Świeże zioła przez cały rok pomimo braku ogrodu z profesjonalną szklarnią? Tak, to jest możliwe. Wystarczy tylko nieco wyobraźni i starań, aby móc się cieszyć takim efektem dzięki domowej miniszklarni. Jak ją wykonać i w jaki sposób użytkować? Podpowiadamy.
Po co miniszklarnia w mieszkaniu?
Przede wszystkim właśnie po to, aby uprawiać przydatne w każdej kuchni zioła. Lepiej będą smakowały zawsze świeże, niż mrożone lub suszone. Można też w niej przygotowywać rozsady lub potraktować jako ozdobny element przeznaczony do hodowli wybranej przez nas rośliny. Co ważne: estetycznie wykonana mini szklarnia postawiona na kuchennym parapecie może być zupełnie niebanalną ozdobą w naszej kuchni. Można również dzięki niej wciągnąć dzieci w fascynujący świat uprawy roślin. Niewielka szklarnia stanie się dla nich miejscem do pierwszych doświadczeń i obserwacji. Nauczą się też odpowiedzialności za dbanie o roślinkę. Zdecydowanie więc warto się o postarać i kupić lub, co jeszcze bardziej kuszące, samemu wykonać taki przedmiot.
Dlaczego akurat mikroszklarnia?
Umieszczenie roślin w mikroszklarni, podobnie jak w przypadku pełnowymiarowych obiektów stawianych w ogrodach, ma na celu przede wszystkim stworzenie roślinom odpowiedniego mikroklimatu. Dzięki temu nie będą tak szybko wysychać.
Co jest potrzebne do stworzenia mini szklarni?
Miniszklarnię można w dzisiejszych czasach bez najmniejszego problemu kupić przez Internet. W praktyce wiadomo, że często najbardziej cieszy nas to, co możemy stworzyć własnymi rękami. Stąd też rosnąca popularność tego rodzaju sprzętów wykonanych w technice DIY. Czego będziemy potrzebowali?
- Deseczek do stworzenia stelaża (np. 12x12x100 mm) z nacięciami do wstawienia szyb,
- cienkich desek na spód i tył,
- dwa niewielkie zawiasy,
- przezroczystego materiału na ścianki: w grę wchodzi szkło lub płyta plexi,
- nóż do szkła,
- zawiasów do umieszczenia otwieranej części,
- gwoździe, wkręty,
- lakier lub lakierobejca do pokrycia części drewnianych,
- klej do drewna,
- pistolet na klej na gorąco.
Dobrze jest przy tym mieć komplet narzędzi do majsterkowania. Przede wszystkim zaś przyrządy miernicze, młotek, piłkę lub najlepiej pilarkę, wkrętarkę i kombinerki.
Budowa miniszklarni
Miniszklarnia powinna się opierać na drewnianym stelażu, w którym umieścimy szybki lub fragmenty płyt plexi. Góra powinna być z jednej strony otwierana i zamykana na zawiasach, tak aby bez problemu można było przewietrzyć miniszklarnię. Kolejność prac powinna być następująca:
- szkic projektu na kartce wraz z naniesionymi wymiarami,
- łączenie listew tworzących szkielet przy pomocy gwoździ/wkrętów i kleju do drewna,
- przycięcie szkła na wymiar nożem,
- przybicie desek do podstawy i tyłu,
- malowanie części drewnianych,
- włożenie szyb w rowki w drewnie,
- sklejenie szyb ze sobą,
- zabezpieczenie krawędzi poprzez przyklejenie cienkich deseczek – posłużą za stelaż na zamykane wieczko,
- mocujemy dwa niewielkie zawiasy do górnej krawędzi (najsolidniejszej),
- tworzymy otwieraną klapę ze szkła i drewnianej ramki; może być kwadratem (prostsza) lub mieć kształt daszku (bardziej skomplikowana)
Z czego jeszcze można zrobić miniszklarnię?
Podstawową trudnością w stworzeniu mini szklarni jest skonstruowanie odpowiednio wytrzymałego stelażu i przytwierdzenie do niego szyb. Oczywiście błędy możemy popełnić również podczas cięcia szkła lub rozmierzania poszczególnych elementów konstrukcji. Warto więc wykorzystywać rzeczy, które mamy pod ręką, a które niekoniecznie będą przydatne do czegoś innego. Może być to choćby stare akwarium mające solidną konstrukcję lub skrzynka na wino, z której wystarczy często odbić kilka desek. Dzięki temu bardzo skrócimy sobie drogę do stworzenia własnej miniszklarni. Podobnie jest z szybami, które często pozyskuje się ze starych antyram.
Co hodować w miniszklarni?
Warto też podkreślić, że w warunkach uprawy w domowej miniszklarni niektóre rośliny będą się czuły zdecydowanie lepiej od innych. Warto więc spośród ziół postawić na:
- miętę,
- szałwię,
- oregano,
- tymianek,
- lubczyk,
- rozmaryn,
- lawendę.
Wśród warzyw powinny dobrze rosnąć:
- pomidory koktajlowe,
- pietruszka,
- rzeżucha,
- rukola,
- koper,
- sałata.
Fot. Francesco Gallarotti/Unsplash