Czosnek to produkt znany już z babcinej kuchni i postrzegany jest jako ‘’naturalny antybiotyk’’, który zaleca się przy wszelkich chorobach, szczególnie przy przeziębieniu. Za co właściwie odpowiada ta roślina? Jakie właściwości prozdrowotne posiada i na jakie schorzenia może pomóc? Odpowiadamy.
Jakie przydatne dla zdrowia substancje posiada czosnek?
Stwierdzenie, że czosnek to ‘’naturalny antybiotyk’’, chociaż słuszne, jest stosowane jako pewien zamiennik dla analizy tego, co faktycznie zawiera w sobie ta roślina. Za co w praktyce powinniśmy ją cenić?
Za to, że posiada w sobie między innymi:
- aminokwasy,
- flawonoidy,
- witaminę A,
- witaminy B1, B2, B3,
- witaminę C,
- polisacharydy,
- saponiny,
- selen,
- magnez,
- potas,
- allicyny (organiczne związki siarki).
Czosnek – ‘’naturalny antybiotyk’’
Najważniejsze są właśnie allicyny, które odpowiadają nie tylko za charakterystyczny zapach czosnku, ale też posiadają właściwości antybakteryjne. To dzięki nim czosnek jest określany mianem “naturalnego antybiotyku’’.
Dlaczego czosnek jest tak ważny w diecie?
Charakterystyką czosnku jest to, że da się go stosować w bardzo szerokim spektrum różnych schorzeń. Jego działanie profilaktyczne rozpoczyna się od odporności, ma jednak wpływ na szereg innych kwestii, choćby w zakresie zdrowia układu trawiennego lub przeciwdziałania nowotworom.
Czosnek w żywieniu niektórych zwierząt
Co ciekawe: mimo że czosnek nie jest dobrym uzupełnieniem diety zwierząt domowych (psów, kotów), to z powodzeniem i sukcesami stosuje się go w hodowli drobiu, ptaków ozdobnych czy bydła.
Prozdrowotne działanie czosnku
Czosnek bardzo korzystnie działa na:
Infekcje
Nie jest przypadkiem, że to właśnie czosnek zaleca się w przypadku przeziębień i infekcji układu oddechowego. W nim właśnie zawiera się bogaty zestaw substancji, które wspomagają leczenie stanu zapalnego. Mowa między innymi o lotnych związkach siarki i olejkach eterycznych. Posiada też cenne właściwości, takie jak wspomaganie odkrztuszania, obniżanie gorączki, działanie rozgrzewające lub wspierające potliwość.
Profilaktykę zawału i udaru
Ten element codziennej diety może uchronić nas przed wystąpieniem groźnych dla zdrowia i życia udaru i zawału serca. Jest to możliwe dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu czosnku, który także poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Normowanie ciśnienia
Problemy z nadciśnieniem także powinny skłaniać do zwiększonego spożycia czosnku, ponieważ obniża on ciśnienie krwi. Wszystko dzięki hamowaniu wchłaniania enzymu ACE, co może mieć wpływ na obniżenie ciśnienia nawet o 10%. Spożycie czosnku zaleca się więc wszystkim osobom, które już przebyły zawał.
Odchudzanie
Przyspieszenie pracy jelit i zapobieganie wzdęciom to kolejne właściwości czosnku, z których można korzystać bez obawy. Przydadzą się zwłaszcza w sytuacji, gdy pragniemy zrzucić zbędne kilogramy.
Zdrowie układu pokarmowego
Dzięki czosnkowi możemy się pozbyć pasożytów układu pokarmowego. Niszczy on zwłaszcza tasiemce, glisty i owsiki. Warto spożywać go w postaci nalewki na wodzie lub mleka z czosnkiem.
Powstrzymywanie starzenia
Czosnek hamuje i zwalcza wolne rodniki, co jest możliwe dzięki dużej zawartości antyutleniaczy. Opóźnia to procesy starzenia, zwłaszcza w przypadku skóry.
Hamowanie wzrostu bakterii
Bardzo silne działanie hamujące wzrost bakterii sprawia, że czosnek może być bronią przeciwko najgroźniejszym z nich. Mowa między innymi o niebezpiecznych dla ludzkiego zdrowia gronkowcu złocistym, paciorkowcu lub pałeczce okrężnicy.
Profilaktykę nowotworów
Spożycie tego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku bardzo źle rokujących nowotworów. Chodzi między innymi o raka żołądka, jelita grubego i okrężnicy.
W jaki sposób najzdrowiej jest spożywać czosnek?
Mimo tendencji polegającej na dodawaniu czosnku do potraw, zdecydowanie najkorzystniejsze jest spożywanie go w formie surowej. Poleca się zwłaszcza zgniatanie go tak, żeby wydobyć zawarte w nim olejki eteryczne. Bardzo wiele osób odstrasza jednak wydzielający się wówczas zapach, którego trudno się pozbyć. Alternatywą mogą być preparaty farmaceutyczne oparte na czosnku, które mają bezwonny charakter.
Fot. Pixabay