Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Proste przepisy na dietetyczną pizzę

Napisane przez

Artykuł sponsorowany

Kochasz pizzę, ale jednocześnie martwisz się o dodatkowe kalorie, które mogą zagrozić twojej sylwetce? Nie musisz rezygnować ze swojego ulubionego dania. Wystarczy kilka modyfikacji składników, aby przygotować pizzę w nowej, dietetycznej odsłonie.

Od czego zależy najlepszy smak pizzy?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic dziwnego, jest łatwa w przyrządzeniu, a jej liczne warianty smakowe sprawiają, że każdy może znaleźć idealną wersję dla siebie. Sekret jej smaku tkwi przede wszystkim w odpowiednio dobranych, wysokiej jakości składników. Nie bez znaczenia jest również spód do pizzy. Najlepsi kucharze z tradycyjnych włoskich pizzerii powtarzają, że najlepsze ciasto to takie, które jest cienkie, chrupiące oraz elastyczne. Duże znaczenie ma w tym wypadku wybór odpowiedniej mąki z wysoką zawartością glutenu oraz pozostałych składników i sosów na pizzę.

I tu pojawia się pytanie, co z osobami, które są na diecie bezglutenowej lub tymi, którym zależy na zachowaniu szczupłej sylwetki? Jeden kawałek tradycyjnej średniej wielkości pizzy to bowiem ok. 360 kalorii. Warto w takiej sytuacji sięgnąć po jej alternatywne wersje, tak modyfikując składniki, aby była mniej kaloryczna, a przy tym dopasowana do naszych potrzeb żywieniowych. Poniżej przedstawiamy przepisy, które możesz wykorzystać na różne okazje, czy to domowy obiad, czy spontaniczne spotkanie w gronie przyjaciół.

Fot. Pixabay

Pizza kalafiorowa

Pizza w takiej odsłonie to prawdziwy hit. Szczególnie pokochają ją miłośnicy warzyw. Nie potrzebujesz do niej mąki ani drożdży. Spodem do pizzy jest bowiem w tym przypadku właśnie – kalafior!

Składniki

Na ciasto:

– jeden kalafior

– ser żółty – 15 dag

– jajko

– przyprawy: bazylia, oregano, sól i pieprz

Na wierzch:

– sos pomidorowy: 500 ml

– przyprawa do pizzy

– ser mozarella – 25 dag

– papryka żółta – 15 dag

– papryka czerwona 15 dag

– 1 pomidor

Przygotowanie

W pierwszej kolejności należy pokroić kalafior na mniejsze części, a następnie zetrzeć na tarce. Następnie zalewamy go wodą i gotujemy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie należy usunąć z niego nadmiar wody za pomocą sitka. Do kalafiora dodajemy jajko oraz ser żółty, który wcześniej ścieramy na tarce. Wsypujemy również przyprawy: bazylię, oregano oraz sól i pieprz dla smaku. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy. Kolejny krok to nagrzanie piekarnika do 180 stopni. Należy zadbać również o to, aby blacha do pizzy była równomiernie posmarowana oliwą. Następnie wykładamy na nią ciasto i staramy się zrobić z niego okrąg. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto ostrożnie wyjmujemy, zostawiając włączony piekarnik. Smarujemy spód naszej pizzy sosem pomidorowym i kładziemy pozostałe składniki, czyli pokrojoną paprykę, pomidor oraz ser mozarella. Całość ponownie umieszczamy w piekarniku, ale tym razem na nie więcej niż 10 minut. Po wyjęciu posypujemy przyprawą do pizzy i gotowe!

Szybka bezglutenowa pizza na patelni

Pogoda za oknem sprawia, że myślami jesteś w dalekiej podróży. chciałbyś przenieść się chociaż na chwilę do słonecznej italii? Możesz stworzyć swoją małą włoską pizzerię we własnym domu! W dodatku do jej zrobienia nie potrzebujesz nawet piekarnika, wystarczy… zwykła patelnia!

Składniki

Na ciasto:

– mąka gryczana bezglutenowa – 50 g

– pół szklanki wody

– jajko

– przyprawy: bazylia, oregano

Na wierzch:

– sos pomidorowy

– suszone pomidory

– papryka czerwona

– papryka żółta

– oliwki zielone

– rukola

– przyprawa do pizzy

Przygotowanie

Do miski dodajemy mąkę, wodę oraz jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy pod przykryciem każdą ze stron przez ok. 5 minut, aż do uzyskania rumianego kolorytu. Spód naszej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy na niej kolejno wszystkie składniki. Całość znów przykrywamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu dla lepszego smaku posypujemy przyprawą do pizzy oraz rukolą. Smacznego!

Fot. Igor Ovsyannykov/Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *