Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Płytki kuchenne – jakie wybrać?

Napisane przez
Chastity Cortijo/unsplash.com

Mówi się, że kuchnia jest sercem domu – i nie bez powodu. Spędzamy w niej dużą ilość czasu i zazwyczaj jest to najintensywniej eksploatowane pomieszczenie w domu. Dlatego aranżacja kuchni i dobór odpowiednich materiałów wykończeniowych są szczególnie istotne. Zastanawiasz się, jakie płytki najlepiej sprawdzą się w kuchni? Oto kilka pomocnych wskazówek.

Wybierając płytki kuchenne, należy wziąć pod uwagę nie tylko estetykę, ale również (a może nawet przede wszystkim!) parametry wpływające na ich jakość. W tak często użytkowanym miejscu jak kuchnia, powierzchnie powinny być pokryte wysokiej jakości materiałami, które zapewnią nam funkcjonalność i wytrzymałość na lata.

Na co zwrócić uwagę, wybierając płytki kuchenne

Kluczowe parametry techniczne płytek określają ich jakość i będą tym samym decydować o funkcjonalności pomieszczenia, w którym je zastosujemy. Dlatego, wybierając te kuchenne, koniecznie zwróćmy uwagę na takie właściwości, jak:

  • klasa jakości,
  • klasa ścieralności,
  • porowatość, odporność na wilgoć i wodę, 
  • wytrzymałość na zginanie,
  • antypoślizgowość.

Wchłanialność wody, czy inaczej – nasiąkliwość to szczególnie istotny parametr w przypadku płytek kuchennych. Im jest ona niższa, tym lepiej płytki będą sprawować się w pomieszczeniu takim jak kuchnia, gdzie korzysta się z wody i panuje wyższa wilgotność. 

Równie ważnym parametrem jest odporność na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne – wpływa ona na wytrzymałość płytek. Im wyższa odporność, tym dłużej będziemy mogli cieszyć się dobrym stanem płytek kuchennych.

Glazura

Fajansowe płytki kuchenne cieszą się dużą popularnością ze względu na ich dostępność w licznych kolorach i wzorach. Miejmy na uwadze, że glazura sprawdzi się jednak tylko jako płytki na ścianę – ten rodzaj płytek nie jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Pod wpływem uderzenia ich powierzchnia może pękać i odpryskiwać.

Terakota

Terakota, czy inaczej płytki kamionkowe, to kolejne chętnie stosowane rozwiązanie w kuchniach. Tego rodzaju płytki sprawdzą się jednak zarówno na ścianie, jak i na podłodze. Kafelki kamionkowe dostaniemy w różnych wymiarach i wzorach, choć najczęściej spotkamy się z bardziej tradycyjnym designem. Z tej racji terakota chętnie wykorzystywana jest do aranżacji kuchni w stylu rustykalnym lub dworkowym.

Wybierając płytki kamionkowe, warto zwrócić uwagę, czy ich powierzchnia posiada szkliwioną powłokę ochronną – dzięki niej łatwiej utrzymać kafelki w czystości, a także podnosi się walor estetyczny powierzchni.

Płytki gresowe do kuchni

Płytki gresowe w kuchniach cieszą się coraz większą popularnością. To rozwiązanie odpowiednie zarówno na ściany, jak i na podłogi. 

Rynek oferuje szeroki wybór kolorów, wzorów i wymiarów płytek gresowych, dlatego bez problemu znajdziemy coś dla siebie i z łatwością dopasujemy tego rodzaju płytki do swojej kuchni.

Szczególną zaletą płytek gresowych jest niski współczynnik nasiąkliwości, co sprawia, że doskonale sprawdzają się one w pomieszczeniach, gdzie wilgotność powietrza jest wyższa. Jako wady z kolei wskazuje się na większą trudność utrzymania płytek gresowych w czystości w porównaniu do glazury oraz mniejszą odporność na uszkodzenia mechaniczne w zestawieniu z terakotą.

Zdj. główne: Chastity Cortijo/unsplash.com

Kategoria:
DOM I OGRÓD · REMONT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *