Moda na naturalne składniki nadal trwa. Dziś poznasz właściwości imbiru i dowiesz się, jak możesz go wykorzystać!
Imbir jest rośliną pochodzącą prawdopodobnie z Malezji. Przyprawa ta stosowana jest powszechnie w kuchni, głównie w krajach azjatyckich. Tam też wykorzystywany jest jako afrodyzjak. U nas imbir zazwyczaj dodawany jest do wypieków, głównie tych bożonarodzeniowych. Zastosowanie imbiru jest jednak dużo szersze niż kuchnia. Korzeń imbiru jest źródłem witamin C, B1 i B2. Ma w sobie także dużo witamin A, E i K oraz kwasu foliowego. Imbir to też źródło gingerolu i zinferonu, czyli olejków eterycznych.
Korzeń imbiru poza oczywistymi walorami smakowymi ma mnóstwo zastosowań zdrowotnych. Najpopularniejszym wykorzystaniem imbiru zdecydowanie jest podawanie go podczas przeziębienia czy grypy. Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz wykrztuśne. Dodanie więc kilku plasterków korzenia imbiru do gorącej herbaty będzie świetnym domowym lekarstwem. Herbata z imbirem pomoże złagodzić kaszel, ale także powalczy z gorączką i bólem (leki zawierające imbir stosuje się na przykład w bólach migrenowych). Taka herbata ma silne działanie rozgrzewające oraz napotne, będzie więc świetnym rozwiązaniem na chłodne zimowe wieczory. Przyprawa wspaniale działa na układ odpornościowy, poprawia ukrwienie oraz dotlenia komórki. Imbir może być także stosowany w bólach i stanach zapalnych gardła. Wystarczy, że kilka plasterków korzenia zalejesz ciepłą wodą i przepłuczesz nią gardło. W taki sposób zyskasz także odkażający płyn do płukania jamy ustnej.
Pozytywne właściwości imbiru znajdziesz także w układzie krwionośnym. Poprawia on bowiem lepkość krwi, co chroni przed powstawaniem zatorów czy zakrzepów. Korzeń imbiru podnosi także ciśnienie krwi i wpływa bardzo pozytywnie na pracę serca. Przyjmowanie imbiru zalecane jest także w stanach zmęczenia i w razie problemów ze skupieniem, ponieważ przyprawa poprawia koncentrację oraz dodaje energii.
Korzeń imbiru ma swoje zastosowanie także przy problemach z układem pokarmowym. Przyprawa zwiększa produkcję śliny, co z kolei usprawnia proces trawienia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Będzie też świetną pomocą w walce ze wzdęciami. Imbir wspomaga apetyt i może być także pomocny podczas mdłości (na przykład po narkozie).
Imbir przez swoje działanie moczopędne będzie świetny w walce z zatrzymaną w organizmie wodą, usunie ją z tkanek i złagodzi wszelkie obrzęki. Jeśli masz więc problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie, koniecznie spróbuj doprawiać posiłki imbirem lub pić herbatę z nim. Możesz także do gorącej wody wrzucić kilka plasterków korzenia imbiru, cytrynę oraz miód i taki roztwór pić każdego ranka.
Przemysł kosmetyczny także bardzo chętnie czerpie z cudownych właściwości imbiru. Najpopularniejsze są kosmetyki odchudzające czy wyszczuplające. Imbir dzięki swojemu działaniu pobudzającemu krążenie jest powszechnie stosowany jako broń w walce z cellulitem.
Nie można zapomnieć także o branży perfum. Imbir często gości w składach zapachów o orientalnym, egzotycznym klimacie. Najczęściej stosuje się go do produkcji perfum męskich.
Imbir jest dosyć ostrą przyprawą, nie powinny go więc przyjmować dzieci przed 12. miesiącem życia. Przyprawa działa drażniąco na układ pokarmowy, może być więc niebezpieczna dla osób chorujących na wrzody żołądka czy refluks. Imbir nie jest odpowiedni także dla osób z problemami z dwunastnicą, a także dla wszystkich tych, którzy cierpią na nadciśnienie tętnicze. Kobiety spodziewające się dziecka nie powinny obawiać się spożywania imbiru, wręcz przeciwnie imbir w ciąży – może być ratunkiem podczas mdłości czy w przeziębieniu, pod warunkiem oczywiście, że nie spożywa się go w dużych ilościach i kobieta nie ma problemu z wysokim ciśnieniem.
Zdjęcie główne: Pixabay