Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Jak usunąć konto na FB?

Napisane przez

Istnieje wiele powodów, dla których możesz rozważać rozłąkę z Facebookiem. Męczy Cię natłok bezużytecznych informacji i ilość czasu spędzanego na ich konsumpcję, a może masz dość spersonalizowanych reklam i w trosce o swoją prywatność masz ochotę na permanentne wakacje od portalu społecznościowego? Oto jak usunąć konto na Facebooku. 

Konto możesz trwale usunąć lub jedynie czasowo dezaktywować

Chcąc pozbyć się swojego profilu na Facebooku, masz dwie możliwości — tymczasową dezaktywację konta, która oznacza przerwę od korzystania z portalu oraz trwałe jego usunięcie. Jeśli nie masz pewności co do swojej decyzji, opcja dezaktywacji będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia. Przed pożegnaniem ze swoim profilem musisz jednak wiedzieć kilka rzeczy.

Przede wszystkim, migracja treści zamieszczanych na profilach jest na Facebooku niemożliwa — oznacza to, że po usunięciu konta, w przyszłości nie będzie opcji przeniesienia jego zawartości. Pliki multimedialne, takie jak zdjęcia i filmy czy historie wiadomości z innymi użytkownikami można pobierać i archiwizować, jednak Facebook nie oferuje importu wcześniej pobranych archiwów na świeży profil. Warto też zdawać sobie sprawę z tego, że Facebook nie zezwala na prowadzenie wielu kont. Użytkownicy są zobowiązani do zamknięcia każdego “duplikatu” i dotyczy to także kont biznesowych — profile firmowe i prywatne nie mogą być prowadzone równolegle.

Drugą możliwość przeznaczono dla użytkowników, którzy nie planują powrotu — po upływie czasu karencji, który wynosi 30 dni, Twój profil przejdzie w tryb offline i utracisz możliwość jego odzyskania. Jak w praktyce wygląda pożegnanie z popularnym portalem?

Proces dezaktywacji/usuwania konta na FB

Chcąc czasowo dezaktywować swój profil, po zalogowaniu, otwórz rozwijane menu, które na stronie startowej znajduje się w prawym górnym rogu ekranu pod ikonką Konto — stąd przejdziesz w zakładkę Ustawienia i prywatność, następnie Prywatność – skróty, gdzie znajdziesz opcję Usuń konto i informacje.

Dezaktywacja konta nie jest równoznaczna z opuszczeniem Facebooka

Co prawda w przypadku dezaktywacji Twoja oś czasu zniknie, a Ty utracisz dostęp do konta z poziomu witryny lub aplikacji mobilnych, jednak Facebook nie usunie go całkowicie. Jest to opcja dla osób chcących zrobić sobie przerwę od portali społecznościowych — jeśli zmienisz zdanie, z łatwością przywrócisz pełną funkcjonalność swojego profilu.

Drugim, radykalnym rozwiązaniem jest permanentne usunięcie Twojego konta użytkownika. Na komputerze PC lub laptopie wystarczy wybrać opcję usunięcia konta we wspomnianym w akapicie powyżej menu, lub kliknąć ten link. Jeśli jednak korzystasz ze smartfona, w aplikacji Facebooka przejdź do opcji:

Ustawienia i prywatność > Ustawienia > Ustawienia konta > Własność konta i kontrola.

Niektóre z Twoich postów, zdjęć i innych udostępnianych na profilu treści mogą pozostawać na serwerach Facebooka nawet do 90 dni po jego usunięciu — plusem jest jednak fakt, iż nie będą widoczne na portalu.

Pamiętaj też, że jak wspominaliśmy wcześniej, Facebook ma 30 dni na realizację Twojej prośby o usunięcie konta — jest to praktyka pozwalająca szybko przywrócić je w przypadku, gdybyś jednak postanowił zostać. 

W szczególnych okolicznościach możesz prosić o usunięcie konta innego użytkownika

Osoby niepełnoletnie

W szczególnych przypadkach możesz poprosić o usunięcie konta należącego do osoby trzeciej. Na przykład — regulamin portalu nie pozwala na otwieranie kont osobom nieletnim, które nie przekroczyły 13 roku życia. Wiedząc to, możesz powiadomić Facebooka o niepełnoletnim użytkowniku, zgłaszając jego konto za pomocą specjalnego formularza. Jeśli administracja będzie w stanie udowodnić, że konto faktycznie należy do osoby niepełnoletniej, zostanie ono natychmiast usunięte. 

Usunięcie konta osoby ubezwłasnowolnionej lub zmarłej

Istnieje także możliwość usunięcia konta użytkownika niezdolnego do samodzielnego funkcjonowania lub zmarłego. Aby w tym pierwszym przypadku prośba o usunięcie profilu została spełniona, musisz udowodnić, że jesteś prawnym opiekunem danej osoby (na przykład poprzez pełnomocnictwo), a także przedstawić decyzję o ubezwłasnowolnieniu, wydaną przez lekarza lub placówkę medyczną. W przypadku śmierci użytkownika, dostęp do profilu może uzyskać jego krewny, który ma prawo prosić o zamknięcie konta. W tym szczególnym przypadku możesz jednak spotkać się z koniecznością okazania aktu zgonu.

Po usunięciu konta wciąż masz możliwość korzystania z aplikacji Messenger

Jeśli na swoim urządzeniu mobilnym masz zainstalowaną aplikację Facebook Messenger, po dezaktywacji konta nie utracisz możliwości kontaktu ze znajomymi. Obejmuje to witrynę internetową Messenger.com, z którą możesz połączyć się także z poziomu przeglądarki komputera, jak i oczywiście samą aplikację. Co więcej, użytkownicy portalu wciąż będą mogli znaleźć Cię na liście znajomych w komunikatorze — dokładnie tak, jakby Twoje konto wciąż było aktywne.

Dezaktywując/usuwając konto Facebooka, zyskasz sporo wolnego czasu

Usunięcie profilu na Facebooku może być dla Ciebie korzystne, jeśli martwisz się o politykę prywatności reprezentowaną przez firmę lub zwyczajnie męczą Cię treści zamieszczane na portalu. Wyraźnie odcinając się od Facebooka i jemu podobnych portali społecznościowych, możesz także odzyskać sporo czasu, który dotychczas upływał na niekończącym się “scrollowaniu” strony głównej w poszukiwaniu nowości. Pamiętaj, że mechanizmy ich działania są oparte o te znane z maszyn, jakie znajdziemy w kasynach, przez co skutecznie mogą przykuć Cię do monitora na długie godziny. 

Fot. Photo Mix/Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *