Nalewki domowej roboty to prawdziwy skarb spiżarni, który kojarzy się z tym, co zdrowe, smaczne i naturalne. Nie tak trudno jest je samemu sporządzić. Oto garść przydatnych informacji.
Dlaczego warto robić nalewki?
Domowy alkohol trudno jest porównać z innym, chyba że chodzi o wieloletnią whisky czy inny szlachetny trunek. Sporządzone z naturalnych produktów nalewki są nie tylko zdrowe, ale też dowodzą dbałości o gościa, któremu serwuje się to, co w spiżarni najlepsze. Każda nalewka jest nieco inna, co budzi ciekawość o skład, proporcje i nieco tajemnicze ‘’sposoby’’ na uzyskanie wyszukanego trunku, którego nie powstydzimy się nawet przed wymagającymi gośćmi.
Spirytus czy wódka – jaki alkohol do nalewki?
Jednym z pierwszych dylematów, które pojawią się przed osobą chcącą po raz pierwszy zrobić własną nalewkę, będzie wybór destylatu. Spirytus czy wódka? Z reguły odradza się stosowanie bardzo mocnego spirytusu (pow. 70%). Optymalnym rozwiązaniem jest zmieszanie wódki z 90 % spirytusem tak, aby otrzymać destylat 65-70%. Nic złego nie stanie się również wtedy, gdy użyjemy samej wódki – powstała nalewka będzie słabsza, ale nie jest to klasyczne podejście. Gorzej, gdy użyjemy zbyt mocnego alkoholu: w efekcie jego zastosowania może się zdarzyć, że nie uda się osiągnąć pełni zapachu i smaku, a popularne ‘’procenty’’ zabiją aromat, o który najbardziej nam chodzi.
Odpowiednie naczynia i zasady higieny
Do pozyskania soku z zasypanych cukrem owoców potrzebujemy odpowiednio dobranego słoja, którego rozmiar musimy dostosować do przewidywanej wielkości destylacji. Przed każdym użyciem słój musi być sterylizowany poprzez wyparzenie – pozwoli nam to ograniczyć namnażanie się niekorzystnie działających bakterii.
Ile cukru używamy robiąc nalewkę? Ile razy filtrujemy?
Dawkowanie cukru uzależnione jest w praktyce od rodzaju owoców, z których robimy nalewkę, ale z zasady przyjmuje się następujące proporcje:
- nalewki wytrawne – do 5 dag cukru na litr płynu,
- nalewki słodkie – ok. 25 – 30 dag cukru na litr płynu,
- likier – powyżej 30 dag cukru na litr.
Najczęściej nalewki filtruje się dwukrotnie. Pierwszy etap polega na oddzieleniu od destylatu owoców, ziół i dodawanych do niego przypraw. Używa się do tego sitka. Następnie przepuszczamy płyn przez gazę i zlewamy do czystych butelek tak, aby nie były narażone na działanie słońca.
Z jakich produktów można zrobić nalewkę? Najpopularniejsze nalewki
W internecie znajdziemy przepisy nawet na kilkadziesiąt nalewek znacznie się od siebie różniących składem. Wśród nich królują owocowe i ziołowe nalewki. Poza alkoholami sporządzonymi z jednego rodzaju owoców lub ziół, mamy również takie, które robi się ze zróżnicowanych składników. Popularne spośród domowych nalewek robi się z:
- orzechów włoskich,
- cytryn,
- gruszek,
- jabłek,
- pigwy,
- śliwek,
- wiśni,
- czereśni,
- czarnego bzu,
- aronii,
- mięty,
- piołunu.
Owoce muszą być wcześniej dokładnie oczyszczone i wydrylowane. Pozostawione pestki mogą bowiem wydzielać substancje, które niekorzystnie działają w toku powstawania nalewki.
Nalewki prozdrowotne
Podkreśla się też prozdrowotne działanie niektórych nalewek. Pośród nich szczególnie cenione są chociażby destylaty na bazie:
- wiśni – działa dobrze na krążenie i serce,
- pigwy – pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym,
- śliwek – wspomaga układ pokarmowy,
- aronii – ma korzystny wpływ na wzrok,
- gruszki – pomaga leczyć kamicę nerkową,
- malin – pomaga przy przeziębieniu lub grypie,
- orzechów – korzystnie wspomaga nas w przypadku problemów żołądkowych,
- dzikiej róży – również pomaga wykurować się z przeziębienia.
Oczywiście warto pamiętać o tym, że lecznicze jest spożywanie nalewki w niewielkich ilościach – zbyt duże wpływają niekorzystnie lub nawet mogą być groźne dla zdrowia.
Ile powinny leżakować nalewki?
Zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość. Dobra nalewka powinna leżakować od kilku tygodni do kilku miesięcy w ciemnym miejscu. Chodzi o to, aby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu, która nie ujawnia się zaraz po sporządzeniu napoju.