Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Nutritarianizm to dieta, której pomysłodawcą jest amerykański lekarz rodzinny Joel Fuhrman – autor opublikowanej przed dwudziestoma laty książki „Jedz, aby żyć”. Twórca diety główny nacisk kładzie na wykorzystanie produktów spożywczych bogatych w minerały i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast nieco mniejszą wagę przywiązuje do odpowiedniego zbilansowania posiłków pod względem zawartości protein, lipidów i węglowodanów.
Podstawowa zasada, na której bazuje dieta nutritariańska, to spożywanie posiłków o jak najwyższej gęstości odżywczej. W celu oceny tego parametru została stworzona specjalna skala ANDI, oparta na prostym wzorze matematycznym. Posługując się nią, można określić gęstość odżywczą każdego z produktów żywnościowych, obliczając iloraz składników bezkalorycznych (czyli witamin i związków mineralnych) oraz kalorii zawartych w pożywieniu.
W ten sposób powstanie piramida żywieniowa stanowiąca przewodnik dla osób, które pragną zawalczyć o zdrowie i dobrą kondycję oraz zminimalizować ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym najgroźniejsze nowotwory. Podstawą diety ma być żywność nieprzetworzona – docelowo produkty surowe powinny stanowić około 70% składu posiłków.
W myśl nutritarianizmu bazą racjonalnie przygotowanych posiłków mają być warzywa i owoce. Najwartościowsze są warzywa zielone (sałata, kapusta, jarmuż, brokuły czy liście szpinaku) oraz rośliny strączkowe. Spośród owoców szczególnie zalecane jest awokado oraz orzechy, stanowiące główne źródło wartościowych tłuszczów. Dietę powinny uzupełniać pestki i nasiona, zapobiegające rozwojowi szeregu schorzeń, chociażby takich powszechnych chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu drugiego. Ważne miejsce w diecie zajmują także nieoczyszczone produkty zbożowe, a więc pieczywo pełnoziarniste czy gruboziarniste kasze.
Nutritarianizm, choć opiera się głównie na surowcach roślinnych, nie zakłada całkowitej eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. W ograniczonych ilościach dopuszczalne jest spożywanie chudego nabiału, mięsa drobiowego oraz ryb. Stopniowo należy natomiast eliminować z codziennego jadłospisu tłuste gatunki mięs, oleje rafinowane oraz białe pieczywo. Na samym szczycie piramidy żywieniowej – jako produkty niepożądane – znajdują się słodycze oraz kaloryczne napoje gazowane i soki.
Wprowadzenie nawyków żywieniowych promowanych przez zwolenników nutritarianizmu to szansa na długie życie w zdrowiu i dobrej kondycji. Ten model żywienia redukuje ryzyko zachorowania na wiele schorzeń dietozależnych. Sprawdza się zarówno w przypadku organizmów młodych, ludzi w kwiecie wieku, jak i osób starszych, narażonych na choroby wieku podeszłego, w tym zaburzenia o podłożu neurodegeneracyjnym. Dieta nutritariańska może zahamować ich rozwój, pozwalając dłużej zachować sprawność intelektualną, młodzieńczy wigor i siły witalne.
Choć nutritarianizm nie jest dietą odchudzającą, wspiera też proces zrzucania zbędnych kilogramów i może stanowić nieocenioną pomoc w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz zgrabnej i smukłej sylwetki. Ten sposób żywienia sprzyja także poprawie jakości snu oraz obniża poziom stresu.
Zdjęcia: materiał Klienta.