Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

3 pomysły na szybkie przekąski sylwestrowe

Napisane przez

Tegoroczny sylwester większość z nas spędzi domowym zaciszu, dlatego warto sięgnąć po najlepsze przepisy, które sprawdzą się na każdej domówce. Jakie przekąski na sylwestra przyrządzić w ten wyjątkowy wieczór? Podpowiadamy!

Wegetariańskie roladki z tortilli

Składniki:
– 2 placki tortilli
– serek śmietankowy
– ser żółty
– papryka czerwona – 1 sztuka
– papryka żółta – 1 sztuka
– ogórek – 2 sztuki
– sałata
– przyprawy – sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie paprykę i ogórki oraz ser żóty należy pokroić w niewielką kostkę. Tortillę smarujemy serkiem śmietankowym po całej powierzchni i układamy na niej liście sałaty. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy do smaku. Całość ściśle zawijamy i następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Na koniec wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.

Mini kanapki z łososiem

Składniki:
– chlebek pumpernikiel – 1 opakowanie
– łosoś w plastrach – opakowanie
– kostka twarogu
– jogurt naturalny
– szczypiorek
– natka pietruszki lub koperek
– przyprawy: bazylia, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności twaróg mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego aż do uzyskania delikatnej konsystencji. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i przyprawy. Następnie niewielką ilość twarogowej pasty nakładamy na kromki chleba. Plastry łososia dzielimy na mniejsze części i umieszczamy na górze kanapki. Na koniec całość dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem. Jako dekorację można wykorzystać również szczypiorek.

Fot. Pixabay

Koreczki caprese

Składniki:
– pomidorki koktajlowe
– ser mozarella w kulkach – mini
– świeże listki bazylii
– wykałaczki
– oliwa z oliwek
– przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrzadzenia:

Ta szybka przekąska bazuje na słynnej sałatce caprese, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pomidorki należy pokroić na dwie równe części. Następnie na wykałaczkę nakładamy kolejno połowę pomidora, mozarellę i całość zwieńczamy listkiem bazylii. Na koniec koreczki delikatnie skraplamy oliwą z oliwek i posupujemy przyprawami. Smacznego!

Fot. Pixabay


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *