Lodówka jest wspaniałym wynalazkiem, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie produkty spożywcze mogą być w niej przechowywane. Zapewne po tym artykule zechcesz zrobić porządki w kuchni. Sprawdź, jakich produktów nie wolno trzymać w lodówce!
Do lodówki nie powinny być chowane owoce i warzywa, takie jak:
Warzywa strączkowe, w tym fasola, groch czy soczewica może być trzymana w ciemnej kuchennej szafce. Przesyp je do szklanych słojów, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko, że w fasoli lub grochu zalęgną się niechciani goście w postaci moli spożywczych. Będziesz również łatwiej odmierzać potrzebną porcję do ugotowania.
Przechowując warzywa na zewnątrz pamiętaj, by były one schowane w miejscach chłodnych i zaciemnionych. Pomidory powinny leżeć w osobnym naczyniu, np. metalowej lub ceramicznej misie. Przechowywanie pomidorów z innymi warzywami skutkuje ich szybszym gniciem. Pomidory warto przechowywać w szerokich naczyniach, by nie leżały jeden na drugim, w innym wypadku również będą szybciej pleśnieć. Jabłka możesz schować do wiklinowego kosza, podobnie jak ogórki lub marchew.
W lodówce w bardzo upalne dni możesz przechowywać truskawki oraz maliny. Arbuz dobrze smakuje, kiedy jest lekko schłodzony, jednak takie owoce jak morele, śliwki lub gruszki nie wymagają wkładania do lodówki.
Owoce lubią miejsca nienasłonecznione, suche oraz oddalone od źródeł ciepła, takich jak kuchenka gazowa lub piekarnik.
Lodówka nie jest również odpowiednim miejscem do przechowywania chleba, bułek, czy mąki. Chleb włożony do lodówki nie tylko niepotrzebnie nabiera wilgoci, ale również znacznie szybciej czerstwieje. Do pieczywa użyj chlebaka wykonanego z metalu lub drewna.
Makarony oraz płatki kukurydziane też nie powinny znaleźć się w lodówce. Można przesypać je do wielorazowych opakowań. Mąka również może być chowana do szafek kuchennych lub pojemników szklanych. Kasza i ryż w lodówce na pewno nabiorą wilgoci, przez co staną się niejadalne.
Jeśli lubisz robić zapasy produktów sypkich na „czarną godzinę”, przełóż je po zakupie do papierowych opakowań. By pamiętać o ich dacie ważności, zapisz ją na opakowaniu wraz z dopiskiem, co znajduje się w torebce. Jeśli obawiasz się moli spożywczych, mamy na to prosty trik – do każdej torebki z kaszą bądź ryżem włóż liść laurowy. Skutecznie odstraszy tych skrzydlatych intruzów.
Może być to zaskakujące, ale wiele osób przechowuje herbatę i kawę w lodówce. Niestety lodówka nie zachowa aromatu ulubionego naparu. Wręcz przeciwnie – niska temperatura sprawia, że te produkty całkowicie tracą swój piękny zapach. Jeśli zależy Ci na zachowaniu smaku i zapachu twoich ulubionych napojów, schowaj je w szczelnym słoiku. Pamiętaj, by były suche!
Miód w lodówce szybko się krystalizuje i zamiast płynnej formy będzie mieć wygląd bardzo mocno ściętego masła orzechowego. Najlepsze warunki do przechowywania tego cennego produktu to temperatura pomiędzy 8 a 16 stopni Celsjusza i brak dostępu do światła. Spiżarnia lub zamknięta szafka kuchenna to odpowiednie miejsce dla miodu.
Zarówno oliwa z oliwek, jak i oleje mętnieją w lodówce. Warto przechowywać je w zaciemnionej szafce kuchennej, najlepiej jest je przelać do szklanych pojemników.
Podobnie jak kawa i herbata, zioła do przyprawiania potraw nie powinny być przechowywane w lodówce. Niska temperatura oraz wilgoć sprawią, że twoje ulubione przyprawy stracą na aromacie i smaku. Możesz przesypać je do przyprawników i ułożyć na kuchenny blacie. Będą łatwo dostępne, a jednocześnie zachowają swój niepowtarzalny aromat.
Fot. Ello/Unsplash