Zbilansowana dieta i prawidłowo skomponowane posiłki to połowa sukcesu, jeśli chcemy być zdrowi i dobrze się czuć. Nie bez kozery przysłowie mówi, że jesteś tym, co jesz…
Mechanizm nie jest może do końca aż tak prosty. Na nasze zdrowie składają się też geny, stres, naturalne predyspozycje i przebyte wcześniej choroby. Nie ulega jednak wątpliwości, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Na ten temat powstało wiele badań i opracowań. Jednym z nich jest chociażby książka Karoliny i Macieja Szaciłło pt. „Jedzenie, które leczy”.
Dieta i spożywane pokarmy szczególnie wypływają na takie schorzenia jak cukrzyca, choroby tarczycy, alergie oraz nadciśnienie. Jakie produkty skutecznie obniżają ciśnienie krwi? Podpowiadamy!
Prawidłowe ciśnienie krwi to 120/80 mm Hg. O nadciśnieniu mówimy, gdy przy dwukrotnym pomiarze (z różnych dni) ciśnienie osiąga wartość większą lub równą 140/90 mm Hg. Nadciśnienie tętnicze to jedna z chorób cywilizacyjnych. Należy do jednych z najczęstszych przyczyn śmierci ludzi na całym świecie. Nadciśnienie skutkuje także powstawaniem chorób układu krążenia, wśród nich: zawałów serca, udarów mózgu, niewydolności serca i nerek.
Oprócz leczenia farmakologicznego, wdrożonego przez lekarza, konieczne jest wprowadzenie istotnych zmian w życiu chorego. Przede wszystkim konieczny jest powrót do prawidłowej wagi (walka z otyłością), unikanie stresu, włączenie aktywności fizycznej i zaprzestanie korzystania z używek (papierosy, alkohol). Kluczowe jest także wdrożenie odpowiedniej diety i ograniczenie spożycia soli. Redukcja dobowego spożycia soli do 4–6 g pozwala obniżyć ciśnienie o średnio 2–8 mm Hg.
Przy nadciśnieniu kluczowym aspektem jest dieta. Oprócz zmniejszenia spożycia soli bezpośrednio z solniczki, warto zacząć zwracać uwagę na składy kupowanych produktów spożywczych, w szczególności gotowych dań i przekąsek. Bardzo często zawierają one gigantyczne ilości soli. Należy odrzucić żywność wysoko przetworzoną, fast foody, słone przekąski i chipsy.
Niewskazane są także tłuste sery (w szczególności żółte i pleśniowe), tłuste mięsa i wędliny, gotowe sosy i zupy, a także koncentraty. Bezwzględnie należy także zrezygnować ze słodyczy. W nadciśnieniu tętniczym warto ograniczyć spożycie białego pieczywa, ryżu, makaronów i innych produktów z mąki pszennej. Niezalecane jest także duże spożycie żółtek jaj oraz wędzonych ryb.
Najlepszą dietą w leczeniu nadciśnienia jest dieta owocowo-warzywna. Można pozwolić sobie także na białko zwierzęce w postaci chudego mięsa drobiowego, białek jaj oraz ryb. Idealnym sposobem przyrządzania potraw jest gotowanie, duszenie i gotowanie na parze. W miarę możliwości warto jeść surowe warzywa i owoce.
Do produktów obniżających ciśnienie krwi zalicza się w szczególności: szpinak, brokuły, kalafior, pomidory, buraki, seler (naciowy i korzeniowy), paprykę, cebulę, czosnek, rzodkiewkę, zielony groszek, kapustę pekińską i sałaty. Wśród owoców wyróżniają się: żurawina, aronia i cytryna.
W nadciśnieniu tętniczym warto naturalnie suplementować witaminę C oraz potas. Produkty zawierające duże ilości witaminy C to natka pietruszki, brukselka, papryka, agrest, jabłka, maliny i truskawki. W potas obfitują banany, pomidory, morele i śliwki (szczególnie suszone), a także rośliny strączkowe. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na kostkę gorzkiej czekolady.
Zdj. główne: brooke lark/unsplash.com