GOTOWANIEUMIEJĘTNOŚCI

Jak ugotować kalafior, by wydobyć jego najlepszy smak?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Jak ugotować kalafior, by wydobyć jego najlepszy smak?

Czy lubisz kalafior? Powinieneś wiedzieć, że to warzywo zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), C, K i E i ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. 

Kalafior dostarcza również niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i mangan i jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. To warzywo prawie nie zawiera tłuszczu i bogate jest w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli więc regularnie jesz kalafiory, Twoje ciało będzie zdrowe i mocne. Szukasz informacji, jak ugotować kalafior? Jeśli tak, sprawdź przygotowane przez nas wskazówki. 

Kalafior gotowany w wodzie, na parze lub w piekarniku wydziela silny zapach, przez który często warzywo to jest nielubiane. Niemniej jednak jest niezwykle zdrową przekąską, dzięki której możesz wzbogacić swoją dietę o wiele cennych składników odżywczych i poprawić wygląd swojej sylwetki. Wybieraj jednak takie kalafiory, które są białe i twarde. Kalafior ugotowany „al dente” będzie lekko chrupiący i łatwiej strawny. Mało kto o tym wie, ale kalafiory można również spożywać na surowo, jako przekąskę.

Fot. congerdesign/Pixabay

Kalafior na parze

Kalafior gotowany na parze to świetna przekąska dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Ten sposób przygotowywania warzyw jest korzystny dla zdrowia, ponieważ nie tracą swoich właściwości i witamin. Co więcej, kalafior gotowany na parze wyjątkowo łatwo przyrządzić.

Do przygotowania kalafiora na parze użyj szybkowaru lub garnka z wodą, na którym położysz durszlak lub duże sitko. Pokrój kalafior na mniejsze bukiety. Następnie wypłucz je czystą wodą. Wlej około 5 cm zimnej wody na dno garnka, a następnie połóż na górę naczynie do gotowania na parze, w którym umieścisz bukiety kalafiora. Jeśli przygotowujesz kalafior w szybkowarze, zablokuj go, a następnie powoli podgrzewaj warzywo, aż zacznie gotować się pod wpływem pary. Podczas wrzenia wody zmniejsz ogień i pozostaw garnek w takim stanie przez ok. 8 minut. Następnie całkowicie wyłącz ogień. Wyjmij różyczki kalafiora i ciesz się zdrowym, ugotowanym na parze daniem. 

Gotowanie kalafiora w wodzie

Najłatwiejszym i najpopularniejszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go w wodzie. Jak to zrobić? Poniżej przedstawiliśmy szczegółowe instrukcje.

Pokrój kalafior na drobniejsze bukiety i dokładnie umyj warzywo. Następnie umieść je w dużym rondlu z wodą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu lub wrzuć kostkę rosołową. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj warzywo na dużym ogniu przez 15 minut. 

Następnie odcedź różyczki kalafiora i zanurz je w misce z zimną wodą, aby zapobiec ich dalszej obróbce termicznej.

Jeśli ugotowanego kalafiora zechcesz użyć do przygotowania np. zapiekanki z sosem lub jako osobne danie smażone na patelni z zestawem warzyw i przypraw, skróć czas gotowania o 2–3 minuty. Kalafior wtedy pozostanie wystarczająco chrupiący, aby można było go ugotować bez efektu rozgotowania.

Kalafior z piekarnika

Jeśli zwykłe ugotowanie kalafiora lub przygotowanie go na parze nie jest dla Ciebie wystarczająco satysfakcjonujące, możesz upiec go w piekarniku. Nie musisz wcześniej kroić warzywa, wystarczy, że włożysz je do piekarnika w całości. 

Aby przygotować kalafior tą metodą, najpierw rozgrzej piekarnik do 200°C.

W następnym kroku dokładnie umyj kalafior i usuń liście. Przytnij także dolną część warzywa w taki sposób, aby mogło ono zostać ustawione na blaszce w pozycji pionowej. 

Osusz kalafior czystą ściereczką, a następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię kalafiora masłem, po czym obsyp go solą, pieprzem i dowolnymi lubianymi przez Ciebie przyprawami (np. curry lub natką pietruszki). 

Przykryj kalafior papierem do pieczenia lub zawiń w folię aluminiową. Piecz warzywo w ten sposób przez około 1 godzinę. Dziesięć minut przed końcem gotowania ostrożnie wyjmij papier do pieczenia w celu lekkiego zrumienienia kalafiora. Ciesz się pysznym pieczonym kalafiorem!

Fot. Couleur/Pixabay

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*