Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Miniszklarnia domowa – jak ją stworzyć?

Napisane przez

Świeże zioła przez cały rok pomimo braku ogrodu z profesjonalną szklarnią? Tak, to jest możliwe. Wystarczy tylko nieco wyobraźni i starań, aby móc się cieszyć takim efektem dzięki domowej miniszklarni. Jak ją wykonać i w jaki sposób użytkować? Podpowiadamy. 

Po co miniszklarnia w mieszkaniu?

Przede wszystkim właśnie po to, aby uprawiać przydatne w każdej kuchni zioła. Lepiej będą smakowały zawsze świeże, niż mrożone lub suszone. Można też w niej przygotowywać rozsady lub potraktować jako ozdobny element przeznaczony do hodowli wybranej przez nas rośliny. Co ważne: estetycznie wykonana mini szklarnia postawiona na kuchennym parapecie może być zupełnie niebanalną ozdobą w naszej kuchni. Można również dzięki niej wciągnąć dzieci w fascynujący świat uprawy roślin. Niewielka szklarnia stanie się dla nich miejscem do pierwszych doświadczeń i obserwacji. Nauczą się też odpowiedzialności za dbanie o roślinkę. Zdecydowanie więc warto się o postarać i kupić lub, co jeszcze bardziej kuszące, samemu wykonać taki przedmiot. 

Dlaczego akurat mikroszklarnia?

Umieszczenie roślin w mikroszklarni, podobnie jak w przypadku pełnowymiarowych obiektów stawianych w ogrodach, ma na celu przede wszystkim stworzenie roślinom odpowiedniego mikroklimatu. Dzięki temu nie będą tak szybko wysychać. 

Co jest potrzebne do stworzenia mini szklarni?

Miniszklarnię można w dzisiejszych czasach bez najmniejszego problemu kupić przez Internet. W praktyce wiadomo, że często najbardziej cieszy nas to, co możemy stworzyć własnymi rękami. Stąd też rosnąca popularność tego rodzaju sprzętów wykonanych w technice DIY. Czego będziemy potrzebowali?

  • Deseczek do stworzenia stelaża (np. 12x12x100 mm) z nacięciami do wstawienia szyb,
  • cienkich desek na spód i tył, 
  • dwa niewielkie zawiasy,
  • przezroczystego materiału na ścianki: w grę wchodzi szkło lub płyta plexi,
  • nóż do szkła,
  • zawiasów do umieszczenia otwieranej części,
  • gwoździe, wkręty,
  • lakier lub lakierobejca do pokrycia części drewnianych,
  • klej do drewna,
  • pistolet na klej na gorąco.

Dobrze jest przy tym mieć komplet narzędzi do majsterkowania. Przede wszystkim zaś przyrządy miernicze, młotek, piłkę lub najlepiej pilarkę, wkrętarkę i kombinerki. 

Budowa miniszklarni

Miniszklarnia powinna się opierać na drewnianym stelażu, w którym umieścimy szybki lub fragmenty płyt plexi. Góra powinna być z jednej strony otwierana i zamykana na zawiasach, tak aby bez problemu można było przewietrzyć miniszklarnię. Kolejność prac powinna być następująca:

  1. szkic projektu na kartce wraz z naniesionymi wymiarami,
  2. łączenie listew tworzących szkielet przy pomocy gwoździ/wkrętów i kleju do drewna,
  3. przycięcie szkła na wymiar nożem,
  4. przybicie desek do podstawy i tyłu,
  5. malowanie części drewnianych,
  6. włożenie szyb w rowki w drewnie,
  7. sklejenie szyb ze sobą, 
  8. zabezpieczenie krawędzi poprzez przyklejenie cienkich deseczek – posłużą za stelaż na zamykane wieczko,
  9. mocujemy dwa niewielkie zawiasy do górnej krawędzi (najsolidniejszej),
  10. tworzymy otwieraną klapę ze szkła i drewnianej ramki; może być kwadratem (prostsza) lub mieć kształt daszku (bardziej skomplikowana)

Z czego jeszcze można zrobić miniszklarnię?

Podstawową trudnością w stworzeniu mini szklarni jest skonstruowanie odpowiednio wytrzymałego stelażu i przytwierdzenie do niego szyb. Oczywiście błędy możemy popełnić również podczas cięcia szkła lub rozmierzania poszczególnych elementów konstrukcji. Warto więc wykorzystywać rzeczy, które mamy pod ręką, a które niekoniecznie będą przydatne do czegoś innego. Może być to choćby stare akwarium mające solidną konstrukcję lub skrzynka na wino, z której wystarczy często odbić kilka desek. Dzięki temu bardzo skrócimy sobie drogę do stworzenia własnej miniszklarni. Podobnie jest z szybami, które często pozyskuje się ze starych antyram.

Co hodować w miniszklarni?

Warto też podkreślić, że w warunkach uprawy w domowej miniszklarni niektóre rośliny będą się czuły zdecydowanie lepiej od innych. Warto więc spośród ziół postawić na:

  • miętę,
  • szałwię,
  • oregano,
  • tymianek,
  • lubczyk,
  • rozmaryn, 
  • lawendę.

Wśród warzyw powinny dobrze rosnąć:

  • pomidory koktajlowe,
  • pietruszka,
  • rzeżucha,
  • rukola,
  • koper,
  • sałata.

Fot. Francesco Gallarotti/Unsplash

Kategoria:
ROŚLINY · ZRÓB TO SAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *