Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Jak ugotować rosół? Oto klasyczna zupa w różnych odsłonach

Napisane przez

Rosół jest tradycyjną potrawą, która pojawia się w praktycznie każdym polskim domu. Wielu osobom kojarzy się z niedzielą oraz kotletem schabowym, podawanym na drugie danie. 

Oczywiście również inne kraje, posiadają swoje odpowiedniki tej zupy. W tym artykule skupimy się jednak na tym, jak ugotować polski rosół, by był smaczny i klarowny. Poznamy klasyczny rosół z kury, ale również rosół wołowy, a nawet nowoczesny rosół wegetariański. Przygotuj notatnik, ponieważ znajdziesz tu sprawdzone przepisy!

Jak ugotować rosół krok po kroku

Kluczem do dobrego rosołu jest przede wszystkim odpowiedniej jakości mięso. Może być to drób, choć wielu kucharzy dodaje do tego dania szponder wołowy, nadający zupie pięknego, lekko brązowego koloru. Nasze babcie przygotowywały rosół z kury zagrodowej, często wykorzystując również szyje indycze. Oprócz mięsa ważne jest również przestrzeganie pewnych zasad, które przedstawiamy poniżej.

  1. Mięso opłucz dokładnie i pozbądź się niechcianych żyłek oraz nadmiaru skóry, by zupa nie była zbyt tłusta. Następnie zalej mięso zimną wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.
  2. Kiedy białko się zetnie, na wierzch wypłyną szumowiny. Koniecznie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Dzięki temu rosół będzie klarowny.
  3. Do rosołu dodaj liście pietruszki w całości, wraz z gałązkami, pokrojoną w słupki marchewkę oraz pietruszkę (korzeń). Dla smaku dołóż również seler, w tym seler naciowy, pora oraz opaloną na ogniu cebulę. Powinna mieć czarną skórkę, co doda zupie nieco wędzonego smaku. Niektórzy dodają także liście kapusty, które wspaniale wydobywają kolor.
  4. Jeśli w rosole znajduje się wołowina, pozostaw solenie zupy na sam koniec. Mięso to nie lubi zbyt dużej ilości soli, ponieważ może stać się zbyt twarde. W innym wypadku po dodaniu warzyw możesz doprawić rosół solą i pieprzem. Dobrym pomysłem jest użycie odrobiny kurkumy, która nada zupie nieco żółty odcień.
  5. Rosół gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Im dłużej rosół będzie się gotował, tym stanie się gęstszy –  ostatecznie zamieni się w bulion. Optymalny czas przygotowywania rosołu to około 2–3 godziny.

Przepis oraz sposób gotowania rosołu jest dość indywidualny. Wiele gospodyń wylewa wodę po zagotowaniu się mięsa. Nie jest to konieczne, jeśli kupujesz mięso ze sprawdzonego źródła, bez antybiotyków lub chemicznych dodatków.

fot. jenvit keiwalinsarid/Pexels

Rosół wołowy – jak go ugotować, aby mięso zachowało miękkość i smak

Rosół wołowy powinien gotować się znacznie dłużej, ponieważ wtedy wołowina odda cały swój aromat do zupy. Ten dodatek jest najdroższy, dlatego często wykorzystuje się go jako farsz do pierogów lub bazę do sosu.

Kupiony szponder wołowy zalej zimną wodą, a następnie gotuj przez około 15 minut, by białko lekko się ścięło. Następnie dodaj warzywa i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Poczekaj z doprawianiem rosołu do zakończenia gotowania. Dzięki temu wołowina będzie nadal miękka, co znacznie ułatwi jej późniejszą obróbkę.

Rosół z kaczki

Kaczka jest szlachetnym mięsem drobiowym, dlatego wymaga odpowiednich dodatków. Rosół z niej gotuj tak, aby woda przykrywała mięso – powierzchnia płynu powinna znajdować się około 7 cm nad kaczką. 

Wykorzystaj cały korpus, wraz z szyją i skrzydełkami. Dzięki temu wydobędziesz z mięsa cały aromat i smak. By podkreślić walory zupy, koniecznie dodaj opaloną cebulę oraz czosnek i kawałki imbiru. Zamiast soli użyj nieco sosu sojowego – rosół będzie miał bardziej orientalny smak. Możesz podawać go z makaronem soba oraz pokrojoną cebulą dymką zamiast tradycyjnego koperku.

Rosół wegetariański

Rosół wegetariański to nie oksymoron! Jest tak samo aromatyczny i smaczny, co jego mięsny odpowiednik. Pamiętaj o zachowaniu proporcji składników oraz dodatków, które świetnie zastąpią nam kurczaka czy też wołowinę.

W tym daniu pomijamy gotowanie mięsa, z wiadomych przyczyn. Zadbaj jednak o odpowiednie opalenie cebuli oraz czosnku, które staną się bazą smaku zupy. Pokrój w słupki korzeń marchwi i pietruszki. Nie zapomnij o selerze i porze – nadają daniu nieco ostrzejszego i bardziej wyrazistego aromatu. Warzywa włóż do zimnej wody i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Kluczem do udanego rosołu wegetariańskiego jest również sos sojowy oraz niewielka ilość oleju. Warto użyć rzepakowego.

Jeśli w tym daniu wegetariańskim brakuje ci nieco koloru, koniecznie do gotujących się warzyw dodaj kilka opłukanych i obranych borowików. Sprawią, że zupa będzie miała wspaniały odcień i niezapomniany smak. Kucharze zajmujący się kuchnią wegańską dbają również o wydobycie pełni aromatu z warzyw, dlatego do rosołu wegetariańskiego dorzucają liście laurowe i ziele angielskie.

Zdjęcie główne: Karolina Grabowska/Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *