Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jak zrobić lukier? Oto kilka porad

Napisane przez

Lukier to cudowne zwieńczenie wypieków. Idealnie nadaje się do pokrycia pączków, ciasteczek i ciast z owocami. Bez problemu sklei też domek z piernika.

Lukier kojarzymy głównie z dekoracją świątecznych ciastek i pierników. Drugim skojarzeniem jest lukrowany pączek ochoczo pochłaniany w tłusty czwartek. Lukier to także zwieńczenie babek i ciast z owocami. Jak przygotować taką polewę samodzielnie?

Lukier DIY

Lukier rozpuszczony cukier. Słodka i bardzo kaloryczna polewa, której wielu nie może się oprzeć. Jego wykonanie jest dziecinnie proste. Nie wymaga podgrzewania, nie zajmuje wiele czasu. Do przygotowania podstawowej wersji lukru wystarczy:

  • cukier puder,
  • woda,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • miseczka,
  • łyżka,
  • sitko.

Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki. Następnie do cukru dodajemy kilka kropel cytrynowego soku (świeżo wyciśniętego) oraz odrobinę wody. Przy pomocy łyżki rozcieramy cukier o ścianki naczynia. Mieszamy i dolewamy wody, aż do momentu uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Gęstość lukru zależy od naszych preferencji. Bardziej gęsta mieszanka nadaje się do sklejania ze sobą ciastek i tworzenia piernikowych budowli. Lukier o rzadszej konsystencji idealnie nadaje się do polewania ciast.

Fot. Cottonbro/Pexels

Lukier smakowy

Przy robieniu lukru, wodę możemy zastąpić dowolnym płynem. Otrzymamy wówczas smakowy lukier. Idealnie nadają się do tego cytrusy. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta, limonki, pomarańczy czy granatu wpłynie na smak i kolor domowego lukru. Kwaskowaty lub nieco gorzki smak, w połączeniu z dużą ilością cukru, stworzy zbalansowaną kompozycję. Sok nada także koloru. Dzięki temu możemy uzyskać lukier o pomarańczowym, czerwonym lub zielonym zabarwieniu, bez użycia barwników spożywczych.

Sok możemy przygotować z każdych owoców. Jeżeli mamy wyciskarkę wystarczy przepuścić przez nią ulubione owoce, aby uzyskać nieco płynu potrzebnego do zrobienia lukru. Nadadzą się owoce jagodowe, wiśnie, czereśnie, a nawet jabłka. Wszystko jest kwestią naszej kreatywności i upodobań smakowych.

Lukier czekoladowy

W bardzo prosty sposób sami możemy przygotować także lukier czekoladowy. Do jego wykonania potrzebujemy wszystko, co zawiera się w przepisie podstawowym, plus dodatkowo kakao lub bardzo drobno starta czekolada. Kakao należy przesiać przez sitko razem cukrem. Jeżeli decydujemy się na wersję ze startą czekoladą, dodajemy ją do cukru i następnie całość zalewamy płynem. Mieszamy aż cukier i czekolada się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.

Lukier kawowy

Do przygotowania lukru kawowego potrzebujemy zaparzonej, mocnej kawy lub rozpuszczonej w chłodnej wodzie kawy rozpuszczalnej. Takie połączenie przypadnie do gustu amatorom smaków gorzkich i nie za słodkich deserów. Lukier kawowy będzie fantastycznym zwieńczeniem kawowej babki lub murzynka. Możemy nim także pokryć korzenne ciastka, które będą idealnie pasować do porannej filiżanki kawy.

Lukier królewski

Nieco innym rodzajem lukru od wyżej opisanego jest lukier królewski. Do jego wykorzystania potrzebne są białka kurzych jaj. Aby przygotować lukier królewski, potrzebujemy białka z 1 jajka, 150 g cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny. Przesiany puder i pozostałe składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem elektrycznym lub ubijamy ręcznie. Lukier jest gotowy, gdy masa jest błyszcząca, lśniąca i jednolita. Jajka przed użyciem warto sparzyć gorącą wodą.

Dodatkowe zdobienia na lukrze

Na wierzch lukrowej polewy możemy położyć dodatki, np. suszone lub kandyzowane owoce, cukrową posypkę, orzechy czy wiórki kokosowe.

Zdjęcie główne: Nikolett Emmert/Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *