Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Domowe smaki – jak zrobić najlepszą nalewkę?

Napisane przez

Nalewki domowej roboty to prawdziwy skarb spiżarni, który kojarzy się z tym, co zdrowe, smaczne i naturalne. Nie tak trudno jest je samemu sporządzić. Oto garść przydatnych informacji.

Dlaczego warto robić nalewki?

Domowy alkohol trudno jest porównać z innym, chyba że chodzi o wieloletnią whisky czy inny szlachetny trunek. Sporządzone z naturalnych produktów nalewki są nie tylko zdrowe, ale też dowodzą dbałości o gościa, któremu serwuje się to, co w spiżarni najlepsze. Każda nalewka jest nieco inna, co budzi ciekawość o skład, proporcje i nieco tajemnicze ‘’sposoby’’ na uzyskanie wyszukanego trunku, którego nie powstydzimy się nawet przed wymagającymi gośćmi. 

Spirytus czy wódka – jaki alkohol do nalewki?

Jednym z pierwszych dylematów, które pojawią się przed osobą chcącą po raz pierwszy zrobić własną nalewkę, będzie wybór destylatu. Spirytus czy wódka? Z reguły odradza się stosowanie bardzo mocnego spirytusu (pow. 70%). Optymalnym rozwiązaniem jest zmieszanie wódki z 90 % spirytusem tak, aby otrzymać destylat 65-70%. Nic złego nie stanie się również wtedy, gdy użyjemy samej wódki – powstała nalewka będzie słabsza, ale nie jest to klasyczne podejście. Gorzej, gdy użyjemy zbyt mocnego alkoholu: w efekcie jego zastosowania może się zdarzyć, że nie uda się osiągnąć pełni zapachu i smaku, a popularne ‘’procenty’’ zabiją aromat, o który najbardziej nam chodzi.

Odpowiednie naczynia i zasady higieny

Do pozyskania soku z zasypanych cukrem owoców potrzebujemy odpowiednio dobranego słoja, którego rozmiar musimy dostosować do przewidywanej wielkości destylacji. Przed każdym użyciem słój musi być sterylizowany poprzez wyparzenie – pozwoli nam to ograniczyć namnażanie się niekorzystnie działających bakterii.  

Ile cukru używamy robiąc nalewkę? Ile razy filtrujemy?

Dawkowanie cukru uzależnione jest w praktyce od rodzaju owoców, z których robimy nalewkę, ale z zasady przyjmuje się następujące proporcje:

  • nalewki wytrawne – do 5 dag cukru na litr płynu,
  • nalewki słodkie – ok. 25 – 30 dag cukru na litr płynu,
  • likier – powyżej 30 dag cukru na litr.

Najczęściej nalewki filtruje się dwukrotnie. Pierwszy etap polega na oddzieleniu od destylatu owoców, ziół i dodawanych do niego przypraw. Używa się do tego sitka. Następnie przepuszczamy płyn przez gazę i zlewamy do czystych butelek tak, aby nie były narażone na działanie słońca.  

Nomart.pl – Praktyka u Praktyka – Nalewka 24 H – z jeżyn, malin, borówek i żurawiny

Z jakich produktów można zrobić nalewkę? Najpopularniejsze nalewki

W internecie znajdziemy przepisy nawet na kilkadziesiąt nalewek znacznie się od siebie różniących składem. Wśród nich królują owocowe i ziołowe nalewki. Poza alkoholami sporządzonymi z jednego rodzaju owoców lub ziół, mamy również takie, które robi się ze zróżnicowanych składników. Popularne spośród domowych nalewek robi się z:

  • orzechów włoskich,
  • cytryn,
  • gruszek,
  • jabłek,
  • pigwy,
  • śliwek,
  • wiśni,
  • czereśni,
  • czarnego bzu,
  • aronii,
  • mięty,
  • piołunu.

Owoce muszą być wcześniej dokładnie oczyszczone i wydrylowane. Pozostawione pestki mogą bowiem wydzielać substancje, które niekorzystnie działają w toku powstawania nalewki.

Nalewki prozdrowotne

Podkreśla się też prozdrowotne działanie niektórych nalewek. Pośród nich szczególnie cenione są chociażby destylaty na bazie:

  • wiśni – działa dobrze na krążenie i serce,
  • pigwy – pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym,
  • śliwek – wspomaga układ pokarmowy,
  • aronii – ma korzystny wpływ na wzrok,
  • gruszki – pomaga leczyć kamicę nerkową,
  • malin – pomaga przy przeziębieniu lub grypie,
  • orzechów – korzystnie wspomaga nas w przypadku problemów żołądkowych,
  • dzikiej róży – również pomaga wykurować się z przeziębienia.

Oczywiście warto pamiętać o tym, że lecznicze jest spożywanie nalewki w niewielkich ilościach – zbyt duże wpływają niekorzystnie lub nawet mogą być groźne dla zdrowia. 

Pani Fotograf – Nalewka benedyktyńska przepis na najmocniejszą nalewkę ziołową

Ile powinny leżakować nalewki?

Zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość. Dobra nalewka powinna leżakować od kilku tygodni do kilku miesięcy w ciemnym miejscu. Chodzi o to, aby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu, która nie ujawnia się zaraz po sporządzeniu napoju.

Kategoria:
GOTOWANIE · ZRÓB TO SAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *