Potrzebujesz ok. 8 min. aby przeczytać ten wpis

Jak produkowana jest Yerba Mate?

Napisane przez

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Yerba Mate od pewnego czasu zyskuje coraz bardziej na popularności. Ten słynny napój dawniej był ulubionym napitkiem Indian z plemienia Guarani w Ameryce Południowej. Dzisiaj, Yerbę znaleźć można w wielu sklepach i smakować ją może każdy wielbiciel. Wiele osób interesuje fakt parzenia, czy smaku ostrokrzewu, czy wiesz jednak, jak powstaje Yerba Mate? Jeżeli nie, świetnie się składa, bo odpowiedź znajdziesz w tym poradniku!

Yerba Mate, czyli ostrokrzew paragwajski

Inna nazwa tej popularnej rośliny to Ostrokrzew paragwajski (z łac. Ilex paraguariensis). Jest to roślina subtropikalna z rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae) i dlatego też potrzebuje konkretnych warunków do wzrostu. Idealnym miejscem, a zarazem naturalnym środowiskiem wzrostu dla Yerby są tereny górzyste, charakteryzujące się odpowiednią glebą, bogatą w żelazo i fosfor. Roślina preferuje również wysokie temperatury powietrza oraz odpowiednią wilgotność. Idealne dla prawidłowego wzrostu są miejsca, gdzie ilość opadów rocznie sięga około 1500 milimetrów z nasileniem pomiędzy wrześniem a lutym.

Yerba mate jest rośliną półdziką, zatem czasami przysparza trudności w uprawie. Wiele lat temu, tylko z 20% nasion, rolnikom udawało się wyhodować krzewy. Metodę na sprawne kiełkowanie nasion odkryli jezuici, którzy swojego sekretu ściśle strzegli wiele lat. Po czasie jednak dowiedziono, że nasionami były karmione kurczaki, a kolejno rozsiewano ich nawóz. Nasiona Yerby, zmiękczone w układzie pokarmowym kurczaków kiełkowały i były znacznie prostsze w dalszej uprawie. Aktualnie znane są inne, dużo skuteczniejsze metody na rozsiew i wyhodowanie ostrokrzewu paragwajskiego.

Zbiory Yerba Mate

Drzewka zazwyczaj są gotowe do zbiorów po upływie 4-6 lat. Należy je regularnie przycinać (nawet młode rośliny), aby zbiór był prostszy. Roślina, która będzie nie przycinana, może wyrosnąć nawet do ponad 10 metrów, co zdecydowanie utrudni zbiór. Regularne przycinanie, przekłada się na fakt, że krzew wyrasta do około 4-5 metrów wysokości, jak i średnicy.

Z jednego, wyhodowanego drzewka ostrokrzewu paragwajskiego uzyskać można średnio 30 – 40 kilogramów suchych liści, a zbiór powinien odbywać się co 2 – 3 lata. Jeżeli chodzi o rośliny dziko rosnące, zbiory można realizować co 3 – 4 lata.

Okres zbiorów Yerba Mate

Według Indian Guarani wiosenne zbiory miały zdawać się najcenniejsze. Aktualnie, również się tak uważa. Jak wygląda proces zbiorów Yerby? Okazuje się, że jest całkiem prosty. Pod rośliną rozpościera się plandekę, na którą będą spadały gałęzie. Robotnicy, używają drabin, aby dostać się w górne partie ostrokrzewu paragwajskiego. Kolejno wycinają grubsze gałęzie, a pozostawiają cienkie, oraz liście.

Zbiór (znajdujący się na plandece), zawija się w nią i kolejno trafia on na samochód ciężarowy, który dostarczy go do punktu przeróbki. Obróbka liści musi być szybka – listki nie mogą oczekiwać na obrobienie dłużej niż 24 godziny. Po zbiorze poddaje się je suszeniu, a proces ten odbywa się w dwóch etapach. Następnie liście poddaje się innym etapom produkcji.

Produkcja Yerba Mate – pierwsze suszenie, czyli Sapecado

Proces nazywany Sapecado polega na zatrzymaniu fermentacji. Dzięki temu Yerba Mate zatrzymuje swój naturalny zielony kolor. Proces ten jest krótkotrwały, a w czasie jego trwania, liście rośliny zostają poddawane działaniu wysokiej temperatury. Ogrzewanie trwa zazwyczaj, bardzo krótko, bo 20 – 30 sekund. Jeżeli zostanie ono przeciągnięte, liście przybiorą jaśniejszą barwę – żółtawego koloru. Podczas procesu Sapecado, zostaje odparowane część wody z liści, dzięki czemu tracą one średnio do 20% swojej wagi.

Ogólny system procesu jest opatentowany. Polega na tym, że za pomocą taśmy, na której znajdują się liście, przelatują one przez ogień, ponadto nie mają kontaktu z dymem – jedynie z samym ogniem. Podczas danego procesu suszenia niszczone są enzymy i wszelakie mikroorganizmy. Metoda jest wyjątkowa i pozwala na podgrzanie powierzchni listków nawet do 400 stopni Celsjusza, podczas kiedy ich wewnętrzne tkanki są podgrzane jedynie do 65 stopni Celsjusza! Dzięki temu wszelkie substancje odżywcze zostają zachowane!

Drugie suszenie, czyli Secado

Produkcja Yerba Mate, a konkretnie proces suszenia, zawiera drugi etap, o nazwie Secado. Ten, polega na całkowitym wysuszeniu liści. Dany proces bazuje na tradycyjnych metodach, które stosowali jeszcze Indianie Guarani. Jednak Ci rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej do procesu suszenia stosowali drewna, a aktualnie częściej wykorzystywany jest gaz.

