Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Wszystko zapowiada, że tak jak te poprzednie, spędzimy je w gronie domowników. Warto jednak zadbać o odpowiedni nastrój. Jak ozdobić wielkanocny stół aby wyglądał pięknie, wiosennie i radośnie?
Wielkanoc i wiosna tworzą nierozłączną parę. Święto Odrodzenia Pańskiego, a zarazem czas odrodzenia przyrody. Warto wprowadzić tę pozytywną energię do swojego wnętrza. Pandemia nadal trwa i niestety szanse na świętowanie w dużym gronie rodziny i przyjaciół maleją z każdym dniem. To jednak nie powód, aby rezygnować z przyozdobienia domu i ogrodu na święta. Poniżej kilka inspiracji, jak przygotować niebanalny wielkanocny stół.
A gdyby tak wyjść poza schemat i w tym roku zrezygnować z dostojnego kompletu świątecznej zastawy stołowej i nieco zaszaleć? Wystarczy rozejrzeć się, jakie naczynia mamy w domu. Przydadzą się:
Wybieramy talerze, które pasują do siebie kolorystycznie, ale nie tworzą fabrycznego kompletu. Jeżeli mamy słomianą podkładkę, warto do niej dobrać np. matowy zielony podtalerz, wykończony złotymi detalami talerz płaski i wiosenną miseczkę w drobne kwiaty. Pobawmy się różnymi konfiguracjami naczyń. Takie połączenia dodają koloru i energii do wystroju stołu i całego wnętrza. Jeżeli mamy ochotę nieco zainwestować, wystarczy kupić po jednym naczyniu ze świątecznym motywem np. wielkanocnych jajek czy zajączka.
Krzesła są często pomijanym elementem ogólnego wystroju stołu. Ozdobienie ich może całkowicie zmienić charakter domowego wnętrza. Można podejść do tematu nieco żartobliwie i przyozdobić krzesła zabawnym motywem króliczych uszu lub ogona. Wystarczy kawałek organzy, pociętego jutowego worka, tektura lub wata. Z organzy przygotowujemy opaskę na oparcie krzesła, do której mocujemy dowolne elementy: wykonany z waty puchaty króliczy ogon; wycięte z tektury motywy uszu, wielkanocnych jajek lub kurczaków.
Krzesła możemy przyozdobić także upominkami od zajączka dla najbliższych. Do tego celu świetnie sprawdzą się płócienne torby albo modne worki, które już same w sobie będą użytkowym upominkiem. Torbę można udekorować motywami kwiatowymi lub typowo wielkanocnymi, a do środka wrzucić słodycze lub drobne prezenty.
Doskonałą dekoracją stołu zawsze są świece. Wystarczy odrobina własnej pracy oraz kilka akcesoriów, które mamy w domu i ogrodzie, aby ze zwykłej świeczki przygotować niebanalny stroik. Będziemy potrzebowali:
Wytłaczankę rozcinamy aby została nam tylko dolna część. Możemy ją pomalować na ulubiony kolor lub spryskać kolorowym lakierem. Następnie do co drugiej przegródki wkładamy połowę skorupki jajka. Do skorupki wkładamy knot i całość zalewamy stopionym woskiem. Pozostałe miejsca ozdabiamy kwiatkami i ulubionymi dekoracjami.
Możemy przygotować więcej wydmuszkowych świec – w naturalnych kolorach jajka lub zabarwionych dowolną techniką – tak jak pisanki. Wystarczy ładny talerzyk wypełniony mchem, na którym poukładamy świeczki, i prosty stroik gotowy.
Najczęściej motywy przewodnie wybieramy dla takich uroczystości, jak urodziny czy wesela. Dlaczego nie przenieść tego pomysłu na obchodzenie innych świąt? Po zimie wszyscy tęsknimy za świeżymi owocami i warzywami. Może właśnie taki motyw przewodni będzie towarzyszył nam w tegoroczne Święta Wielkiej Nocy? Możemy przygotować bukiet na stół, który będzie składał się z pomarańczowych kwiatów – np. tulipanów. Dodatkowo potrzebne będą dwa naczynia: smukły wazon, do którego włożymy kwiaty, oraz szeroki szklany wazon, na obrzeżach którego pionowo poukładamy marchewki. Następnie w środek dużego naczynia wkładamy wazon z kwiatami i instalacja gotowa. Ten patent można wykorzystać z użyciem także innych warzyw i owoców np. z plastrami cytrusów.
Warzywa mają piękne kolory i rozmaite kształty. Już samo ich umieszczenie na białym obrusie tworzy piękną dekorację. Surowe brukselki, karczochy czy szparagi umieszczone w szklanych słojach lub wazonach tworzą efektowne dekoracje.
Bardziej zachowawczą formą takiego wystroju jest przygotowanie potraw w taki sposób, że już same będą ozdobą stołu. Hummus podany w dużej formie na tartę imitujący grządkę i powtykane do niego warzywa pocięte w słupki. Muffiny kopiec kreta udekorowane królikami lub marchewkami. Jadalne dekoracje stołu będą cieszyć nie tylko oczy ale i podniebienie.
Fot. Roman Odintsov/Pexels