Co powinien mieć w posiadanym przez siebie asortymencie barman, aby można go było uznać za właściwie przygotowanego do swojej roli? Oto kilka akcesoriów, które są niezbędne dla osób, które uprawiają sztukę barmańską.
Próbując określić to, co każdy barman powinien posiadać, należy mieć na uwadze przede wszystkim charakterystyczne dla sztuki barmańskiej sprzęty. W tym przypadku warto jednak pokusić się o podstawową bazę trunków, które stanowią absolutne must have.
Chyba najbardziej oczywisty sprzęt, który powinien posiadać barman. Umożliwia sprawne, nierzadko zaś także efektowne łączenie kilku składników poprzez potrząsanie nimi. Dzięki wsypaniu do niego skruszonego lodu jesteśmy też w stanie znacznie szybciej schłodzić mieszankę alkoholi. Shakery wykonuje się najczęściej ze stali nierdzewnej, ale dostępne są też wykonane z plastiku.
Z podziałkami lub bez, dwu- lub trzyczęściowe, shakery dzielą się na:
Przyrząd w postaci długiej łyżki, która przydatna jest do mieszania składników w wysokich szklankach. Niezbędna również w przypadku robienia drinków warstwowych.
Rodzaj ubijaka, dawniej drewnianego, obecnie wykonywanego z metalu lub twardego plastiku. Klasycznym przykładem koktajlu, który wymaga użycia muddlera jest mojito. Jego działanie sprowadza się do rozbijania lodu i wydobywania z poszczególnych składników pełni walorów smakowych i zapachowych poprzez ich ubijanie.
Przyrząd, który pomaga w odmierzeniu właściwych proporcji alkoholu, co jest niezbędne dla przygotowania danego drinka we właściwy sposób. Najczęściej wybiera się miarki dwustronne z podziałkami 20 i 40 mililitrów.
Proste, ale bardzo potrzebne urządzenie przypominające korek z rurką. Umożliwia precyzyjne dozowanie alkoholu i zapobiega jego rozlaniu. Na rynku dostępne są różnorodne modele – zwykle wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego.
Bardzo ważny w pracy każdego barmana jest nie tylko sprzęt, ale też dobór alkoholi. W dużej mierze pokrywa się on z tym, co powinno się znaleźć w każdym dobrze wyposażonym domowym barku. Wśród najbardziej przydatnych, podstawowych wręcz trunków trzeba wyliczyć: