżych brokułów, jednak ilość witamin i cennych składników zdecydowanie jest większa w nieprzetworzonym warzywie.
Jak przygotować brokuły na parze?
Masz ochotę na brokuły? Warzywo to zawiera wiele witamin i minerałów, które są bardzo korzystne dla organizmu. Ponadto jest odpowiednią opcją dla osób chcących zachować zdrową dietę. Poznaj tajniki prawidłowego gotowania brokuła i delektuj się jego pysznym smakiem.
Jeśli chcesz, aby przygotowane warzywa zachowały maksymalną ilość cennych składników odżywczych, gotuj je na parze. Aby to zrobić, nie musisz mieć w domu żadnych specjalnych urządzeń. Możesz skorzystać z sitka i rondla, lub specjalnej tacy, jeśli używasz multicookera.
- Dobrze opłucz brokuły w zimnej wodzie.
- Osusz warzywo ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.
- Podziel brokuły na mniejsze różyczki.
- Umieść je na sitku lub górnej warstwie parowaru lub multicookera.
- Jeśli gotujesz w multicookerze albo parowarze, ustaw minutnik na 10 minut.
- Gotujesz na kuchence? Odlicz siedem minut od momentu zagotowania wody.
- Po wskazanym czasie sprawdź miękkość brokułów, przekłuwając je widelcem.
- Warzywo jest gotowe, jeśli widelec łatwo je przebił.
Nie chcesz gotować brokułów na parze? Spróbuj upiec je w piekarniku!
Brokuł z piekarnika również zachowa swoje właściwości. Możesz także wzbogacić danie o śmietanę i ser np. cheddar. Użyj następujących proporcji:
- brokuły – 500 g;
- śmietana – 100 g;
- ser – 150 g;
- sól,
- pieprz,
- przyprawy.
Brokuły lepiej piec w formie żaroodpornej do piekarnika. Można je lekko natłuścić olejem słonecznikowym lub położyć na papierze do pieczenia.
- Opłucz brokuły w misce lub pod bieżącą wodą.
- Dobrze wysusz i podziel na mniejsze różyczki.
- Włóż brokuła do naczynia żaroodpornego, posól i dopraw.
- Wymieszaj śmietanę z serem i polej nimi brokuły.
- Rozgrzej piekarnik do 200° C.
- Piecz brokuły przez około 15 minut.
- Możesz sprawdzić gotowość warzywa tak jak w poprzednim przypadku, za pomocą widelca lub noża.
Pieczone brokuły są pyszne i zdrowe. Dzięki dodatkom warzywo pozostaje soczyste i nie przesuszone. Wybierz przepis według własnego uznania!
Klasyczne brokuły gotowane w wodzie
Gotowanie pozostaje najpopularniejszą obróbką cieplną brokułów. Tak przygotowane, mogą być potraktowane jako samodzielne danie lub jako baza pod puree albo zupę.
- Opłucz brokuła.
- Pamiętaj, aby podzielić go na mniejsze różyczki. Nie gotuj brokułów w całości, inaczej główka nie ugotuje się dobrze i będzie bez smaku.
- Brokuła zwykle gotuje się w osolonej wodzie. Sól pomaga mikroelementom pozostać w warzywie, ponadto dzięki niej znika nieprzyjemna goryczka. Dlatego gotowanie brokułów należy rozpocząć od dodania soli do wody.
- Napełnij duży garnek garnek wodą i poczekaj, aż się zagotuje.
- Posól wodę i dodaj do niej rozdrobnione różyczki brokuła.
- Bardzo ważne jest, aby nie rozgotować warzywa.
- Gotuj brokuła we wrzącej wodzie 5 minut.
- Zamrożony produkt gotuj około 10 minut.
Fot. silviarita/Pixabay