Gotowanie makaronu wcale nie jest trudne. Koniecznie sprawdź, jak przygotować makaron idealny do zup, sosów lub drugich dań.
Jak gotować makaron – sprawdzone sposoby
Zapewne gotowanie makaronu nie jest dla ciebie niczym nowym, choć nawet wieloletnim kucharzom zdarza się zwyczajnie go przegotować. Wtedy staje się mało smaczny i zbyt miękki. Stosuj się do poniższych zasad, a twój makaron będzie idealny.
1. Makaron gotuj w szerokim garnku, zwłaszcza jeśli jest to spaghetti.
2. Wlej nieco więcej wody niż do gotowania np. kaszy w saszetkach lub ziemniaków. Makaron w trakcie gotowania przejmuje wodę do siebie, dzięki czemu zwiększa również swoją objętość.
3. Makaron wrzucaj zawsze na wrzącą wodę. Posól dopiero wtedy, kiedy woda zacznie wrzeć i bulgotać.
4. Nie wlewaj do gotującej się wody oleju, ponieważ ten pozostanie na powierzchni wody i nie sprawi, że makaron przestanie się ze sobą sklejać. Dodatkowo olej może utrudnić przywieranie sosu do makaronu. Lepszym rozwiązaniem jest ugotowanie makaronu al dente i wymieszanie go zaraz po wsypaniu do wrzącej wody.
5. Koniecznie pilnuj czasu gotowania się makaronu – makaron do rosołu, tzw. nitki, gotuje się od 3 do maksymalnie 5 minut, rurki – penne – z kolei od 6 do 8 minut. Najdłużej powinien pozostać w wodzie makaron spaghetti – od 7 do 10 minut.
6. Jeśli nie masz zamiaru od razu podać makaronu do sosu lub zupy, odcedź go i polewaj przez chwilę zimną wodą, lekko potrząsając. Dzięki temu makaron się nie sklei.
Gotowanie makaronu nie jest trudne, zwłaszcza jeśli znasz odpowiedni czas jego gotowania i sposoby, by był sprężysty i nie klejący się. Makaron należy podać od razu z zupą lub sosem i nie można go długo przechowywać, ponieważ szybko się skleja. Jeśli jednak przeliczysz się i ugotujesz zbyt dużo makaronowych nitek lub rurek, możesz z nich zrobić smaczną zapiekankę. Dzięki temu makaron nie zmarnuje się, a ty zyskasz pyszne drugie danie.
Jak ugotować makaron, by był al dente?
W kuchni włoskiej przyjęło się, że makaron powinien być al dente, czyli lekko twardy i „jędrny”. Na na opakowaniu znajdziesz czas, przez który należy gotować makaron. Gotując makaron al dente, od tego czasu odejmij około 2 minuty. Koniecznie w trakcie gotowania sprawdzaj jego twardość. Na koniec, kiedy będziesz go odcedzać, nie polewaj go zimną wodą. Niektórzy wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i dodają nieco wody po makaronie, aby go zagęścić.
Jak gotować makaron ryżowy?
Jest to podchwytliwe pytanie, ponieważ makaronu ryżowego nie musimy gotować, a jedynie sparzyć we wrzącej wodzie. Można znaleźć go w formie cienkich, przezroczystych nitek. Sam w sobie nie posiada bardzo wyraźnego smaku, jednak szybko przejmuje aromat podawanego z nim sosu lub warzyw.
Do przygotowania makaronu ryżowego potrzebny ci będzie głęboki talerz oraz przykrywka lub drugi talerz tej samej wielkości. Umieść nitki makaronu ryżowego w głębokim talerzu i zalej go wrzącą wodą tak, by go lekko zakrywała. Następnie zakryj namoczony makaron przykrywką.
Odczekaj 10 minut i sprawdź, czy makaron stał się miękki. Powinien przez ten czas wchłonąć wodę i stać się sprężysty. Możesz wtedy dodać go do woka z warzywami i kurczakiem albo pociąć na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, kiedy ostygnie.
Zdjęcie główne: Divani (Diva)/unsplash.com