Jarmuż to bardzo popularne warzywo. Jest kojarzone z fit maniakami oraz osobami, które bardzo dbają o swoje zdrowie.
Mimo wielu prześmiewczych memów z jarmużem w tle, wielu dietetyków oraz trenerów personalnych gorąco poleca go jako część zdrowej i zbilansowanej diety. Co kryje się w jego zielonych liściach i czemu jest tak zdrowy? Spróbujemy odpowiedzieć na oba te pytania.
Czym jest jarmuż?
Co ciekawe, jarmuż jest odmianą kapusty, ale w przeciwieństwie do niej ma on pomarszczone i długie liście. Można spotkać go w różnych odmianach, chociaż najbardziej popularny jest w formie zielonych liści. Czasem również można spotkać go w odcieniu fioletowozielonym bądź fioletowobrązowym.
Jest odpowiednim dodatkiem do dań na ciepło, ale również wspaniale smakuje w surówce czy smoothie. Podczas wolnego gotowania nie traci swoich prozdrowotnych właściwości, dlatego można również podawać go z leczo lub potrawką warzywną.
Czemu warto jeść jarmuż?
Jarmuż jest wspaniałym i naturalnym źródłem błonnika, a także wielu witamin, w tym witaminy C, która działa ochronnie na naczynia krwionośne oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
To również nieocenione źródło soli mineralnych – wapnia, potasu oraz żelaza. Polecany jest szczególnie osobom cierpiącym z powodu anemii. Ma on aż dwukrotnie większą dawkę żelaza w porównaniu z bardziej znanym i lubianym szpinakiem!
Jarmuż to także warzywo, które posiada w sobie sulforafan – silny przeciwutleniacz, działający niszcząco na wolne rodniki. Wpływa on na spowolnienie starzenia się organizmu, w tym skóry, co jest bardzo dobrą wiadomością dla wszystkich tych, którzy chcą zadbać o gładką i jędrną skórę.
Co ważne sulforafan zawarty w jarmuży może uchronić cię przed rakiem płuc lub jelita grubego. Aby zachować swoje prozdrowotne właściwości, jarmuż gotuj podobnie jak brokuły, przez maksimum 3-4 minuty na parze. Wysoka temperatura niestety zabija ten drogocenny składnik. Jarmuż ma w sobie również cenne indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów. Jedząc go możesz więc zapobiegać rozwojowi raka piersi.
Jarmuż – naturalne źródło polifenoli
Jarmuż to również świetne źródło polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy. Są nimi między innymi beta karoten, zeaksantyna oraz luteina, znana z wielu suplementów wspierających prawidłowe widzenie. Hamują one szkodliwe procesy oksydacyjne i mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Warzywa oraz owoce swój kolor zawdzięczają karotenoidom. Jarmuż swoją barwę z kolei posiada dzięki wysokiej dawce chlorofilu – zielonego barwnika. Ma on działanie przeciwutleniające oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Można więc powiedzieć, że wypłukuje szkodliwe substancje rakotwórcze, dzięki czemu mniej z nich trafia do komórek ludzkiego ciała.
Jarmuż jest idealnym warzywem dla osób zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi: zawarty w nim magnez, wapń oraz potas działa ochronnie na naczynia krwionośne, dzięki czemu układ krwionośny może prawidłowo pracować. Wapń bierze też udział w transporcie krwi do komórek ciała, dlatego jest tak ważny w codziennej diecie. Jarmuż również zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu „LDL”, dlatego polecany jest szczególnie osobom po przebytym zawale serca.
Jarmuż – właściwości prozdrowotne
Jarmuż ma wiele właściwości prozdrowotnych i powinien być nieodłączną częścią zdrowej i zbilansowanej diety.
Właściwości jarmużu:
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- zmniejsza ryzyko powstania nowotworu,
- działa wzmacniająco na skórę, włosy i paznokcie, dzięki wysokiej dawce cynku,
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
- zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi,
- przeciwdziała anemii,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Jarmuż – koktajl i smoothie z jarmużem
Przepisy na koktajle z jarmużem oraz inne potrawy znaleźć można na wielu stronach internetowych ze zdrowymi potrawami. Dzięki odpowiedniemu dobraniu składników są lekkie, sycące, ale przede wszystkim smaczne. Sprawdź najlepsze koktajle z jarmużem w roli głównej.
Jarmuż – koktajl z jabłkiem i bananem
- 4 duże liście jarmużu,
- jedno małe jabłko,
- duży banan,
- opcjonalnie pół łyżeczki stewii.
Jabłko pokrój na cząstki, ale go nie obieraj. Banana pokrój na plasterki, a jarmuż rozerwij na małe kawałki. Zblenduj całość na gładką masę, dodając opcjonalnie pół szklanki wody oraz nieco stewii do smaku.
Jarmuż – koktajl z sokiem z cytryny oraz burakiem
- jeden ugotowany na parze burak,
- 4 liście jarmużu,
- pół szklanki soku z cytryny,
- pół szklanki wody,
- stewia do smaku.
Buraka obierz i ugotuj na parze do momentu, aż stanie się nieco bardzo miękki. Pokrój go na cząstki i dodaj do blendera wraz z jarmużem, sokiem z cytryny oraz wodą. Możesz również dodać stewię do smaku.
Fot. Katharina N./Pixabay