Artykuł sponsorowany
Kochasz pizzę, ale jednocześnie martwisz się o dodatkowe kalorie, które mogą zagrozić twojej sylwetce? Nie musisz rezygnować ze swojego ulubionego dania. Wystarczy kilka modyfikacji składników, aby przygotować pizzę w nowej, dietetycznej odsłonie.
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic dziwnego, jest łatwa w przyrządzeniu, a jej liczne warianty smakowe sprawiają, że każdy może znaleźć idealną wersję dla siebie. Sekret jej smaku tkwi przede wszystkim w odpowiednio dobranych, wysokiej jakości składników. Nie bez znaczenia jest również spód do pizzy. Najlepsi kucharze z tradycyjnych włoskich pizzerii powtarzają, że najlepsze ciasto to takie, które jest cienkie, chrupiące oraz elastyczne. Duże znaczenie ma w tym wypadku wybór odpowiedniej mąki z wysoką zawartością glutenu oraz pozostałych składników i sosów na pizzę.
I tu pojawia się pytanie, co z osobami, które są na diecie bezglutenowej lub tymi, którym zależy na zachowaniu szczupłej sylwetki? Jeden kawałek tradycyjnej średniej wielkości pizzy to bowiem ok. 360 kalorii. Warto w takiej sytuacji sięgnąć po jej alternatywne wersje, tak modyfikując składniki, aby była mniej kaloryczna, a przy tym dopasowana do naszych potrzeb żywieniowych. Poniżej przedstawiamy przepisy, które możesz wykorzystać na różne okazje, czy to domowy obiad, czy spontaniczne spotkanie w gronie przyjaciół.
Pizza w takiej odsłonie to prawdziwy hit. Szczególnie pokochają ją miłośnicy warzyw. Nie potrzebujesz do niej mąki ani drożdży. Spodem do pizzy jest bowiem w tym przypadku właśnie – kalafior!
Składniki
Na ciasto:
– jeden kalafior
– ser żółty – 15 dag
– jajko
– przyprawy: bazylia, oregano, sól i pieprz
Na wierzch:
– sos pomidorowy: 500 ml
– przyprawa do pizzy
– ser mozarella – 25 dag
– papryka żółta – 15 dag
– papryka czerwona 15 dag
– 1 pomidor
Przygotowanie
W pierwszej kolejności należy pokroić kalafior na mniejsze części, a następnie zetrzeć na tarce. Następnie zalewamy go wodą i gotujemy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie należy usunąć z niego nadmiar wody za pomocą sitka. Do kalafiora dodajemy jajko oraz ser żółty, który wcześniej ścieramy na tarce. Wsypujemy również przyprawy: bazylię, oregano oraz sól i pieprz dla smaku. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy. Kolejny krok to nagrzanie piekarnika do 180 stopni. Należy zadbać również o to, aby blacha do pizzy była równomiernie posmarowana oliwą. Następnie wykładamy na nią ciasto i staramy się zrobić z niego okrąg. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto ostrożnie wyjmujemy, zostawiając włączony piekarnik. Smarujemy spód naszej pizzy sosem pomidorowym i kładziemy pozostałe składniki, czyli pokrojoną paprykę, pomidor oraz ser mozarella. Całość ponownie umieszczamy w piekarniku, ale tym razem na nie więcej niż 10 minut. Po wyjęciu posypujemy przyprawą do pizzy i gotowe!
Pogoda za oknem sprawia, że myślami jesteś w dalekiej podróży. Chciałbyś przenieść się chociaż na chwilę do słonecznej Italii? Możesz stworzyć swoją małą włoską pizzerię we własnym domu! W dodatku do zrobienia tej pizzy nie potrzebujesz nawet piekarnika, wystarczy… zwykła patelnia!
Składniki
Na ciasto:
– mąka gryczana bezglutenowa – 50 g
– pół szklanki wody
– jajko
– przyprawy: bazylia, oregano
Na wierzch:
– sos pomidorowy
– suszone pomidory
– papryka czerwona
– papryka żółta
– oliwki zielone
– rukola
– przyprawa do pizzy
Przygotowanie
Do miski dodajemy mąkę, wodę oraz jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy pod przykryciem każdą ze stron przez ok. 5 minut, aż do uzyskania rumianego kolorytu. Spód naszej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy na niej kolejno wszystkie składniki. Całość znów przykrywamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu dla lepszego smaku posypujemy przyprawą do pizzy oraz rukolą. Smacznego!
Fot. Igor Ovsyannykov/Pexels