Nigdy wcześniej nie gotowałeś brokułów i chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej to zrobić? W tym artykule opisaliśmy, w jaki sposób najlepiej przygotować to warzywo, aby zachować wszystkie zawarte w nim składniki i witaminy.
Nie każdy wie, jak prawidłowo ugotować brokuły. To zdrowe warzywo często wybierane jest ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów. Jest to także świetna opcja dla osób będących na diecie – są niskokaloryczne i zawierają niewielką ilość węglowodanów. Aby zachować wszystkie przydatne właściwości brokułów, należy je odpowiednio przygotować.
Aby ugotowane warzywa były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, zdecydowanie zaleca się wykorzystanie świeżych różyczek, a nie mrożonych. Jeśli chodzi o smak, mrożonki praktycznie niczym nie odbiegają od świeżych brokułów, jednak ilość witamin i cennych składników zdecydowanie jest większa w nieprzetworzonym warzywie.
Masz ochotę na brokuły? Warzywo to zawiera wiele witamin i minerałów, które są bardzo korzystne dla organizmu. Ponadto jest odpowiednią opcją dla osób chcących zachować zdrową dietę. Poznaj tajniki prawidłowego gotowania brokuła i delektuj się jego pysznym smakiem.
Jeśli chcesz, aby przygotowane warzywa zachowały maksymalną ilość cennych składników odżywczych, gotuj je na parze. Aby to zrobić, nie musisz mieć w domu żadnych specjalnych urządzeń. Możesz skorzystać z sitka i rondla, lub specjalnej tacy, jeśli używasz multicookera.
Brokuł z piekarnika również zachowa swoje właściwości. Możesz także wzbogacić danie o śmietanę i ser np. cheddar. Użyj następujących proporcji:
Brokuły lepiej piec w formie żaroodpornej do piekarnika. Można je lekko natłuścić olejem słonecznikowym lub położyć na papierze do pieczenia.
Pieczone brokuły są pyszne i zdrowe. Dzięki dodatkom warzywo pozostaje soczyste i nie przesuszone. Wybierz przepis według własnego uznania!
Gotowanie pozostaje najpopularniejszą obróbką cieplną brokułów. Tak przygotowane, mogą być potraktowane jako samodzielne danie lub jako baza pod puree albo zupę.
Fot. silviarita/Pixabay
Zdecydowanie najlepsze są brokuły gotowane na parze. Mają piękny kolor, intensywny zapach i smak. A jak się ich nie rozgotuje, to jeszcze tę charakterystyczną „chrupkość”.