Etap suszenia Secado, przeprowadzić można na dwa konkretne sposoby.

  1. Pierwszy, nazywany Carijó, polega na tym, że ciepło pochodzące od ognia (ogrzane powietrze), bezpośrednio dociera do liści.
  2. Drugi sposób wiąże się z tym, że ciepło, które pochodzi od ognia, w postaci gorącego powietrza doprowadza się do liści poprzez specjalny tunel. Wiele lat temu, takie tunele wykonywane były w ziemi i nieco przypominały wędzarnie, które są znane wielu osobom.

Pierwszy sposób został uprzemysłowiony, a suszenie odbywa się głównie dzięki dużym bębnom, które zostają ogrzane ogniem. Drugi zaś sposób nazywany metodą Barbacua przeprowadza się na niewielkich plantacjach, tak, jak robili to Indianie wiele lat temu. Efektem jest to, że otrzymana Yerba mate, charakteryzuje się nieco dymnym posmakiem i aromatem, z racji, iż liście nie były ogrzewane ogniem, a ciepłym dymem.

Mielenie

Po procesie suszenia czas na kolejny etap produkcji, czyli mielenie. To, również ma swoją nazwę – Canchado. Mielenie następuje bezpośrednio po suszeniu i polega na mechanicznym rozdrobnieniu liści. Wykonują to specjalne maszyny. Rozdrobnione listki, następnie trafiają do jutowych worków, gdzie zostaną odpowiednio opisane.

Teoretycznie tak przygotowany susz można już parzyć i pić, jednak nie robi się tego i należy przeprowadzić kolejne procesy produkcji. Z racji, że liście przeszły dopiero suszenie i wstępne rozdrobnienie, zaparzony napar byłby po prostu słaby.

susz Yerba Mate

Leżakowanie

Beneficio to nazwa procesu, jakim jest leżakowanie. Jest on bardzo prosty. Otóż liście, znajdujące się w jutowych workach po prostu leżakują średnio około pół roku. Ciekawostką jest to, że Yerba Mate o wyższej jakości, która pochodzi z małych i ekologicznych plantacji, leżakować może nawet do dwóch lat.

Kolejne mielenie

Liście po leżakowaniu muszą ponownie zostać poddane mieleniu. Po tym procesie otrzymujemy taki susz, jaki znajduje się w opakowaniach Yerby, które kupujemy w sklepach. Należy jednak zapamiętać, że gramatura może różnić się w zależności od plantacji.

Okazuje się, że niektóre Yerby, mają drobniejsze listki i nieco więcej pyłu. Inne zaś mogą mieć większe listki, lecz bardziej „czyste”, bez dużej ilości pyłu. Ważnym aspektem jest jednak to, że to właśnie dany pył odpowiada za moc naparu. Ponadto pył ulega najintensywniejszemu zaparzeniu i z niego uwalnia się kofeina, więc jest on bardzo pożądany w Yerbie.

Przesiewanie

Jest to ostatni etap produkcji Yerby. Polega na tym, że maszynowo oddziela się gałązki od liści, a kolejno miesza się je ponownie. Pomimo iż dla wielu osób proces może wydawać się nielogiczny, należy zwrócić uwagę, że różne gatunki Yerby mają konkretne stosunki liści do gałązek. Fakt wynika z tego, że niekiedy nie jest możliwe usunięcie całej zawartości gałązek z suszu. Co więcej, precyzja przesiewu decyduje o jakości Yerby. Dlatego też, aby osiągnąć idealną proporcję gałązek do liści, stosuje się przesiew, w celu usunięcia gałązek, a następnie ponownie dodaje się je w pożądanej ilości.

Yerba Mate, która jest bez gałązek bądź posiada ich znikomą ilość, jest zwyczajnie droższa od innych, gdzie stosunek gałązek do liści jest wyższy.

Na koniec produkcji, przerobiony ostrokrzew paragwajski może być jeszcze aromatyzowany, co nadaje konkretny smak. Często korzysta się z naturalnych esencji owocowych. Szczególnie popularny jest sok z pomelo, czy innych cytrusów. Niekiedy zostają dodawane także zioła w przypadku niektórych mieszanek Yerby, co przełoży się ponownie na inny aromat.


alt=”susz Yerba Mate w naczyniu”

Pakowanie

Po zakończonym procesie produkcji przychodzi czas na pakowanie. Yerba Mate pakowana jest do zbiorczych toreb hurtowych lub małych opakowań, jakie znamy ze sklepów. Wartość tych drugich zazwyczaj nie przekracza 0,5 do 1 kilograma. Następnie, gotowy produkt trafia do sprzedaży na całym świecie. Jeżeli chcesz kupić Yerbę w różnych odmianach lub smakach bądź akcesoria do jej parzenia i picia, sprawdź tutaj: https://dobreziele.pl.

Tak wygląda proces produkcji Yerba Mate. Warto jeszcze wiedzieć, jak poprawnie przechowywać susz w domowych warunkach, oraz jak należy go parzyć. Picie naparów Yerba Mate ma nie tylko działanie pobudzające, ale również świetny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że ostrokrzew paragwajski jest rośliną, która zaskarbiła serca milionów ludzi na całym świecie!

Podsumowanie

Jak widać, zanim Yerba mate trafi z opakowania do tykwy, czy innego naczynia, oraz zanim będziemy delektować się jej smakiem i działaniem, musi przejść sporą drogę. Produkcja Yerby jest ściśle przestrzegana i została zapoczątkowana wiele lat temu przez Indian – do dziś wygląda bardzo podobnie!

Zdjęcia: materiał prasowy Klienta.

Kategoria:
ZDROWIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *