ZRÓB TO SAM

W czym tkwi smak i aromat najlepszej kawy z żołędzi? Spotkanie online

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
W czym tkwi smak i aromat najlepszej kawy z żołędzi? Spotkanie online

Prawdziwa gratka dla miłośników kawy, ale tym razem w nieco innej, bo „leśnej” odsłonie. Zastanawiasz się, jak przyrządzić kawę z żołędzi? Weź udział w warsztatach.

W tajniki przyrządzania tego niezwykłego napoju wprowadzi uczestników Łukasz Tulej, podróżnik, instruktor sztuki przetrwania oraz przyrodnik. Spotkanie odbędzie się w formule live na profilu Facebook. Start w niedzielę 13 grudnia o godz. 12.00.

Dlaczego warto pić kawę z żołędzi?

Po ten napój sięga coraz więcej osób, traktując go jako alternatywę dla kawy w tradycyjnej wersji. Tzw. „żołędziówka” to niegdyś stary, popularny słowiański napój, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego oraz stanowi źródło energii. Jego właściwości doceniał dawniej sam Fryderyk Chopin, który podobno potrafił wypić nawet kilka filiżanek tej kawy dziennie. Żółędziówka jest bogata w wiele witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B, które doskonale wpływają na stan skóry i działanie układu nerwowego. Ponadto zalecana jest osobom z problemami jelitowymi. Miłośnicy tego napoju deceniają przede wszystkim jego unikalny smak oraz aromat z korzenną nutą.

Fot. Ylanite Koppen/Pexels

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*