Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek ten, którego nazwa chemiczna to kwas askorbinowy, bierze udział w wielu ważnych procesach i funkcjach, a jego długotrwały brak w diecie może prowadzić do poważnych problemów. Jakie produkty mają najwięcej witaminy C?
Witamina C to rozpuszczalna w wodzie witamina występująca w wielu produktach spożywczych. Najbogatszym źródłem tej witaminy są owoce i warzywa. Wiadomo, że ten minerał jest silnym przeciwutleniaczem. Jego spożycie wpływa pozytywnie na stan skóry, a także usprawnia działanie wielu narządów.
Witamina C jest również wykorzystywana przez organizm do syntezy kolagenu, a także do wzmacniania tkanki łącznej, kości, zębów i drobnych naczyń krwionośnych. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać ani przechowywać witaminy C, dlatego należy ją regularnie spożywać. Przeciętne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 90 mg.
Acerola, której inna nazwa to Malpighia emarginata, jest bogata w witaminę C.
100 gramów tego produktu zawiera 1670 mg witaminy C, co stanowi 1855% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Badania z użyciem wyciągu z tej rośliny wykazały, że jej spożycie zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych, a także chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz ogranicza uszkodzenia ludzkiego DNA spowodowane niewłaściwą dietą.
Dzika róża to mały, słodki owoc otrzymywany z kwiatu róży. Posiada wysoką zawartość witaminy C. 100 gramów owoców dzikiej róży zawiera średnio 650 mg witaminy C, co stanowi 929% standardowego dziennego zapotrzebowania. Produkt ten pozwala na poprawę syntezy kolagenu, a także poprawia kondycję skóry, niezależnie od wieku osoby.
100 gramów zielonej papryczki chili zawiera do 641 mg witaminy C, co stanowi około 712% dziennej dawki. Jednocześnie 100 gramów czerwonej papryki zawiera nie więcej niż 382 mg witaminy C, co stanowi tylko 424% dziennej wartości do spożycia.
Należy pamiętać, że papryczki chili mają wysoką zawartość kapsaicyny, która odpowiada za jej ostrość. Kapsaicyna może być również stosowana w celu złagodzenia bólu i stanu zapalnego. Badania naukowców wykazały, że spożywanie 10 gramów czerwonego chili w proszku poprawia także spalanie tłuszczu.
Guawa to różowy owoc tropikalny pochodzący z Meksyku i Ameryki Południowej. 100 gramów owoców tej rośliny zawiera aż 182 mg witaminy C, co stanowi około 202% optymalnej dziennej wartości. Ten owoc jest również bogaty w likopen, znany ze swoich właściwości przeciwutleniających. 6-tygodniowe badanie, w którym wzięło udział 45 młodych i zdrowych osób, wykazało, że spożywanie 400 gramów guawy dziennie może znacznie obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Zawartość witaminy C w słodkiej żółtej papryce może wzrastać wraz z dojrzewaniem owoców. 100 gramów tego warzywa zawiera 182 mg witaminy C, co stanowi około 202% dziennego zapotrzebowania.
100 gramów czarnej porzeczki zawiera 180 mg witaminy C, co odpowiada 200% dziennego spożycia. Ciemny kolor porzeczki wynika z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i flawonoidów, zwanych antocyjanami. Połączenie mikroelementów, takich jak witamina C i antocyjany, pomaga zmniejszyć poziom uszkodzeń oksydacyjnych, które mogą być spowodowane chorobami przewlekłymi, w tym chorobami serca, nowotworami i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Świeży tymianek to popularne zioło i przyprawa, która zawiera trzy razy więcej witaminy C niż owoc pomarańczy. Tymianek ma jedno z najwyższych stężeń witaminy C spośród wszystkich przypraw używanych do gotowania. 100 gramów świeżego tymianku zawiera 160 mg witaminy C, czyli około półtora dziennej dawki. Aby wzmocnić układ odpornościowy, do gotowanych potraw wystarczy dodać 1–2 łyżki świeżego tymianku.
Tymianek jest również znany jako jeden z najlepszych środków na ból gardła i problemy z oddychaniem, ponieważ poprawia produkcję przeciwciał, a także zabija wirusy i szkodliwe bakterie.
100 gramów świeżej pietruszki zawiera do 125 mg witaminy C, co stanowi 138% dziennej wartości. Ponadto pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza. Połączenie tych dwóch pierwiastków w tej roślinie pomaga zapobiegać rozwojowi anemii z niedoboru żelaza.
100 gramów surowej kapusty zawiera do 45 mg witaminy C, czyli około 50% dziennego zapotrzebowania. Ponadto surowa kapusta jest bogata w witaminę K, karotenoidy, luteinę i zeaksantynę. Pomimo tego, że gotowanie tego warzywa zmniejsza zawartość witaminy C, pozwala na zwiększenie ilości przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi chorób przewlekłych i eliminują stany zapalne.
100 gramów kiwi zawiera 109 mg witaminy C, czyli 121% dziennego zapotrzebowania. Badania wykazały, że regularne spożywanie kiwi zmniejsza negatywne skutki stresu, obniża poziom cholesterolu we krwi i wzmacnia układ odpornościowy.
Pół szklanki ugotowanych brokułów zawiera 51 mg witaminy C, co stanowi 57% dziennego spożycia. Codzienne spożywanie gotowanych brokułów pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia.
W XVIII wieku pracownicy dużych statków morskich zaopatrywali się w owoce cytryny, aby zapobiec rozwojowi szkorbutu. 100 gramów cytryny zawiera do 53 mg witaminy C, co stanowi 58% dziennego zapotrzebowania. Należy zauważyć, że witamina C zawarta w soku z cytryny działa również jako przeciwutleniacz.
Fot. Richard John/Pixabay