Żurek to tradycyjna polska zupa, którą podaje się na Wielkanoc, ale nie tylko. W wielu domach jest ona przyrządzana na co dzień. W niniejszym artykule podpowiemy, jak przyrządzić pyszny, domowy żurek.
Żurek jest to staropolska zupa, gotowana na zakwasie z mąki żytniej. Jego nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa Sauer, co w języku polskim oznacza kwaśny, zakwaszany, ukiszony. Zakwas przygotowywano niegdyś w domowych warunkach – używano do niego mąki żytniej, a także skórki chleba razowego. Składniki kiszono około 1 tydzień w kamiennym garnku i po tym czasie uzyskiwano zakwas o przyjemnym zapachu i mocno kwaśnym smaku.
Warto wiedzieć, że żurek pochodzi z obszarów wschodnich i znają go również Białorusini oraz Czesi. Co ciekawe, do rejestru produktów i dań tradycyjnych prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa został wpisany żur pochodzący z rozmaitych regionów Polski, a to dowodzi, że można spotkać się z różnymi przepisami na tą wyjątkową zupę.
Bez względu jednak na modyfikację przepisów, każdy z nich posiada ten sam składnik – zakwas nadający zupie kwaskowaty aromat i smak.
Aby żurek był udany, należy zastosować składniki w odpowiednich ilościach. Ze względu na to, że tą wyjątkową zupę tworzą dosyć wyraziste w smaku półprodukty, koniecznym jest takie dobranie proporcji, aby zakwas, wywar mięsny, chrzan, czosnek oraz przyprawy stworzyły idealnie skomponowaną mieszankę.
Jak tego dokonać? Wystarczy przestrzegać wskazówek podanych w sprawdzonym przepisie na tradycyjny polski żur, jak ten poniżej.
Podstawę każdego dobrego żurku stanowią wysokiej jakości składniki. Im bardziej wartościowe produkty zastosujesz, tym lepszy efekt uzyskasz. Dlatego też ugotuj samodzielnie rosół lub bulion mięsny, który stanowić będzie bazę żuru, a także znajdź w sklepie naprawdę dobry zakwas.
Jeżeli dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz go wykonać samodzielnie. Poniżej znajdują się składniki na żur, które powinny wystarczyć na około 8 porcji.
Składniki:
1. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a w momencie, gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone na patelni składniki oraz białą kiełbasę w całości. Gotuj wszystko przez około 40 minut.
3. Do zagotowanego bulionu z dodatkiem kiełbasy i boczku wlewaj stopniowo zakwas. Na początku wlej połowę, aby żurek nie był zbyt kwaśny, a w razie potrzeby dolej go więcej. Kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotuj wszystko przez kilka minut. Na koniec wlej śmietanę.
4. Żurek podaj z pokrojoną w kostkę białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Zdj. główne: Jakub Dziubak/unsplash.com