Lato to sezon grillowy, dlatego wiele osób szuka nowych przepisów na dania z grilla. Niestety wiele naszych gości nie będzie chciało zjeść karkówki czy kaszanki. Jeśli wśród naszych przyjaciół znajdują się wegetarianie, nie oznacza to, że będą musieli zadowolić się alkoholem oraz przekąskami w postaci chipsów. Istnieją bardzo ciekawe przepisy na grilla dla wegetarian i wegan. Sprawdź nasze propozycje.
Wegetarianie mają ograniczoną ilość składników, jakie mogą i chcą zjeść. Nie oznacza to jednak, że z grilla wyjdą głodni. Przedstawiamy świetne przepisy na dania z grilla dla wegan i wegetarian.
Bakłażany najlepiej smakują właśnie latem. Warto wykorzystać je do naszych potraw z grilla, nie tylko dla wegetarian. Bakłażany warto wcześniej namoczyć w wodzie z solą, by straciły swój gorzki posmak. Następnie wydrążamy je tak, by wydobyć z nich pestki oraz część miąższu. W środek można wsadzić podsmażone wcześniej pieczarki wraz z pokrojoną i grillowaną cukinią oraz pomidorkami koktajlowymi. Całość posypujemy sezonowymi przyprawami. Dla smaku można dodać również nieco parmezanu. Bakłażany grillujemy z dodatkiem oliwy z oliwek.
Wszyscy uwielbiają szaszłyki. Wegetarianie chętnie spróbują wersji bez mięsa. Wcześniej należy ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę lub w grube talarki. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Można je również podpiec w piekarniku, jeśli nie jesteśmy pewni czy ich nie przegotujemy. Następnie na dość grube cząstki kroimy paprykę oraz cukinię. Warto również dodać pokrojone na pieczarki. Wszystkie składniki nabijamy na patyczek do szaszłyków. Aby szaszłyk dobrze smakował, warto skropić go oliwą i posypać przyprawami. Do ziemniaków wspaniale będzie pasowała papryka słodka oraz tymianek. Nie zapomnij również o soli.
Wegetarianie na pewno pokochają burgery z ciecierzycy. Mają słodko-ostry smak, a w towarzystwie dobrego pieczywa i sosu pomidorowego na pewno sprawią, że nie będziemy chcieli spróbować niczego innego. Najlepiej kupić do nich ciecierzycę gotowaną na parze w puszce. To znacznie przyspieszy proces wykonywania burgerów. Ciecierzycę odsączamy i blendujemy. Do niej dodajemy startą marchew i pokrojoną w kostkę cebulę, które wcześniej podsmażyliśmy na oliwie. Całość mieszamy, a następnie dodajemy jedno jajko oraz siemię lniane. Masa musi być bardzo stała, ale możliwa do formowania burgerów. Doprawiamy je oczywiście według naszych pomysłów. Burgery grillujemy i podajemy w bułce z warzywami oraz ulubionym sosem.
Na każdym grillu króluje sałatka gyros. Można, zamiast mięsa użyć w niej wędzonego tofu. Kapustę pekińską siekamy na drobne kawałki. Następnie kroimy cebulę oraz paprykę. Odsączamy w tym czasie puszkę kukurydzy. Gyros robimy warstwowo – jedna warstwa to kapusta pekińska, kolejna to papryka i cebula pokrojone w kostkę oraz kukurydzą. Na warzywa kładziemy wędzone tofu oraz przykrywamy je wegańskim majonezem. Nasza wegańska sałatka z tofu będzie wspaniale smakowała w połączeniu z szaszłykami lub burgerem.
Ziemniaki idealnie nadają się na ognisko, ale na grilla również sprawdzą się świetnie. Całe ziemniaki nacinamy tak, by powstały w nich rowki. Następnie w powstałe rowki dodajemy ser żółty, a całego ziemniaka posypujemy przyprawami i nacieramy oliwą. Przed włożeniem go na grill, możemy podpiec go w piekarniku około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.