Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jak rozpoznać dobre whiskey?

Napisane przez

Wybierając dobrą whiskey na prezent lub wieczór w doborowym towarzystwie, wcale nie trzeba kierować się wyłącznie ceną i radami sprzedawcy. Samemu również można rozpoznać szlachetny trunek. W jaki sposób? Oto kilka wskazówek. 

Single malt i blended. Rodzaje whiskey

Najbardziej ogólny podział whiskey nakazuje wyodrębnić jej dwa podstawowe rodzaje:

  • single malt – pochodzi z jednej destylarni, najczęściej sporządza się ją z jednego rodzaju słodu jęczmiennego; jest często najbardziej ceniona przez koneserów, ale również wyraźnie droższa np. Glenfiddich, Jameson, Laphroaig, Ardbeg Midleton Very Rare,
  • blended – pochodzi z połączenia wielu różnych destylatów; jest najpopularniejszym rodzajem omawianego trunku, który zwykle pija się w formie drinków np. Gran’s lub Jack Daniel’s.

Rankingi smaku – World Whiskies Awards 

Rozpoznanie dobrej whiskey nie musi polegać na jej smakowaniu czy ocenianiu walorów zapachowych. Na świecie tworzy się bowiem specjalne rankingi tego rodzaju destylatów, które mają wyłonić najlepszy trunek w poszczególnych kategoriach. Istnieją wśród nich takie, które oceniają smak whiskey w poszczególnych przedziałach cenowych. Najbardziej znanym konkursem jest World Whiskies Awards. W 2020 roku za najlepszy produkt w najbardziej prestiżowej kategorii uznano japońską Hakushu o zawartości alkoholu 43%.

Czym różnią się whiskey szkockie od irlandzkich?

W 2020 roku za najlepszą whiskey uznano destylat japoński, ale podkreśla się szczególne zasługi Szkotów i Irlandczyków w tej dziedzinie. Czym różnią się produkowane przez nich trunki? 

  • szkocką whisky destyluje się dwukrotnie,
  • irlandzka whiskey podlega trzykrotnej destylacji.

W obu przypadkach trunki leżakują przynajmniej trzy lata w dębowych beczkach. Coraz bardziej popularne są whiskey pochodzące z Kanady lub Indii. Swoich wielkich zwolenników ma też delikatniejszy i słodszy amerykański bourbon destylowany z kukurydzy.

Ile procent alkoholu jest w dobrej whiskey?

Nie jest prawdą, że dobra whiskey powinna mieć około 40% zawartości alkoholu. W przypadku tego trunku zawartość ‘’procentów’’ określa się według poszczególnych jego gatunków. Prawnie uregulowano jedynie, że whiskey nie może mieć mniej niż 40%. Bywa jednak, że zawartość jest znacznie wyższa: choćby  burbon Stagg Jr., który ma powyżej 67% alkoholu. 

Tomasz Miler – Jak kupować whisky? Sprawy, o których nie wiedziałeś

Kolor whiskey

Poza samą degustacją, bardzo ważnym parametrem oceny whiskey będzie jej kolor. Oczywiście każdy rodzaj tego trunku będzie musiał spełnić nieco inne wymagania. Dla przykładu:

  • amerykańska whiskey powinna mieć kolor ciemnobrązowy,
  • szkocka musi zawierać żółte odcienie. 

Whiskey w szklance i na języku. Jaki zapach ma dobra whiskey?

Whiskey w specjalnie do niej przeznaczonej szklance smakuje po prostu lepiej. Powinna być gęstsza i bardziej lepka niż wódka. Smak whiskey  określa się używając odniesień do nazw owoców, przypraw, ciast, deserów,  wędzarni, wodorostów, skóry, tytoniu czy kawy. Dobra whisky powinna posiadać również intensywny zapach. 

Im starsza whiskey, tym lepsza?

Z pewnością whiskey podana do sprzedaży nie może być młodsza niż 3 lata (szkocka) i 2 lata (bourbon). Podczas długiego leżakowania w trunku zachodzą procesy, które czynią jej smak bardziej złożonym, ciekawszym i łagodnym. Podobnie dzieje się z aromatem. Dodatkowo może leżakować przez 12,18 lub więcej lat w beczkach po różnych alkoholach. Warto dodać, że wiek whiskey na etykiecie oznacza wyłącznie czas jej spoczywania w beczce, nie zaś w butelce.

Przedziały cenowe whiskey

Tanie whiskey kupimy już w cenie  100 zł za butelkę. Za tą kwotę można nabyć na przykład single malt Glenlivet Founder’s Reserve. Do 300 złotych kupimy już pełnoletniego Johnny Walkera. Za cenę powyżej 1000 zł kupimy whiskey klasy premium. 

Kategoria:
UROCZYSTOŚCI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *