Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jak usprawnić proces produkcji w branży spożywczej?

Napisane przez

Artykuł sponsorowany

Jednym ze sposobów na rozwój zrównoważonej działalności jest nadanie priorytetu wydajności. Na szczęście jest wiele dróg do osiągnięcia tego celu, czy to poprzez zakup sprzętu i narzędzi, badania i rozwój, wdrażanie nowych technologii, czy wyposażanie siły roboczej.

Nie ma miejsca na rezygnację z jakości produktu lub wydajności, zwłaszcza w obliczu rosnącego zapotrzebowania konsumentów. Ponadto rygorystyczne polityki regulacyjne i potrzeba większej przejrzystości w całym łańcuchu dostaw stanowią obecnie znaczne przeszkody na drodze do maksymalnej optymalizacji.

Kontrola jakości

Wycofywanie żywności, tandetne towary i negatywny odbiór opinii publicznej i wpływ na zdrowie znacznie zrujnują wszelkie poczynione postępy – niezależnie od tego, czy spędziłeś tygodnie, czy lata w branży. To oczywiste, że kontrola jakości powinna być najwyższym priorytetem w Twojej organizacji.

Aby to zapewnić, musisz zastosować niezbędne systemy, narzędzia i zasady, które wymagają ścisłej weryfikacji wszystkich towarów, zanim opuszczą fabrykę. Wykrywacze metali i systemy rentgenowskie mogą pomóc w skanowaniu przedmiotów lub towarów w poszukiwaniu ciał obcych. Systemy kontroli temperatury i klimatu mogą pomóc w monitorowaniu potencjalnych zanieczyszczeń lub szkodliwych zmian. Bezpieczne i restrykcyjne uniformy pracowników mogą zapobiegać występowaniu elementów ludzkich, takich jak włosy lub płyny ustrojowe. Powinien także istnieć proces inspekcji uwzględniający również przepisy branżowe i rządowe, dotyczące bezpieczeństwa i warunków sanitarnych.

Jednym z przykładów są płyny lub towary, które muszą pozostać odpowiednio przetransferowane bez osiadania. Korzystanie z odpowiedniego sprzętu – takiego jak odpowiednie systemy wibracyjne – zapobiegnie elektryzowaniu się surowców i przetworzonej żywności.

Fot. Bill Oxford/Unsplash

Konserwacja 

Maszyny i wyposażenie odgrywają zasadniczą rolę w opracowywaniu i pakowaniu różnych towarów. Kiedy się psuje lub doświadcza awarii, może to nie tylko zaszkodzić produktywności, ale może również mieć negatywny wpływ na jakość żywności lub towarów.

Organizacja powinna wdrożyć strategię konserwacji zapobiegawczej, aby chronić wszelki sprzęt sprzęt, np. kompresory śrubowe przed awariami i przygotować się na nieuniknione przestoje. W rzeczywistości dzięki odpowiedniemu przygotowaniu możesz lepiej radzić sobie z nieplanowanymi przestojami i zapewnić szybsze działanie operacji. Wiąże się to z posiadaniem części zamiennych i metod rozwiązywania problemów przed poważną awarią.

Zapasy

Niezbędne jest nie tylko utrzymanie odpowiedniego poziomu wychodzących zapasów, ale także odpowiednich ilości surowców, które są wykorzystywane do produkcji. Najlepszym sposobem, aby to zapewnić, jest ustanowienie odpowiedniego systemu śledzenia zapasów, który może wskazać wszelkie braki i pomóc w zakupie nowych materiałów. Narzędzia automatyzacji i sztucznej inteligencji, które mogą programowo monitorować i pozyskiwać nowe towary, byłyby bardzo korzystne w tym względzie. Na rynku można znaleźć różne programy do zarządzania produkcją np. OptiMES.

Programy szkolenia pracowników

Jednym z głównych czynników przyczyniających się do zanieczyszczenia żywności jest kontakt z człowiekiem lub zaniedbanie. Dlatego szkolenie w zakresie bezpieczeństwa żywności i odpowiednie protokoły postępowania są niezbędne dla rozwoju wysokiej jakości żywności i towarów.

Interaktywne i wirtualne szkolenia mogą przeszkolić nowych pracowników i personel w wysoce spersonalizowanym środowisku, podobnym do prawdziwego. Poprawia jakość produktu i zapobiega zanieczyszczeniom, tak, ale jest to również świetny sposób na zwiększenie produktywności poprzez dokładniejsze i bardziej odpowiedzialne procesy obsługi. Pracownicy uczą się dokładnie, co i kiedy muszą zrobić, bez wpływu na rzeczywisty przepływ pracy i towary, dopóki nie będą gotowi. Ponadto nauka obsługi sprzętu takiego, jak np. piece elektryczne, jest o wiele bezpieczniejsza.

Udoskonalenia wydajności przepływu pracy

Istniejące procesy, technologie i przepływy pracy, mogą mieć bezpośredni wpływ na produktywność i efektywność produkcji. W wielu przypadkach może zajść potrzeba wymiany lub dostosowania istniejących procesów do bardziej nowoczesnych specyfikacji.

Na początek zmapuj istniejące przepływy pracy, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób Twoja obecna konfiguracja pasuje do ogólnego schematu wydajności, co pozwoli Ci zidentyfikować lub określić obszary wymagające poprawy. Może być konieczne wdrożenie oprogramowania lub sprzętu do automatyzacji zamiast procesów ręcznych. W innych przypadkach może zajść potrzeba wymiany przestarzałego sprzętu na nowe, bardziej wydajne technologie. Najważniejsze jest, aby najpierw określić, co można poprawić i co powoduje tzw. wąskie gardło w Twoich operacjach.

Fot. falco/Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *