Drugie śniadanie jest ważnym elementem codziennego jadłospisu. Posiłek jedzony w pracy lub w szkole, nie musi być obfity, ale warto, aby był przemyślany i starannie przygotowany. Jak nie zapomnieć o kilku ważnych zasadach przy jego komponowaniu? Podpowiadamy.
Jedną z zasad dobrze zbilansowanej diety jest to, aby jeść stosunkowo często, ale w niewielkich porcjach. Drugie śniadanie stanowi pośredni posiłek pomiędzy śniadaniem właściwym a obiadem. Dzięki niemu możemy właściwie rozłożyć akcenty w naszym jadłospisie, unikając przejadania się, co daje ewidentne korzyści w perspektywie utrzymywania zbilansowanej diety. Dodatkowo coraz większa liczba ekspertów od dietetyki twierdzi, że właśnie drugie śniadanie pomaga utrzymać metabolizm i spalanie na możliwie najkorzystniejszym dla naszego zdrowia poziomie.
Liczne zalety spożycia tego posiłku są bezdyskusyjne. Trwająca wiele godzin pustka w żołądku nie jest z pewnością dobrym rozwiązaniem. Nie może być jednak również tak, że drugie śniadanie stanowi okazję do spożycia pustych kalorii zawartych w słodyczach. Nie jest ono również drugim obiadem, bo nie o to w nim chodzi, aby się objadać.
Kompozycja tego posiłku zwykle oparta jest o węglowodany. Dobrze jednak, aby były to węglowodany złożone. Na pierwszym miejscu warto więc postawić na spożycie produktów pełnoziarnistych, a dopiero później na konsumpcję węglowodanów prostych zawartych w owocach. W każdym jednak przypadku zjedzenie jabłka lub gruszki będzie rozsądniejszym wyborem, niż cukierki, batoniki lub czekoladowe ciastka. Tłuszcze i białka powinny być w drugim śniadaniu obecne w mniejszej ilości. Oprócz nich, w drugim śniadaniu powinny być zawarte witaminy z grupy B, żelazo i magnez.
Sam posiłek z reguły powinien być raczej drobny. Optymalna jest sytuacja, gdy nie przekracza 1/10 dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Dobrą praktyką w kwestii planowania drugiego śniadania jest staranny dobór spożywanych produktów. Oczywiście pomysłów może być w tym przypadku wiele i nie trzeba się ograniczać – coraz bardziej popularne jest, np. owocowo-warzywne smoothie. Dobrym wyborem będą również ryby, ser i jaja. Nieco mniej powinniśmy polegać na pieczonym mięsie. Owoce i razowe pieczywo również nie zaszkodzi. Warto wyeliminować z jadłospisu słodzone soki i gazowane napoje. Zamiast nich niech króluje w nim woda mineralna niegazowana, sok marchwiowy lub jogurt.
Dieta dziecka powinna być szczególnie bogata. Warto też pamiętać, że uczniowie w szkole dla prawidłowego rozwoju, powinni jeść regularnie. Przerwy pomiędzy posiłkami, jeżeli tylko są zbyt długie, sprzyjają spadkom poziomu glukozy we krwi, co skutkuje obniżonym poziomem koncentracji i spadkiem siły psychicznej i fizycznej. Drugie śniadanie, jak i cała dieta dziecka, powinny być dostosowane do jego wieku i obfitować w magnez, który jest konieczny dla właściwego sposobu funkcjonowania mięśni i nerwów. Pełnowartościowy posiłek w szkole powinien być jedzony mniej więcej trzy lub cztery godziny po pierwszym śniadaniu. W trakcie komponowania posiłku trzeba się wystrzegać cukru, sztucznych barwników i substancji zapachowych, ale niepotrzebne są w nim też tłuszcze rafinowane i sztuczne konserwanty.
Kwintesencją planowania drugiego śniadania powinno być to, aby było pakowne i dało się łatwo zmieścić do torby lub niewielkiego plecaka szkolnego. Nie powinno również pozostawiać masy odpadów po jego spożyciu. Warto więc zabrać ze sobą własne sztućce, o ile będą one konieczne i zapakować całość do plastikowego pudełka wielokrotnego użytku. Będzie je później można umyć i ponownie z niego skorzystać.