Wybierając dobre whiskey czy też whisky na prezent lub wieczór w doborowym towarzystwie, wcale nie trzeba kierować się wyłącznie ceną i radami sprzedawcy. Samemu również można rozpoznać szlachetny trunek, aby wybrać najlepszy wśród różnych rodzajów whisky. W jaki sposób? Oto kilka wskazówek.
Najbardziej ogólny podział whiskey nakazuje wyodrębnić jej dwa podstawowe rodzaje:
Rozpoznanie dobrej whiskey nie musi polegać na jej smakowaniu czy ocenianiu walorów zapachowych. Na świecie tworzy się bowiem specjalne rankingi tego rodzaju destylatów, które mają wyłonić najlepszy trunek w poszczególnych kategoriach. Istnieją wśród nich takie, które oceniają smak whiskey w poszczególnych przedziałach cenowych. Najbardziej znanym konkursem jest World Whiskies Awards. W 2020 roku za najlepszy produkt w najbardziej prestiżowej kategorii uznano japońską Hakushu o zawartości alkoholu 43%.
W 2020 roku za najlepszą whiskey uznano destylat japoński, ale podkreśla się szczególne zasługi Szkotów i Irlandczyków w tej dziedzinie. Czym różnią się produkowane przez nich trunki?
W obu przypadkach trunki leżakują przynajmniej trzy lata w dębowych beczkach. Coraz bardziej popularne są whiskey pochodzące z Kanady lub Indii. Swoich wielkich zwolenników ma też delikatniejszy i słodszy amerykański bourbon destylowany z kukurydzy.
Nie jest prawdą, że dobra whiskey powinna mieć około 40% zawartości alkoholu. W przypadku tego trunku zawartość ‘’procentów’’ określa się według poszczególnych jego gatunków. Prawnie uregulowano jedynie, że whiskey nie może mieć mniej niż 40%. Bywa jednak, że zawartość jest znacznie wyższa: choćby burbon Stagg Jr., który ma powyżej 67% alkoholu.
Poza samą degustacją, bardzo ważnym parametrem oceny whiskey będzie jej kolor. Oczywiście każdy rodzaj tego trunku będzie musiał spełnić nieco inne wymagania. Dla przykładu:
Whiskey w specjalnie do niej przeznaczonej szklance smakuje po prostu lepiej. Powinna być gęstsza i bardziej lepka niż wódka. Smak whiskey określa się używając odniesień do nazw owoców, przypraw, ciast, deserów, wędzarni, wodorostów, skóry, tytoniu czy kawy. Najlepsza whisky powinna posiadać również intensywny zapach.
Z pewnością whiskey podana do sprzedaży nie może być młodsza niż 3 lata (szkocka) i 2 lata (bourbon). Podczas długiego leżakowania w trunku zachodzą procesy, które czynią jej smak bardziej złożonym, ciekawszym i łagodnym. Podobnie dzieje się z aromatem. Dodatkowo może leżakować przez 12,18 lub więcej lat w beczkach po różnych alkoholach, np. dużą popularnością cieszą się te z beczek po sherry. Warto dodać, że wiek whiskey na etykiecie oznacza wyłącznie czas jej spoczywania w beczce, nie zaś w butelce.
Tanie whiskey kupimy już w cenie 100 zł za butelkę. Za tą kwotę można nabyć na przykład single malt Glenlivet Founder’s Reserve. Do 300 złotych kupimy już pełnoletnią szkocką whisky Johnnie Walker. Za cenę powyżej 1000 zł kupimy whiskey klasy premium.