Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kawa do ekspresu – jaką wybrać?

Napisane przez

Ekspres do kawy sam w sobie nie gwarantuje jeszcze pełni kawowego smaku i aromatu. Kluczowe znaczenie ma również wybór odpowiednich ziaren do zaparzania. Mimo że smak to w dużej mierze kwestia osobistych preferencji, bariści mają swoje typy, które poleciliby każdemu kawowemu maniakowi.

Niezależnie od tego czy lubimy delikatną i łagodną kawę, czy też jesteśmy fanami mocnego i intensywnego czarnego napoju, podstawą jest świadomość, że to w ziarnach, a nie w ilości kawy drzemie tajemnica jej smaku.

Kawowe podstawy

Wyróżniamy trzy kluczowe gatunki kaw, które odróżniają od siebie zarówno wygląd ziaren, miejsce uprawy, jak i walory smakowe. Pierwsza z nich to, prawdopodobnie najpopularniejsza i uważana za najbardziej szlachetną, arabica. Cenią ją zwłaszcza ci kawosze, którzy nie przepadają za przesadnymi nutami goryczy i kwasowości oraz ci, którzy nie lubią przyswajać zbyt dużych ilości kofeiny, ponieważ arabica ma jej stosunkowo niewiele.

Kolejnym gatunkiem jest liberica charakteryzująca się łagodnym smakiem i orzechowym aromatem. Jako samodzielny napój jest raczej nisko ceniona, głównie z uwagi na bardzo niewielką moc. Najczęściej stanowi jedynie wypełniacz innych mieszanek kawowych. Ostatnim z podstawowych gatunków jest robusta, która z powodzeniem zadowoli miłośników mocnych, intensywnych smaków, a także dużych dawek kofeiny.

Naturalnie, w zależności od miejsca hodowli, wyróżnić możemy kilkanaście odmian każdego rodzaju kawy.

Kawa ziarnista a kawa mielona

W sklepach najczęściej możemy wybrać między kawą w ziarnach a kawą już zmieloną. Którą wybrać? To proste: kiedy to tylko możliwe, zawsze wybierajmy kawę ziarnistą. Niezależnie od tego czy nasz ekspres posiada młynek, czy też korzystamy z ekspresu przelewowego lub kolbowego, warto wydać nieco więcej, ale cieszyć się naprawdę pełnym smakiem i aromatem. Gdy nasz sprzęt nie ma wbudowanego młynka kawowego, najlepszym sposobem jest inwestycja w osobny młynek elektryczny.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego

Najważniejszą rzeczą, o której powinniśmy pamiętać podczas wybierania kawy do naszego ekspresu, jest długość palenia ziaren. Ciemniej palone ziarna cechują się większą zawartością tłuszczów, a te z kolei są nośnikiem smaku i aromatu, na których nam zależy. Wybierając zbyt krótko palone ziarna, czyli te jaśniejsze, ryzykujemy, że dominującym smakiem naszego naparu będzie nieprzyjemna kwasowość. Dodatkowo młynki ceramiczne z niektórych ekspresów mogą szybciej zacierać się i zużywać, jeśli będziemy w nich mielić krótko paloną kawę.

Idealna kawa musi być również świeża – nie tylko w kontekście mielenia, ale także w kontekście terminu palenia, dlatego kupując nowe opakowanie, upewniajmy się, że nie ma ona więcej niż 4 miesiące. Te informacje powinny znajdować się na paczce.

Niektóre kawy polecane przez baristów

1. Impressa Blend – w 70 proc. arabica i w 30 proc. robusta. Charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, a dodatkowo w procesie parzenia na jej powierzchni tworzy się trwała, puszysta pianka.

2. Kimbo Aroma Gold – stuprocentowa arabica o delikatnym smaku i z lekko wyczuwalnymi nutami czekolady i karmelu. Mieszanka przygotowana specjalnie pod ekspresy ciśnieniowe.

3. Lavazza Crema e Gusto Forte – mieszanka popularnego i cenionego producenta kaw Lavazza. Tym razem to robusta z domieszką arabiki, polecana dla miłośników kaw espresso.

Zdj. główne: Nathan Dumlao/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *