GOTOWANIE

Dzień szpinaku! Pomysły na dania na cały dzień

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis
Dzień szpinaku! Pomysły na dania na cały dzień

Kalendarz świąt nietypowych wspomina, że 26 kwietnia to dzień Janosika, dzień niedźwiedzia grizzly, ale co dla nas najważniejsze – Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Sprawdźmy, co można przygotować z tego zaskakująco użytecznego warzywa!

Dlaczego warto jeść szpinak?

Osobom, które nie przekonuje argument, że jest to po prostu smaczne, zielone warzywo, prezentujemy tylko bardzo pobieżną listę zalet, jakie przynosi spożywanie szpinaku:

  • to jedno z najlepszych źródeł żelaza niepochodzącego z mięsa – ponieważ szpinak zawiera też witaminę C, ułatwiającą jego przyswajanie,
  • jak wszystkie liściaste, ma wysoką zawartość błonnika, usprawniającego trawienie i odpowiedzialnego za uczucie sytości, ale także białka,
  • to również skarbnica kwasu foliowego oraz innych mikroelementów!

Śniadanie: zielone tosty

Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku mrożonych „brykietów” rozdrobnionego szpinaku (lub około 50 g świeżego rozdrobnionego szpinaku na osobę), ulubiony chleb, jajko, łyżkę-dwie mąki oraz podobną ilość mleka.

  1. Jajko, mleko i mąkę wymieszaj, tworząc ciasto nieco gęstsze od naleśnikowego. Dodaj rozmrożony szpinak i przyprawy.
  2. W powstałej mieszance zanurzaj kawałki chleba (możesz go wcześniej wyciąć w interesujące kształty!), a następnie przekładaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub oleju.
  3. Smaż około 2 minut z każdej strony.
  4. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami do kanapek!

Obiad: makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

Proste, szybkie danie, które można wykonać z niemal każdym rodzajem makaronu (spaghetti też!), chociaż osobiście polecamy penne (piórka) oraz farfalle (kokardki). Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 1 dużej cebuli i dużego ząbka czosnku,
  • 400 gram rozdrobnionego szpinaku,
  • kostki rosołowej,
  • szklanka wrzątku,
  • około 200 ml śmietanki 30% lub jogurtu,
  • łyżki oleju lub masła do podsmażenia cebuli i czosnku,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • opakowania wybranego makaronu.

  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Na głębokiej patelni podgrzewamy tłuszcz, a następnie wrzucamy cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodajemy czosnek.
  3. Po minucie od dodania czosnku dodajemy szpinak. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, musimy poczekać, aż część wody odparuje.
  4. W szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Bulion wlewamy na patelnię.
  5. Sos gotujemy przez około 15 minut, do wyraźnego zagęszczenia. 
  6. W międzyczasie gotujemy makaron al-dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  7. Do zredukowanego sosu wlewamy śmietankę – tylko do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy sól i pieprz w miarę potrzeby.
  8. Sos można połączyć z makaronem jeszcze na patelni lub nakładać osobne porcje na talerze.  Można wzbogacić go tartym serem lub np. drobno posiekanymi świeżymi listkami szpinaku.

Co ważne, taki obiad można przygotować w wersji wegetariańskiej, jak właśnie zaprezentowaliśmy, bądź do sosu na etapie wlewania bulionu dodać też kawałki drobno pokrojonego, przyprawionego i podsmażonego kurczaka.

Kolacja: zielone smoothie 

Smoothie to wdzięczne danie, którego skład możemy dowolnie zmieniać, aby odpowiadał naszym gustom. Podstawowy przepis na zielone smoothie składa się z:

  • dojrzałego banana,
  • jabłka,
  • szpinaku,
  • selera naciowego,
  • kiwi,
  • jogurtu,

ale może zostać dowolnie zmienione, aby zawrzeć Twoje ulubione składniki. Zamiast owocowej słodyczy wolisz bardziej warzywne smaki? Zastąp banana zielonym ogórkiem i dodaj odrobinę koperku czy natkę pietruszki, a całość dopraw pieprzem. Wolisz bardziej owocowe smaki? Połowę selera zamień na zielone winogrona. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dolej wody. Zbyt rzadka – zredukuj ilość jogurtu. Smoothie to bardzo zdrowa i łatwa do dopasowania do Ciebie kolacja!

Deser: ciasto mech!

Najbardziej skomplikowany przepis w zestawieniu to oczywiście deser. Jednak warto poświęcić mu chwilę, gdyż ciasto szpinakowe, powszechnie znane jako ciasto mech leśny, jest jednym z najefektowniejszych deserów, które można przygotować. I co ważne – mimo swojego składu jest słodkie, lekko cytrynowe i nie ma szpinakowego posmaku!

Aby przygotować średnią blachę lub spiętrzony kopiec w średniej tortownicy, potrzebujesz:

  • 3 jajka,
  • 1 szklankę cukru,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 400 gram rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • opakowania galaretki cytrynowej,
  • szklankę gorącej wody,
  • dekoracji: ciasteczkowych grzybów, jagód lub innych drobnych owoców/cukierków itp.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez uzla (@home_by_uzla)

A jak się za nie zabrać?

  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę
  2. wciąż ubijając, wlej powoli olej, następnie stopniowo dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia.
  3. Do ciasta dodaj rozdrobniony szpinak, miksuj tylko do jego całkowitego rozprowadzenia w cieście. 
  4. Całą masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia.
  5. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone odstaw do przestudzenia.
  6. W trakcie studzenia ciasta możesz rozpuścić opakowanie galaretki cytrynowej w szklance wrzątku.
  7. Zetnij wierzch ostudzonego ciasta i pokrusz go do osobnej miski. Spód nasącz sokiem z cytryny.
  8. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i przestudzoną galaretką cytrynową. Do masy przesyp około ⅓ pokruszonego wierzchu ciasta i delikatnie wymieszaj.
  9. Masę śmietanową wyłóż na nasączony spód, a następnie przykryj pozostałymi okruchami z wierzchu ciasta.
  10. Powstałą powierzchnię „mchu” udekoruj ciasteczkami, owocami i pozostałymi uszykowanymi dekoracjami. Smacznego!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*