Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Szpinak olbrzym zimowy – uprawa, zastosowanie, nasiona szpinaku

Napisane przez

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Szpinak to bardzo popularne i zdrowe warzywo. Możemy kupić go w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Jeżeli jednak zależy nam na szpinaku zdrowym i pełnym wartości odżywczych, rozważmy jego uprawę we własnym ogrodzie. Czym charakteryzuje się szpinak olbrzym zimowy? Jak wygląda uprawa tej rośliny? Jak wybrać nasiona szpinaku?

Szpinak olbrzym zimowy – podstawowe informacje

Szpinak olbrzym zimowy to odmiana szpinaku warzywnego – rośliny jednorocznej zaliczanej do rodziny szarłatowatych.  Posiada on bardzo duże liście i wykazuje odporność na mróz. Współcześnie szpinak jest powszechnie uprawiany w Polsce, jednak wywodzi się najprawdopodobniej z południowo-zachodniej Azji. Roślina ta może osiągać do około 50 centymetrów wysokości. Jej cechą charakterystyczną są duże, intensywnie zielone liście. Łodyga szpinaku w pierwszej fazie rozwoju rośliny jest silnie skrócona, jednak z czasem ulega wydłużeniu. Szpinak posiada rozbudowany system korzeniowy. Jego korzeń jest palowy i silnie rozgałęziony. Jego długość może dochodzić nawet do 180 centymetrów. Szpinak posiada kwiaty męskie i żeńskie. Owocami tej rośliny są jednonasienne orzeszki.

Jakie wartości odżywcze posiada szpinak?

Szpinak to roślina o bogatych wartościach odżywczych. W jego składzie znajdziemy witaminę K, witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B (są niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), karotenoidy (między innymi luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na narząd wzroku), chlorofil (jest pomocny w oczyszczaniu organizmu z toksyn), minerały (wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor).

Uprawa szpinaku dla początkujących

Szpinak olbrzym zimowy to odmiana szpinaku, która cieszy się coraz większą popularnością. Jest on bardzo smaczny, posiada duże liście, a na dodatek rośnie znacznie szybciej niż inne odmiany tego warzywa. Zawiera też duże ilości witaminy C.

Kiełkowanie szpinaku zimowego ma miejsce zazwyczaj od 3 do 7 dni po posadzeniu. Roślina ta jest w stanie rosnąć w bardzo niskich temperaturach – nawet w 2 stopniach Celsjusza. Szpinak olbrzym zimowy jest w stanie wytrzymać przymrozki do około -6 stopni Celsjusza.

Dla szpinaku dobrze jest zarezerwować stanowisko słoneczne, choć roślina ta poradzi sobie także w miejscu częściowo zacienionym. Idealne podłoże dla szpinaku musi być żyzne, wilgotne (ale nie podmokłe), łatwo nagrzewające się, niezbyt kwaśne.

Ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi w przypadku szpinaku jest regularne podlewanie i nawożenie. Zaleca się, żeby nawozić szpinak nawozami zawierającymi fosfor. Dzięki takim zabiegom zawartość szczawianów w roślinie staje się mniejsza. W efekcie szpinak jest zdrowszy.

Szpinak olbrzym zimowy charakteryzuje się odpornością na szkodniki i choroby roślin. Może się jednak zdarzyć, że przy nadmiernym podlewaniu lub nadmiernym nawożeniu azotem zostanie on zaatakowany przez mączniaka rzekomego.

Jak wybrać nasiona szpinaku?

Szpinak to roślina, którą bardzo często spożywamy na surowo. Z tego względu tak ważne jest, żeby uprawiać go jedynie z wysokogatunkowych nasion. Nasiona szpinaku powinny być pozyskiwane z ekologicznych upraw. Najbezpieczniej jest kupować je od renomowanych producentów. Nigdy nie kupujmy nasion szpinaku na wagę. Złym pomysłem jest też kupowanie ich w promocyjnych cenach, gdy posiadają uszkodzone opakowania. Ogrodnicy zalecają, żeby kupować tylko taką ilość nasion szpinaku jaka jest nam naprawdę potrzebna. W przypadku nasion rośli robienie zapasów nie ma większego sensu, gdyż posiadają one określony termin ważności.

Zdj. główne: materiał od klienta

Tagi:
Kategoria:
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *