Przygotowanie deski serów uświetni niejedno spotkanie w gronie przyjaciół. Jest to prosty, ale i elegancki sposób serwowania przekąsek. Nie wymaga też długich przygotowań – wystarczy zrobić zakupy i zastosować się do kilku zasad. Jakich? Podpowiadamy.
Rodzaje serów
Serwowanie deski serów wywodzi się z Francji. Właśnie nad Sekwaną podaje się w ten sposób sery żółte i pleśniowe. Podaje się ją najczęściej po daniu głównym, ale czasami też przed deserem lub zamiast niego.
Jak dobierać sery?
Mając pewne doświadczenie w serwowaniu deski serów, możemy dobierać je według gustów naszych i przyjaciół. Ważne, żeby widoczne było zróżnicowanie wizualne, smakowe, zapachowe i pod względem tekstur.
Czym różnią się sery?
Poza wymienionymi już różnicami ważne jest pochodzenie sera. Można zaserwować gościom sery francuskie, włoskie lub nawet polskie. Można też pokusić się o podawanie serów zagrodowych. Sery dzielimy ze względu na:
- gatunek mleka: krowie, owcze, kozie, mieszane,
- sery pleśniowe: z porostem pleśni (Brie, Camembert), z przerostem pleśni (Roquefort, Gorgonzola, Lazur),
- sposób produkcji: typu szwajcarskiego (Ementaler, Mazdamer, Sokół), typu holenderskiego (Gouda, Edam, Morski, Podlaski), typu szwajcarsko – holenderskiego (Salami, Warmiński),
- długość dojrzewania: sery długo dojrzewające (Ementaler, Grojer, Tykociński, Cheddar, Parmezan, Grana Padano),
- sery białe: twarogowe twarde lub miękkie,
- sery wędzone.
Wybór serów
Zestawienia serów – przykłady
Kluczem do sukcesu jest zbudowanie z różnych gatunków serów interesującej kompozycji. Przykładowe zestawienia to:
- ser koryciński, ser kozi, ser owczy, gorgonzola, edamski, Cheddar,
- Camembert, Feta, Lazur, Gouda, ser żółty wędzony, Bursztyn.
Dobór sera do wina
Dużym problemem jest właściwa kompozycja sera i wina. Niektóre rodzaje nabiału są przy tym bardziej uniwersalne, inne mniej. Co do zasady:
- sery twarde spożywamy z wytrawnym winem czerwonym,
- sery półtwarde z winem czerwonym lub białym wytrawnym,
- Mozzarelle z lekkim winem białym,
- sery z porostem białej pleśni dobrze komponują się z winem białym i różowym,
- sery z przerostem niebieskiej pleśni z białymi winami słodkimi,
- sery kozie z białym lub czerwonym winem aromatycznym,
- sery długo dojrzewające z aromatycznym winem czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym.
Najlepsze sery do piwa
Deskę serów możemy serwować także do piwa. Wówczas trzeba pamiętać o tym, że:
- piwa pszeniczne dobrze komponują się z Fetą lub serami szwajcarskimi (Grojer, Appenzeller),
- porter lub stout dobrze pasuje do serów z niebieską pleśnią,
- lager dobrze komponuje się z Brie lub Camembertem,
- Indian Pale Ale z Goudą lub Cheddarem,
- piwa owocowe z mozzarellą lub mascarpone.
Dobór odpowiedniej deski
Należy wybrać deskę, która będzie wykonana bardzo estetycznie i dzięki naturalnemu pięknu drewna będzie dodatkowo podkreślała elegancki charakter posiłku. Powinna więc być wolna od spękań, efektów działania wilgoci i zbyt wielkich zarysowań. Trzeba wreszcie, żeby była dostatecznie obszerna, aby dało się na niej pomieścić wszystkie rodzaje serwowanych serów i dodatków. Rzadziej używa się desek ze szkła lub kamiennych.
Krojenie serów
Istnieje kilka sposobów krojenia sera, które są uzależnione od jego kształtu i rodzaju:
- sery podłużne w plastry o grubości do 1 cm
- okrągłe na sposób tortu
- najmniejsze dzielimy na pół
- inne możemy podawać w podłużnych trójkątach
Dodatki, które powinny znaleźć się na stole
Do deski serów pasują różne rodzaje dodatków, które można wybierać według uznania. Najpopularniejsze z nich to:
- szynka długo dojrzewająca,
- salami,
- kabanosy,
- oliwki,
- krakersy,
- pomidory w oliwie,
- bakłażany grillowane,
- orzechy,
- kapary,
- winogrono,
- gruszki,
- truskawki,
- suszone owoce,
- pieczywo czosnkowe.
Jak degustować sery?
Większość serów najlepiej smakuje po ok. dwóch godzinach od wyjęcia z lodówki. Najlepiej jest je degustować, począwszy od gatunków o najmniej wyrazistym smaku. Tylko wówczas uda nam się w krótkim czasie uchwycić subtelne różnice. Dodatkowo niektóre spośród nich wydobywają pełnię smaku dopiero w zestawieniu z winem.
Fot. Alexy Almond/Pexels