Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jak przyrządzić sushi?

Napisane przez

Sushi jest potrawą, która szturmem zdobyła podniebienia Polaków. Świadczy o tym rosnąca ilość restauracji serwujących to sztandarowe azjatyckie danie. Jak przyrządzić najlepsze sushi w domu?

Sushi: czym jest? 

Choć dla nas Polaków sushi często bywa ciągle traktowane w kategoriach nowości kulinarnej, to tak naprawdę potrawa ta może pochwalić się wielowiekową tradycją. Pierwsze wzmianki o specyficznym traktowaniu ryżu pochodzą z terenów Chin i sięgają V wieku p.n.e. Postać sushi, jaką znamy obecnie, ma nieco skromniejszą historię, bo zaledwie około 200-letnią, co i tak robi wrażenie. Na przełomie XVIII i XIX wieku Japończycy wprowadzili nową metodę przyrządzania sushi, która wyraźnie skracała czas potrzebny na jego wykonanie, a także sprawiała, że przygotowanie poszczególnych składników dania następowało niezależnie od siebie. Od tego czasu połączenie surowej, niefermentowanej ryby i ryżu owiniętych w paski z wodorostów, podbija cały kulinarny świat.

Skąd pochodzi sushi? Z czego się składa?

Sushi kojarzone jest jako potrawa pochodząca z Japonii. Składa się z gotowanego ryżu, dodatkowo zaprawionego octem ryżowym, do którego dołączone są różnego rodzaju dodatki:

  • owoce morza,
  • wodorosty nori,
  • kawałki ryb,
  • warzywa,
  • grzyby,
  • tofu.

Zdecydowana większość z tych dodatków umieszczana jest w postaci surowej, dlatego sushi najlepiej smakuje przygotowane bezpośrednio przed podaniem. W cenionych restauracjach często bywa tak, że jest ono przygotowywane na oczach klienta, co zapewne jest nie lada atrakcją.

Jako dodatek do sushi podaje się sos sojowy, w którym należy moczyć kawałki sushi, chrzan wasabi, który dodaje potrawie wyrazistości oraz marynowany imbir w celu oczyszczenia kubków smakowych między kolejnymi potrawami. W roli napoju podczas spożywania sushi poleca się zieloną herbatę.

Tastemade – DIY Sushi Hacks Everyone Should Know!

Rodzaje sushi, które można spotkać w restauracji lub przygotować samodzielnie

Sushi to bardzo ogólne określenie na potrawę z ryżu i surowych dodatków. Niemniej jednak technika wykonania, zastosowane składniki, kształt; wszystko to sprawia, że rozróżniamy wiele typów tego dania. Najpopularniejsze to m.in.:

  • Maki zushi – to forma sushi najczęściej spotykana w europejskich restauracjach, idealna do przygotowania w domu. Przybiera formę zwiniętych wałeczków z ryżu, owiniętych algami morskimi. Aby je przygotować, na arkuszu alg układa się warstwę ryżu, a następnie dodatków, które doprawia się sosem sojowym i wasabi; całość zwija się przy użyciu bambusowej maty, a gotowy rulon dzieli się na mniejsze porcje.
  • Nigiri zushi – jeden z najpopularniejszych rodzajów sushi; ryż z dodatkiem octu do potrawy formowany jest w dłoniach w placuszki idealne na jeden kęs. Na nich umieszcza się podobnych rozmiarów kawałek ryby lub owoców morza; pomiędzy oba składniki zazwyczaj dodaje się odrobinę chrzanu wasabi.
  • Chirashi zushi – to luźna forma sushi. W miseczce podaje się ryż nasączony octem, a na nim luźno ułożone dodatki; wszystko to spożywa się tradycyjnie pałeczkami.
  • Temaki zushi – to dobra opcja, jeśli chodzi o przyrządzanie sushi w domu. Składniki potrzebne do stworzenia dania układa się na tacy, a każdy może osobiście skomponować swoje własne sushi.

Jak przyrządzić najlepsze sushi w domu?

Popularność sushi sprawia, że wiele osób nie tylko degustuje w knajpach serwujących kuchnię azjatycką, ale także samodzielnie podejmuje próbę przygotowania domowego sushi. Jest to świetna potrawa na wszelkiego typu imprezy rodzinne lub domówki organizowane np. w sylwestra czy andrzejki. Aby przygotować sushi w domu, konieczne jest wyposażenie się w kilka niezbędnych sprzętów, jak wspomniana wcześniej mata bambusowa do zwijania sushi, specjalne naczynia do serwowania tego egzotycznego dania oraz oczywiście pałeczki.

Podstawą najlepszego sushi są jednak odpowiednie produkty wybrane do jego stworzenia. Ważne, aby wybrać właściwy gatunek ryżu, a także świeże dodatki (łosoś, krewetki lub inne owoce morza). Warto także wybierać dobrej jakości sos sojowy; te z marketów zazwyczaj zawierają mnóstwo chemicznych polepszaczy, dlatego koniecznie należy czytać etykiety.

Kategoria:
GOTOWANIE · ZRÓB TO SAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *