Ból gardła potrafi skutecznie zepsuć humor, osłabia i męczy. Najlepiej reagować już przy pierwszych sygnałach zaczynającej się infekcji i zdusić ją w zarodku.
Apteki oferują setki specyfików mających uśmierzyć ból gardła. Niestety wiele z nich zawiera cukier, który powoduje namnażanie się bakterii i jest szkodliwy dla zębów. Nawet jeśli mamy sprawdzony specyfik na gardłowe dolegliwości, czasem nie po drodze nam do sklepu. Jakie środki dostępne w domu mogą przyjść z pomocą w podbramkowych sytuacjach?
Bardzo często, gdy zaczyna nas boleć gardło, nie myślimy o sięganiu po napoje. To duży błąd. Odpowiednie nawodnienie organizmu oraz nawilżanie gardła są bardzo istotne w walce z infekcją. Najlepszym rozwiązaniem jest picie małymi łykami wody w temperaturze pokojowej oraz przestudzonej herbaty ziołowej lub wody z imbirem. Niewskazane są bardzo gorące napoje, lodowate, a także słodkie (w szczególności gazowane) oraz alkohol. Zdania odnośnie herbaty z miodem i cytryną również są podzielone. Czarna herbata ma właściwości wysuszające, a miód może dodatkowo podrażniać i uczulać. Jednak jak komuś nie szkodzi ta metoda, to dlaczego z niej nie korzystać.
Kolejną metodą, która ma swoich zwolenników i przeciwników, są domowe roztwory do płukania gardła:
Goździk na gardłowe sprawy
W walce z bólem i drapaniem gardła, chrypką i przeziębieniem pomocne są goździki. Te aromatyczne suszki można stosować na kilka sposobów: dodając do herbaty, robiąc napar do płukania gardła albo jako tabletkę do ssania. Goździki wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Mogą pomóc w zwalczaniu różnych infekcji, a także bólu gardła.
Ukojenie w bólu gardła przyniesie także kisiel – jeżeli mamy go w domu, to możemy go wykorzystać. Jedynym problemem może się okazać nadmiar cukru w gotowym produkcie. Jeśli chcemy go uniknąć, możemy przygotować domowy kisiel z mąki ziemniaczanej. Aby nadać mu smaku, wystarczy użyć domowego soku np. z czarnej porzeczki lub malin.
Jednak jeszcze lepszym rozwiązaniem jest ugotowanie kisielu z lnu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować: szklankę wody, 2 łyżki stołowe siemienia lnianego i 5 minut na gotowanie. Po tym czasie siemię lniane powinno się rozkleić i powstanie gęsta, glutowata masa. Możemy wzbogacić jej smak dowolnymi dodatkami.
Kisiel działa osłaniająco na błonę śluzową gardła, jest tani, smaczny i bogaty w witaminy (szczególnie ten w lnianej wersji). Jeżeli wzbogacimy go o owoce bogate w witaminę C, otrzymamy leczniczy i smaczny deser.
Syrop z cebuli to znany od pokoleń wspomagacz odporności. Infekcja zaczynająca się bólem gardła oznacza, że organizm jest osłabiony i warto wesprzeć go naturalnymi bombami witaminowymi. Wśród nich znajduje się właśnie syrop z cebuli. 2–3 cebule siekamy w pióra i wkładamy do słoika, a następnie zasypujemy 5 czubatymi łyżkami cukru lub miodu. Następnie słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Później przechowujemy syrop w lodówce. Zjadamy 2–3 łyżeczki 3 razy dziennie.
Domowy syrop z cebuli możemy dodatkowo wzbogacić o kilka ząbków czosnku, posiekany imbir, cytrynę czy wspomniane wcześniej goździki.
Zdjęcie główne: puhhha/Adobe Stock