GOTOWANIEUMIEJĘTNOŚCI

Jak i w co pakować jedzenie na wynos?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak i w co pakować jedzenie na wynos?

Artykuł sponsorowany

Jedzenie na wynos jest obecnie bardzo popularne. Jednak wraz z rosnącą świadomością ekologiczną, pojawiają się także pytania – jak to jedzenie zapakować? Dowiedz się, o czym należy pamiętać, pakując jedzenie na wynos oraz jakie opakowania sprawdzą się najlepiej.

W dzisiejszych czasach większość restauracji decyduje się na oferowanie gościom jedzenia na wynos. Ma to bardzo dużo plusów, ponieważ zamawianie jedzenia z dowozem lub po prostu branie go na wynos, czy też zabieranie niedokończonego jedzenia do domu jest niezwykle wygodne. Jak jednak zapakować jedzenie, aby wyglądało estetycznie, a jego przetransportowanie było komfortowe. Dowiedz się, jakie opakowania warto w tym celu wybrać.

O czym pamiętać pakując jedzenie na wynos?

Aby zapakować jedzenie na wynos w taki sposób, aby było to zarówno estetyczne, jak i praktyczne, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie opakowania. Warto także zdecydować się na papierowe torby, na przykład z logo Twojej restauracji. Dzięki temu wydawanie jedzenie na wynos lub dostarczanie go do domu klienta będzie dodatkową reklamą dla firmy. 

Klasyczne opakowania 

Jeśli szukasz sprawdzonego rozwiązania, aby sprawnie zapakować jedzenie na wynos, możesz postawić na klasyczne opakowania. Jeśli chodzi o opakowania na wynos, to jednymi z najbardziej popularnych są oczywiście styropianowe pudełka.  Ich największą zaletą jest lekkość oraz niska cena. Ponadto styropian świetnie zachowuje temperaturę jedzenia.  Warto także zauważyć, że pojemniki tego typu posiadają wygodne zamknięcia, które chronią zawartość przed wylaniem się. Niestety ogromną wadą styropianowych pudełek jest fakt, że niemożliwe jest ich recyklingowanie.

Innym dość popularnym i często stosowanym rozwiązaniem są opakowania papierowe. Są one świetną propozycją, ponieważ nie zanieczyszczają środowiska, a jednocześnie są bardzo funkcjonalne. Papierowe pojemniki wykonane są z grubej warstwy papieru, dzięki czemu nie przemakają oraz utrzymują odpowiednią temperaturę jedzenia. Ponadto, są one lekkie i bardzo estetyczne. 

Jeszcze innym rozwiązaniem są pojemniki plastikowe jednorazowe. Są one jednak coraz rzadziej stosowane ze względu na swój negatywny wpływ na środowisko. Sprawdzają się one jednak bardzo dobrze na przykład do pakowania ciasta, dlatego też są doskonałym rozwiązaniem na przykład na przyjęciach.

A może ekologiczne odpowiedniki?

Jeśli zależy Ci na stuprocentowej dbałości o środowisko, możesz także postawić na ekologiczne opakowania. Takie eko odpowiedniki klasycznych pojemników są przyjazne dla środowiska, a ponadto są też niezwykle funkcjonalne. Są to rozwiązania nieco droższe, ale zdecydowanie warto. 

Możesz na przykład postawić na opakowanie z trzciny cukrowej, a konkretniej z bagassy, czyli odpadu po produkcji cukru. Takie pojemniki na jedzenie na wynos mają bardzo wiele zalet. Między innymi charakteryzują się doskonałą izolacją termiczną, są bardzo sztywne, a po nałożeniu do nich posiłku nie przeciekają, dlatego też nie ma problemu z dostawą jedzenia. Ponadto, nadają się do przechowywania dań w lodówce, a także bez problemu możesz je podgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.

Zdj. główne: Elena Rabkina/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*