Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Szparagi w różnych odsłonach. Najlepsze przepisy

Napisane przez

Szparagi jak co roku są hitem lata. Sezon na nie przypada na lipiec oraz sierpień. Warto ten czas wykorzystać na smakowanie szparagów i wykonywanie z nich różnych potraw na letnie dni.

Jak gotować szparagi?

Szparagi powinno gotować się w osolonej wodzie, choć przygotowane na parze lub patelni smakują równie wyśmienicie. Niezależnie od tego, jak przygotowujesz szparagi, należy wcześniej odciąć ich zdrewniałą część. Jest ona niejadalna i nawet długie gotowanie nie sprawi, że zmieni swoją konsystencję. Szparagi białe również należy pozbawić twardej części.

Najlepiej smakują gotowane w całości, ale różne przepisy umożliwiają również ich jedzenie w mniejszych częściach. Aby zachowały swoją lekką twardość i jędrność, warto gotować je nie dłużej niż przez 10 minut, a po wyjęciu z garnka trzeba wrzucić je do lodowatej wody. Dzięki temu zachowają swój piękny kolor.

Sprawdź, jakie przepisy ze szparagami są najlepsze.

Szparagi – przepis na najlepsze szparagi

Szparagi to znany przysmak lata. Można je jeść w różnych ciekawych odsłonach. Oto niektóre przepisy na smaczne i szybkie szparagi.

Szparagi z boczkiem

Są lekko chrupiące, a przede wszystkim bardzo ciekawe w smaku. Można jeść je solo lub jako dodatek do dania głównego. Do ich przygotowania będą Ci potrzebne:

– szparagi zielone – surowe,

– boczek w plasterkach,

– odrobina soli,

– pieprz grubo mielony,

– ser brie w kawałku.

Szparagi oczyść – utnij zdrewniałe części, a następnie wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj przez 5 minut i odcedź. Zanim zdążą ostygnąć, włóż je do miski z zimną wodą i lodem. Osusz na ręczniku papierowym. W tym czasie pokrój w słupki ser brie i zwiń go ze szparagami za pomocą boczku w plastrach. Tę samą czynność wykonaj na każdym szparagu, następnie owinięte boczkiem warzywo wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu. Smaż szparagi z każdej strony, aż do uzyskania chrupkości i rozpuszczenia się sera. Posyp grubo zmielonym pieprzem dla aromatu.

Szparagi w szynce

Ta zapiekanka będzie idealną alternatywą dla botwinki lub innych letnich potraw. Połączenie szynki i szparagów jest bardzo ciekawe i da wiele smakowych doznań. Przygotuj:

– szparagi zielone – surowe,

– szynkę w plastrach lub w kawałku,

– sól i pieprz do smaku,

– śmietanę 18%,

– ser żółty starty na tarce, około 100 g,

– obrane i pokrojone w kostkę 4 młode ziemniaki,

– pół kostki rosołowej i wodę lub nieco domowego bulionu.

Szparagi oczyść ze zdrewniałej części i pokrój na mniejsze kawałki. Szynkę pokrój w kostkę lub w mniejsze paski, jeśli posiadasz szynkę w plasterkach. Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojone szparagi, szynkę oraz wcześniej przygotowane ziemniaki. Wymieszaj jedno opakowanie śmietany 18% z rozcieńczoną z wodą kostką rosołową lub domowym bulionem.

Zalej składniki, posypując na koniec serem żółtym, startym na dużych oczkach. Piecz zapiekankę w około 200 lub 180 stopniach (w zależności od rodzaju piekarnika) przez 45 do 50 minut. 

Wspaniale smakują także szparagi z jajkiem, najlepiej sadzonym. Połączenie płynnego żółtka ze smakiem szparagów jest zniewalające, zwłaszcza jeśli dodamy do niego szczyptę morskiej soli.

Szparagi w cieście francuskim sprawdzą się z kolei na przystawkę – gotowego ciasta francuskiego używamy do owinięcia lekko podgotowanych szparagów. Następnie pieczemy je na blasze w temperaturze około 180 stopni – grzałka góra-dół. 

Zdjęcie główne: RitaE/pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *